0
То ористите известни, гръмва на първа страница "Труд".
Разкриха атентаторите, алармира на специалните 21 страници терор "24 часа". 2-ма саудитци и 2-ма от ОАЕ били в самолетите. Общо 50 души готвели атаките, съобщават днешните издания като се позовават на АП и в. "Лос Анджелис Таймс".

Според източник от следствието часове след нападенията агентите, извършващи обиски на коли и жилища по източното крайбрежие на САЩ, са открили в Ню Йорк предсмъртни писма, които някои от нападателите писали до своите родители. Открити са също кредитни карти, с които похитителите са платили пилотски курсове в САЩ.
Следователите тръгнали по следите на заподозрените, четейки списъка на пътниците в самолетите снаряди, разкрива "24 часа". Двамата братя Амир и Аднан Букари, които са в списъка вероятно са пилотирали единият самолет, врязал се в небостъргачите на Световния търговски център. Камикадзетата започнали да се учат на пилотаж миналото лято в авиошколата "Хъфман". От ФБР са открили следата към "Хъфман", след като прочели името й в наръчник за пилоти на арабски в изоставена кола на бостънското летище "Лоугън", добавя "Новинар". Двама от пилотите живеели в Хамбург. Единият от тях със сигурност е 33-годишният Мохамед Ата, който разби самолет в една от кулите на Световния търговски център. Другият е неговия братовчед Маруан Алшехи, цитира "24 часа" германската полиция. Алшехи заедно с останалите трима бяха първоначално обявени от ФБР за четиримата камикадзета. По-късно обаче следователите съобщиха, че Бухари е жив и дори сътрудничи на ФБР в издирването. Брат му Амир пък загинал преди една година в самолетна катастрофа. Засега няма нова информация за останалите двама, прави уточнението "Труд".

"Да си авиотерорист не е трудно", твърди в тази връзка пред изданието главният пилот на авиокомпания "Балкан" Красимир Минков. Изобщо не е нужно да си върховен програмист и да знаеш до съвършенство компютърната техника в боинга. Много е лесно да се направи този маньовър. Имам пред вид отклонението на машината и насочването й към определена цел, добавя Минков. Над 5000 са пилотите на Боинг 767. Повече от 50 са българи. Пилотът Андон Стоянов се е разминал със смъртта в Ню Йорк, защото летял с полет номер 10 , а не 11, който беше взривен, става ясно от интервюто.

Усама нямал нищо общо с атаката срещу САЩ, отбелязва "Стандарт". "Монитор" лансира версията на "Ню Йорк таймс", който допуска, че терористите са имали къртица в Белия дом или пък информатори в Сикрет Сървис, ФБР, Федералното управление на авиацията или ЦРУ. Терористите са знаели кодовете за свръзка на Сикрет Сървис прави разкрития "Ню Йорк таймс". Минути след атентатите в Ню Йорк Сикрет Сървис получава заплаха: "Еър Форс 1 е следващият", научаваме от "Монитор".

Самият американски президент Джордж Буш вероятно е бил Мишена за терористите, прави извода "24 часа" след като президентския Еърфорс е бил застрашен. Президентският самолет кръстосва из САЩ през целия вторник, пазен от изтребители и наблюдаван отгоре от електронен разузнавателен самолет, припомня изданието. Пътниците в отвлечения на 11 септември самолет на "Юнайтед еърлайнс" са попречили на похитителите да ударят боинга в Белия дом или в друга резиденция на президента Буш, пише "Новинар". Някои от жертвите успели да телефонират на близките си и да кажат, че са се опитали да възвърнат контрола над самолета, който се разби край Питсбърг. Един от пасажерите Глик Джереми позвънил по мобилния телефон на жена си и й казал, че ако съдбата им е да умрат, те ще се бият с терористите на борда.

Двама българи - жертви в Ню Йорк извежда във водещо заглавие "Стандарт" вероятността Стоян Иванов и Алекс Филипов да са в списъка на загиналите. Според изданието Алекс бил на борда на първия самолет, Иванов работел в Световния търговски център. 26-годишният Стоян Иванов, който работел в южната кула на Световния търговски център втори ден не се е връщал в дома си. Повече от 4500 души се водят за изчезнали след атентатите, прави трагичната равносметка "Демокрация". Поне 30 000 са жертвите в Ню Йорк, добавя "Стандарт". 6000 чувала за трупове поръчани за загиналите в Ню Йорк, а според "Ню Йорк таймс", отбелязва "Новинар", се очаква да бъдат доставени още 5000 броя. 94 процента от американците са обявяват за война, сочи съвместно социологическо проучване на СНН, "US today" и Галъп, отбелязва "24 часа". НАТО застана зад Америка. За първи път съюзниците на САЩ решиха да задействат клауза за взаимна защита. Тя предвижда в случая да подкрепят военна операция на САЩ, за да накажат авторите на атентатите, добавя изданието.

Учавстваме с НАТО в ответен удар, научаваме от "Труд". Българското правителство е готово да предостави всички възможни средства за подкрепа на евентуален удар на НАТО, цитира изданието част от изявлението на външния министър Соломон Паси. Ще помагаме на НАТО по всякакъв начин - от коридори до войска, уточнява "24 часа". Правителството щяло да има денонощна готовност да реагира, ако от пакта пристигне подобна молба. Яка охрана на летището ни. Полицаите моментално прибират от залата забравени куфари. Полетите до Америка спрени до второ нареждане, предупреждава "24 часа". Затягаме охраната на американски обекти, съобщава "Новинар".
А днес по предложение на министъра без портфейл Неждет Моллов на обед в цялата страна ще вият сирени. С минута мълчание в 12 часа всички българи почитаме паметта на невинните жертви при терористичните атентати в САЩ. Премиерът и правителствените служители ще почетат жертвите с едноминутно мълчание пред "Дондуков" 1. България се присъединява към траурния за цяла Европа ден. Кметът Софиянски отмени всички прояви по повод Деня на София. България в траур, обобщава "Новинар".

Нашият отговор на терора е не просто солидарност с Америка, а декриминализация на обществото, твърди политологът Иван Кръстев пред читателите на "24 часа". След ужаса, който гледахме от Америка, вече е ясно, че бъдещето прилича на видеотека. Там са секциите - екшъните и трилърите, филмите на ужасите. Въпросът е сега към коя от секциите ще посегне светът. Реалната опасност в момента е, ако Америка се затвори в себе си и реши: това никога не трябва да се случи на нас. Спасителният избор според Иван Кръстев е, ако Америка реши, това никога не трябва да се случи на никого по света. Америка има големия шанс да преосмисли ролята си, категоричен е в анализа си политологът, този път пред "Демокрация". Изчезнала е класическата война. Американските медии се превръщат в много по-важен фактор. Случващото се вече се отрази и на България. Една от очакваните последици според Иван Кръстев е свързана и с процеса срещу българите в Либия. В такъв момент смята той не могат да се очакват смъртни присъди. Но това, което според политолога, роди кризата е една нова чувствителност: вече всичко ще се разглежда в напълно различен контекст, нещата, които бяха допустими и възможни вчера, вече не са възможни.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 8 минути

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 10 минути

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

България Преди 40 минути

Това стана след 30-минутната почивка, която обяви председателят на НС Росен Желязков след неуспешната регистрация първия път

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 47 минути

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 1 час

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 1 час

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 3 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 3 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 3 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове