0

И зминаха почти 30 години от един от най-известните случаи на убийство в Обединеното кралство - гангстерския разстрел на трима наркодилъри, чиито тела бяха открити в Range Rover, паркиран на земеделска земя в малко село в Есекс.

През декември 1995 г. Патрик Тейт, на 37 г., Тони Тъкър, на 38 г., и Крейг Ролф, на 26 г., са застреляни в главата от упор, припомня Sky News.

През 1998 г. двама мъже - Майкъл Стийл и Джак Уумс - са осъдени на затвор за тройно убийство, което става известно като една от най-големите бандитски екзекуции в Обединеното кралство.

Потърсете някое от тези имена в интернет - или напишете "Убийства на момчета от Есекс", "Убийства в Реттендън", "Убийства на Рейндж Роувър", и ще получите хиляди резултати - новини, подробности за обжалвания, филми, базирани на историите на замесените, интервюта със съмишленици, коментари в интернет форуми и страници в социалните мрежи, създадени от детективи в кресло.

Убийствата вдъхновяват филми от поредицата "Възходът на пехотинеца", както и филма "Момчетата от Есекс" от 2000 г. с Шон Бийн в главната роля.

Майкъл Стийл, който заедно с Джак Уумс е признат за виновен за екзекуцията на трима наркобарони след скандал в подземния свят. Телата на Патрик Тейт, 37 г., Антъни Тъкър, 38 г., и Крейг Ролф, 26 г., бяха открити в Range Rover на отдалечена алея в Реттендън, Есекс

Джак Уумс, който заедно с 55-годишния Майкъл Стийл е признат за виновен за екзекуцията на трима наркобарони след разправия в подземния свят. Телата на Патрик Тейт, 37 г., Антъни Тъкър, 38 г., и Крейг Ролф, 26 г., са открити в Range Rover на отдалечена алея в Реттендън, Есекс. Полицията в Есекс твърди, че случаят е бил "изчерпателно проучен" през годините, но въпреки присъдите мнозина смятат, че има още нещо.

Сега частни детективи от фирмата TM Eye, които започват да проучват случая през 2020 г., заявиха пред Sky News, че са открили доказателства, които поставят под съмнение присъдите. Те смятат, че истинският убиец е на свобода.

Разследването, ръководено от Дейвид Маккелви, бивш детектив от Метрополицията, ще бъде представено в предстоящата поредица от три части "Убийствата в Есекс" по Sky Documentaries.

"Нямаше да го правим, ако имахме някакви съмнения", казва той пред Sky News. "Ние сме професионални детективи, вкарвали сме лоши хора в затвора.

"Не бихме се опитвали да измъкнем от затвора някой, който не вярваме, че е невинен. Джак Уумс и Майкъл Стийл не са направили това."

Г-н Маккелви казва, че двойката е била замесена в престъпления, свързани с наркотици, за което е трябвало да бъде наказана.

"Но те не са извършили това убийство", добавя той. "И важният момент тук е: не са го направили те, а някой друг - и този човек или тези хора все още са на улицата."

Според докладите от онова време мястото на инцидента не е предоставило почти никакви съдебномедицински доказателства.

И тримата мъже са били известни на полицията в Есекс; част от причините случаят да стане толкова известен е, че г-н Тъкър е ръководил охраната на "Ракелс" - нощния клуб, в който Лия Бетс е взела таблетката екстази, довела до смъртта ѝ по-малко от месец преди убийствата.

Разследващите от "Окото на ТМ" поставят под въпрос хронологията на полицията на Есекс за нощта на убийствата, като твърдят, че стрелбата е станала около полунощ, а не малко преди 19:00 ч. - фермер, който е чул изстрелите, подкрепя това в програмата - както и доказателствата за мобилни телефони, представени по време на процеса.

Те обаче смятат, че делото срещу Уумс и Стийл се крепи до голяма степен на показанията на мъж на име Дарън Никълс.

През май 1996 г. мъжът, известен тогава като Дарън Никълс, е арестуван по подозрение, че притежава голямо количество канабис, който е внесен в Клактън от Нидерландия.

Докато бил разпитван от полицията по този случай, той казал на служителите, че зад убийствата в Есекс стоят Стийл и Уумс и че той е бил шофьорът, който е избягал.

Никълъс, който казва, че тримата мъже са били убити заради неизгодна сделка с наркотици, става известен като "суперграс"; след като дава показания срещу двойката, той е поставен под защита на свидетелите и получава нова самоличност.

"Нашата отправна точка беше: Дарън Никълс каза ли истината?" Г-н Маккелви каза. "Ако той е казал истината, тогава Майкъл Стийл и Джак Уумс са виновни и с това всичко приключва. Но докато се задълбочавахме в цялата история, се появиха различни факти."

Албърт Патрик, друг бивш детектив, работил по частното разследване, казва: "Трябва да си изключително внимателен, когато се занимаваш с доказателства на друг престъпник срещу престъпник, толкова просто".

Документалният филм включва интервюта със сътрудници на тримата загинали, както и интервюта с експерти и полицейски служители, които са разследвали случая.

Бившият старши инспектор Иван Дибли признава, че физическите доказателства са били "оскъдни" и е имало елемент, в който Никълс е "спасявал собствената си кожа", но че в разказа му има "огромно" количество подробности; той казва, че показанията му са били разгледани задълбочено и "е било съвсем ясно, че това, което е казал, е вярно".

Нямам никакво съмнение, че са осъдени правилните хора, добавя той. Но разследващите от TM Eye са разговаряли с престъпници, които са анонимни в документалния филм и които разказват различна история.

Професионално убийство

Един от мъжете, известен в поредицата като свидетел А, твърди, че убийствата са свързани с организираната престъпност в Източен Лондон и че тримата мъже всъщност са убити заради част от приходите от въоръжен грабеж на стойност 495 000 лири, за които се твърди, че са откраднати от г-н Тъкър.

Този човек е бил разпитан от полицията в Есекс малко след смъртта, твърдят разследващите от "ТМ Око", но разказът му не е бил взет под внимание.

Това е думата на друг самопризнал се престъпник - един от различните разкази за случилото се, от хора, които може да имат скрити мотиви.

Следователите казват, че трябва да бъдат предпазливи, но смятат, че са успели да потвърдят този разказ.

"Благодарение на нашия произход, нашата история и познанията ни за организираната престъпност, особено в източен Лондон, успяхме да застанем зад нея", казва г-н Маккелви. "Успяхме да идентифицираме служители, които са се занимавали с него, престъпници, които са го познавали, и неговият разказ е убедителен."

Към края на разследването си те разговарят с друг анонимен свидетел, който им казва, че той е организирал удара.

Според него целта е била г-н Тъкър заради въоръжения грабеж. Г-н Тейт и г-н Ролф били "странични жертви... на грешното място, в грешното време".

"Когато съберете всичко заедно, зад това стои сериозна и организирана престъпност", казва г-н Маккелви. "Имате професионален убиец, изтънчено убийство."

Възходът на пехотинеца

Едно от лицата, включени в поредицата, е бившият футболен хулиган Карлтън Лийч, приятел и съратник на г-н Тъкър, чиято автобиография вдъхновява филмовата поредица "Възходът на пехотинеца".

Той разказва пред Sky News, че е искал да участва, за да "се застъпи" за своя приятел. Макар да признава, че неговият начин на живот "не е бил правилен", той казва, че е имало "много хора, които са живели в този свят, правейки пари [от наркотици]".

Той казва, че г-н Тъкър му е казал за "среща" със Стийл. "Така че знам, че Мики Стийл е бил там или е участвал в начина, по който са стигнали до там. Не мога да кажа със сигурност, защото не съм бил там... но знам, че той е участвал в това. Що се отнася до мен, независимо дали е дръпнал спусъка, или не, той е бил част от пратката, която ги е убила".

Лийч обаче смята, че е имало поне още един замесен човек. "Не мисля, че някога е бил заловен човекът, който всъщност ги е убил, който е дръпнал спусъка. И мисля, че този, който ги е убил, е бил убиец и го е правил и преди... не е било просто случайна стрелба, не е било просто някой, който се е затичал към колата. Това е било планирано убийство. И е било извършено професионално."

Къде са сега Уумс и Стийл?

Майкъл Стийл и Джак Уумс напускат Върховния съд през 2006 г. под въоръжена охрана. Двойката е осъдена на доживотен затвор, след като през 1998 г. е осъдена за тройното убийство на трима други престъпници.

След произнасянето на присъдите делото е отнесено няколко пъти до Апелативния съд.

Обжалванията са отхвърлени, а през 2006 г. лорд съдия Кей заявява, че няма "елемент на опасност", свързан с първоначалните присъди на двамата подсъдими.

Делото е разгледано и от Комисията за преразглеждане на наказателни дела (CCRC) и през януари 2023 г. е взето решение делото да не се връща в Апелативния съд.

Доживотната присъда на Уомс, който сега е на 61 години, е намалена през 2018 г. след като е постигнал "изключителен напредък" в затвора и е одобрен за освобождаване при строги условия на лиценз през 2021 г., докато 78-годишният Стийл има изслушване за предсрочно освобождаване през май.

Какво казват полицията в Есекс и CCRC?

Разследващите от TM Eye казват, че се надяват документалният филм да насърчи още повече свидетели да се разкрият и че според тях случаят трябва да бъде преразгледан от независима полицейска служба.

Говорител на CCRC заяви в изявление: "Цялостният преглед заключи, че няма реална възможност Апелативният съд да отмени тези присъди за убийство.

"Уведомленията за решението бяха предоставени на жалбоподателите и техните правни представители".

Говорител на полицията в Есекс заяви, че е проведено "изчерпателно" разследване на убийствата и че полицията приветства решението на CCRC, "тъй като този случай е бил изчерпателно проучен през последните 27 години и не са установени нови доказателства, които да поставят под въпрос първоначалните присъди".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 1 час

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 2 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 4 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 4 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 5 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 5 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 6 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 6 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 6 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 7 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 7 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 7 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 7 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 8 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 8 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр