0

П реди четиридесет години "мъжът с гуменото лице" е заловен в селски район в Западен Уелс, след като неправилно преценява силата на местното любопитство. Операция "Тюленов залив" през 1983 г. разбива международна група за контрабанда на наркотици, след като открива таен бункер.

Ръководителите на групата са Робин Босуел и датският актьор Соерен Берг-Арнбак. Датчанинът е в неизвестност от 11 години. Известен като майстор на маскировката, Берг-Арнбак е един от най-издирваните наркодилъри в Европа.

Арестът му е извършен след сигнали от фермери и рибари за необичайна дейност в залива. През 1983 г. 35-годишният мъж е водил милионерски начин на живот на луксозна яхта и е притежавал вили в Италия и Швейцария. Но по време на бягството си той се премества в Пембрукшър.

Дон Еванс е главен инспектор в полицията на Дифед-Поуис и заедно с главен инспектор Дерек Дейвис ръководи стаята за инциденти по операция "Тюленов залив" - кодовото име на разследването.

40 години по-късно г-н Еванс заяви, че крахът на бандата се дължи на любознателността на жителите на крайбрежния град Нюпорт в Пембрукшир.

"Тези злодеи напълно са подценили местните хора и това колко наблюдателни са те", казва той. "Взехме общо 540 показания от хора, живеещи в района."

Сю Уорнър и родителите ѝ, които живеели във ферма с изглед към крайбрежието близо до Нюпорт, информирали полицията за подозрителна дейност в близост до залива, тъй като бандата за първи път привлякла вниманието към себе си, като похарчила големи суми пари в местна кръчма.

"Имаше момчета, които отсядаха в Динас Крос и харчеха ужасно много пари", казва тя.

"Плащаха за напитки с банкноти от 50 паунда и се забавляваха много. Много пари и хубави големи коли - хората просто започнаха да събират нещата заедно.

"И така, една вечер баща ми реши да лагерува на върха на скалата заедно със съседи. Те открили двама мъже, които спели близо до мястото, където бандата планирала да държи наркотиците, и тогава нещата започнали да се разплитат."

Рибари на омари също забелязали дейност в залива и информирали бреговия спасителен екип на Нюпорт, опасявайки се, че хората на плажа може да са бракониери.

Членовете на наркобандата казали на екипажа на лодката, че се подготвят за експедиция в Гренландия, за да снимат китове и тюлени. Но когато екипажът не им повярвал, те се върнали със служители на полицията на Дифед-Поуис.

Полицаите извършили претърсване на залива заедно с един фермер, който взел камък и го хвърлил в пещерата. Той се ударил в земята и издал кух звук.

Полицаите разчистили земята от камъчета и скали и открили люк, водещ към подземен бункер.

Няколко изненадващи факта за наркобарона Пабло Ескобар

Дон Евънс не можеше да повярва какво са открили.

"Очевидно е отнело много време, за да се построи. Беше подпрян с дървен материал и изцяло облицован със стъклопластова смола", казва той.

"Изкопаването на пясъка и скалите и изграждането на бункера е отнело цяла вечност, а всички материали са били докарани с лодка."

Полицията открила оборудване на стойност 80 000 паунда, включително мощни извънбордови двигатели за моторни лодки, големи надуваеми ребра и строително оборудване.

Първоначално полицаите помислили, че то може да е свързано с ИРА и търговията с оръжие, но месеци по-рано на плажа в Нюпорт била изхвърлена голяма бала канабисова смола.

Поради това полицията смята, че тя трябва да е свързана с бункера. Екипът на операция "Заливът на тюлените" смята, че водоустойчивият бункер би могъл да съхранява наркотици на стойност около 7 млн. паунда.

Заедно с Берг-Арнбак е работил Робин Босуел от Лондон, който е описан като мозък на наркогрупата.

Полицията заловила Босуел, след като непознат, отговарящ на описанието му, бил забелязан от две малки момчета и майка им.

"Робин Босуел беше арестуван: човек, който ни даде 17 фалшиви имена и адреси, той беше загадъчен човек и очевидно не се занимаваше с нищо добро", заяви пенсионираният детектив г-н Еванс.

"След като арестувахме Босуел, се оказа, че той няма да ни каже нищо. Но това, което беше уникално, беше, че носеше обувки за ходене с петна от стъклопластова смола.

"Сметнахме, че точно това ни трябва, за да го свържем с бункера в пещерата".

Берг-Арнбак е арестуван и на следващия ден, след като е забелязан от патрулиращи полицаи край Фишгард.

Когато забелязал полицаите, той захвърлил раницата си и избягал през полето. След това прескочил жив плет и ограда от бодлива тел, без да разбере, че от другата страна има 70 фута (21 м) падане в кариера.

Оцелял само като се хванал за стърчащ корен на дърво, за да прекъсне падането си, и бил арестуван на дъното на старата кариера. Това слага край на 11-годишното му бягство.

Полицията конфискува раницата му, в която имало мощно радио, използвано като част от огромна операция за контрабанда на наркотици.

По догадка полицаите поставили радиото на върха на скалата същата нощ. След часове чакане те най-накрая чуват съобщение.

"Радиооборудването оживя и се чуха думите "Майко, майко. Искам да вляза, за да изчистя мръсотията от ръцете си", чуха се думите на г-н Еванс.

Най-големите престъпници сред звездите

"Тази комуникация беше достатъчна. Знаехме, че в залива има плавателен съд, който иска да влезе, за да се отърве от наркотиците, които са на борда."

Полицаите казват, че никога не са предполагали, че операция "Заливът на тюлените" ще се разпростре толкова далеч.

"Това беше глобална операция. От находките на плажа тя се превърна в гоблен, който се разпространи от Нюпорт, през Лондон, Франция, Испания и Скандинавия", каза бившият сержант Джон Даниелс.

"Беше ясно, че сме заловили най-големия екип за трафик на наркотици, действащ по това време.

"Не стигнахме до яхтата, но това е като класически случай на разкриване на убийство без тяло. Да докажеш нещо, когато не разполагаш с веществени доказателства.

"Беше преврат за най-малката полицейска сила в страната да се справи с най-голямата наркобанда по онова време."

Екипът на операция "Заливът на тюлените" проследява парите, които Босуел е превеждал по банков път, чак до остров Ман.

"През декември 1982 г. Босуел пренесе два куфара в банка на остров Ман и прехвърли 757 000 лири, всичките в банкноти", припомня г-н Еванс.

"Попитахме управителя на банката защо не се е сетил да съобщи за това на властите? Лицето му почервеня и той каза: "Г-н Еванс, не е необичайно хора да влизат с пазарска чанта, в която има 50 000 паунда в брой".

През 1983 г. полицията конфискува и автомобили на стойност 100 000 лири, включително Ferrari, Range Rover и Rolls-Royce.

Берг-Арнбак е осъден на осем години, а Босуел - на 10 години затвор. Шестима други членове на бандата също бяха осъдени на затвор.

Съдията по делото похвали полицията и жителите на Нюпорт за изправянето на бандата пред правосъдието.

Прокурорът похвали и следенето за необичайни действия, като заяви: "Тези алчни схеми бяха разкрити благодарение на съседството или любопитството на местните хора, на интереса и любопитството, проявени от порядъчни хора."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 22 минути

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 3 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 3 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 4 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 12 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 13 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 14 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 16 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 16 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители