15

Р одословното дърво на Кенеди е обширно, сложно и  истински мощно. Първото поколение на "известните" Кенеди е това на Джон Ф. Кенеди и неговите осем братя и сестри, сред които братята му Робърт и Тед, които се присъединяват към него в политиката, и сестрите му Катлийн, Джийн и Розмари.

Джон Ф. Кенеди е избран за първи път в Камарата на представителите на САЩ през 1947 г. и оттогава не е имало период от повече от две години, в който Кенеди да не е заемал този пост.

Семейство Кенеди са лидери, политици, посланици, капитани на индустрията, филантропи и активисти за опазване на околната среда. В същото време ги възприемат като безразсъдни женкари, наркомани, скандалджии и може би жертви на проклятие.

Убийства

Може би най-известните трагедии, сполетели семейство Кенеди, са убийствата на президента Джон Ф. Кенеди и брат му Робърт Ф. Кенеди.

Джей Еф Кей е застрелян от снайперист, докато преминава с кортеж през Далас, придружен от съпругата си. Той е на 46 години и е баща на три малки деца.

Убийството на Джей Еф Кей е едно от най-значимите исторически събития в западната история. Но страданията на семейството не спират дотук. Неговият брат, Робърт Франсис "Боби" Кенеди, също е значима фигура в политиката, като служи като главен прокурор на САЩ.

Той е застрелян и убит през 1968 г. Осъденият за убийството му е млад палестинец на име Сирхан Сирхан, за когото се твърди, че е действал в отмъщение за подкрепата на Кенеди за Израел.

Самолетни катастрофи

Шокиращ брой Кенеди са загинали в самолетни катастрофи през годините, което е една от многото причини, поради които се смята, че семейството им е прокълнато с лош късмет.

Източник: Getty images/ iStock

Първият загинал е Джоузеф П. Кенеди-младши, най-големият брат, който е бил пилот по време на Втората световна война.

През 1944 г. той се записва доброволец за участие в опасна тайна мисия в окупираната от нацистите Франция заедно с още един пилот. Мистериозна експлозия на борда на самолета довежда до смъртта им. Причината така и не е установена.

Четири години по-късно сестрата - Катлийн Кенеди пътува над Франция с малък самолет по време на буря. Самолетът се разбива и Катлийн загива заедно с трима други пътници. По това време тя е само на 28 години.

Етел Кенеди, съпругата на Робърт Кенеди, губи и двамата си родители при самолетна катастрофа през 1955 г. Джордж Скакел и Ан Бранак пътуват в самолет Corvair, който се разбива след като свършва горивото. Братът на Етел - Джордж, също загива в самолетна катастрофа през 1966 г.

През 1964 г. Тед Кенеди (от печално известната автомобилна катастрофа в Чапакуидик) също участва в самолетна катастрофа. Той пътува с малък чартърен самолет от Вашингтон за Масачузетс заедно с няколко свои политически колеги. Кенеди успява да оцелее, но други двама пътници загиват.

През 1999 г. Джон Ф. Кенеди младши, съпругата му Каролин Бесет Кенеди и сестра ѝ Лорън Бесет предприемат съдбовен полет, за да присъстват на сватба.

Кенеди младши е пилотирал самолета, а записите от полета показват, че по някакъв начин е изгубил контрол и го е разбил в Атлантическия океан. Няма оцелели.

Уилям Кенеди Смит е обвинен в нападение 

Уилям Кенеди Смит, племенник на Джей Еф Кей, е арестуван за сексуално посегателство през 1991 г.

31-годишният лекар е обвинен, че е нападнал жена във ваканционния дом на Кенеди в Палм Бийч, Флорида, след нощно обикаляне на барове с чичо си Тед Кенеди и братовчед си Патрик Кенеди.

Твърди се, че те се срещнали с жената в нощен клуб и отвели нея и приятеля ѝ в къщата, където се случило предполагаемото нападение.

В изявление, прочетено от адвоката ѝ, жената признава трудностите, с които се е сблъскала, когато е участвала в подобен високопрофилен процес срещу мъж от влиятелно семейство. "Моля се решението ми да продължа делото да не е било напразно и по някакъв малък начин да съм допринесла за разумното разглеждане на критичните въпроси, които това дело повдигна."

Кенеди Смит беше оправдан по всички обвинения.

Присъдата изненада мнозина, като се има предвид, че три други жени свидетелстваха на свидетелската скамейка, че също са били насилвани от него през 80-те години на миналия век.

Уилям Кенеди Смит е един от многото мъже от рода Кенеди, които сякаш успяха да се измъкнат с късмет от сложни юридически ситуации.

Скандал с детегледачката на Майкъл ЛеМойн Кенеди

Майкъл ЛеМойн Кенеди, син на Робърт Кенеди, е обект на сериозен скандал през 1997 г., когато се появява новината, че е имал връзка с бившата детегледачка на децата си, за която се смята, че е била няколко години непълнолетна, когато са започнали връзката си.

Той не е подведен под отговорност, но съпругата му го напусна и той беше публично опозорен.

Майкъл ЛеМойн Кенеди умира при каране на ски

По-късно същата година Кенеди кара ски в Аспен с голямото си семейство. Те играели футбол, докато били на ски, и не носели каски, пренебрегвайки членовете на ски патрула, които им казали да спрат. Кенеди умира като се удря в дърво при движение с висока скорост.

Източник: Getty images/ iStock

Заболяването на Джон Ф. Кенеди 

През 1961 г. Джон Ф.Кенеди е подложен на изключителен натиск във връзка със Залива на прасетата и преговорите със Съветския съюз на срещата на върха във Виена.

В същото време страда от инфекция, която едва не го убива. Тя е скрита от обществеността, тъй като е причинена от бактерия, предавана по полов път.

Суровата сделка на Джаки Кенеди

Джаки Кенеди, по-късно Джаки Онасис, е била затворена жена, която рядко говори за откровените връзки на първия си съпруг.

В писмо до приятелка, написано още преди да са се оженили, тя коментира: "В известен смисъл той е като баща ми - обича преследването и се отегчава от завладяването, а след като се ожени, има нужда от доказателство, че все още е привлекателен, затова флиртува с други жени и се възмущава от теб. Видях как това едва не уби мама", пише тя.

Кенеди не плачат

Въпреки многобройните трагедии, сполетели семейство Кенеди, матриархът Роуз Кенеди (майката на JFK) забранява на роднините си да ги обсъждат. Всъщност тя е въвела правилото, че на никого не е позволено да плаче в дома ѝ. "Би било егоистично и деморализиращо да се фокусираме върху нашите трагедии", казва тя веднъж. "След смъртта на Джак имаше една поговорка за внуците - да не плачат в къщата. Ако плачеш, ще бъдеш изпратен обратно там, откъдето си дошъл. Аз настоявах за това."

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 9 минути

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 25 минути

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 2 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 2 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 4 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 4 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 4 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 4 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 4 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 5 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 5 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 6 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 6 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 6 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 6 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр