Относно революцията в наградите „Оскар“
Източник: Guliver/Getty Images
2

Р еволюцията, дами и господа, трая около около един месец. Толкова време трябваше на американската филмова Академия, за да се отметне от решението си да въведе нова категория сред наградите „Оскар“ – за „Изключително постижение в сферата на популярното кино“.

Историята започна в началото на август, когато Академията обяви редица промени във връзка с наградите „Оскар“, провокирани основно от падащите през последните години рейтинги на церемонията по раздаването на златните статуетки. Сред тези промени бяха намаляването на времетраенето на телевизионното предаване до 3 часа и въвеждането на категорията за най-добър популярен филм.

Сериозна грешка на Академията бе прибързаното обявяване на тази новина,

без в нея да се посочат никакви конкретни критерии за това как ще бъдат определяни номинираните ленти в новата категория и евентуалния победител. Това провокира серия от разнообразни реакции в интернет и незабавен порой от шеги.

Сред най-добрите попадения бяха предложения Академията да вдигне рейтингите на „Оскар“-ите чрез въвеждане на категория за най-секси екранна целувка, или най-изваяна физическа фигура. Но малко информирани хора от света на киното се съмняваха кой ще е фаворитът за приза за най-добър популрен филм тази година.

„Черната пантера“ на Marvel Studios разби на пух и прах дългогодишни митове, стереотипи и очаквания за филми с преобладаващо чернокож актьорски състав да жънат финансови успехи само и единствено сред малцинствата в Щатите. Лентата регистрира над 1 милиард долара постъпления и се утвърди като глобален културен феномен с подчертано значение за американското кино.

Източник: Marvel Studios. Разпространител за България: Форум Филм

В допълнение към това, филмът получи и почти универсално одобрение от страна на критиците за качествената режисура на Райън Куглър, фантастичния саундтрак и представянията в главните роли – най-вече на Майкъл Б. Джордан в амплоато на антагониста Килмонгър. Това веднага повдигна спекулации за потенциални номинации за „Оскар“, макар и „Черната пантера“ да излезе едва през февруари.

„Черната пантера“: Стъпка назад за Marvel преди големия финал

Академията се опита да яхне тази вълна от интерес с бързото обявяване на новата категория за най-добър популярен филм.

И в опита да си бъде хип, модерна и готина, институцията показа по-ясно отвсякога колко изгубили връзка с реалността и със собствената си аудитория са повечето от престарелите ѝ членове.

С обособяването на категория за най-добър популярен филм Академията щеше да легитимира своето засвидетелствано от доста време насам желание да третира комерсиалните филми – тези, които всъщност обуславят популярната култура и улавят духа на времето на всяка една епоха – като второразредни проектчета за много пари.

Източник: New Line Cinema. Разпространител за България: Александра Филмс

Актьорът Роб Лоу, който е постоянно присъстваща фигура в Холивуд от 80-те години насам, го каза най-просто и точно: „Навремето най-добрите филми бяха и популярни“. И е прав. Филми като „Титаник“, „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“, „Смело сърце“ и „Гладиатор“ са кинокласики с огромни регистрирани постъпления и осезаем глобален културен ефект – и са справедливо отличени с „Оскар“ за най-добър филм.

Но в един момент през последните години – може би точно откакто рейтингите на церемонията рязко започнаха да падат – наградите на американската Академия и тези, които ги дават, тотално изгубиха връзката с реалността около себе си и с културата на заобикалящото ги общество.

Липсата на номинации в категорията за най-добър филм за повсеместно хвалени, комерсиално успешни и културно значими заглавия като „Черният рицар“ през 2008-а, “Хари Потър и Даровете на смъртта – част втора“ през 2011-а и „Жената Чудо“ от миналата година започнаха да озадачават и откровено да обиждат интелигентността и вкуса на масовата аудитория по киносалоните.

Източник: Източник: Warner Bros. Pictures. Разпространител за България: Александра Филмс

Същевременно наградите „Оскар“ се превърнаха във фестивални отличия за независими филми,

които хората могат да гледат законно на кино около 3 или 4 пъти в годината, ако имат късмета да живеят в столичен град. Призът за най-добър филм стана награда за политическа коректност – филми като „Лунна светлина“ и „12 години робство“ са добри примери – или за най-красиво инсценирано любовно писмо до Холивуд.

Представители на втората тенденция пък са ленти като „Формата на водата“ от тази година, към който бях достатъчно критичен и изчерпателен в ревюто ми от преди няколко месеца, и „Артистът“... Кой изобщо помни за съществуването на този филм днес?!

„Формата на водата“ или как се прави филм за „Оскар“

Жан Дюжарден
Жан Дюжарден Източник: Getty Images/Guliver

Кой е чувал за режисьора му Мишел Азанависиюс след „Артистът“, или пък за изпълнителите на главните роли Жан Дюжарден и Беренис Бежо? Дюжарден се появи за около 10 минути във „Вълкът от Уолстрийт“ през 2013 година и след това изчезна от лицето на Земята! Каква следа е оставил „Артистът“, как е повлиял на киното след себе си, какъв отпечатък е оставил върху популярната култура?! Нула, нула и нула са отговорите на тези въпроси, които могат да звучат реторично на мнозина, но явно не и на Академията.

И отговорът на нейните членове при всички тези факти беше да се опитат да натикат „популярните“ филми в отделна категория, където да не им развалят тричасовия фестивал на модата и снобизма и където да бъдат третирани като детски алтернативи на номинираните заглавия в реалната категория за най-добър филм. А в това отношение американската филмова Академия е абсолютно сама.

Никоя друга културна институция в Щатите не прилага подобна снобска дискриминация по този начин.

Наградите „Грами“ не отказват да отличават Кендрик Ламар, Металика или Лейди Гага за това, че албумите им се продават масово. Наградите „Тони“ не изключват от номинациите си пиеси и представяния от Бродуей или Уест Енд заради това, че там се играят най-високобюджетните постановки.

За щастие, критиките спрямо категорията за най-добър популярен филм светкавично заваляха от всички посоки. Миналата седмица, след закрито заседание на 54-членния Борд на Академията, на което важни речи са държали актрисата Лоура Дърн и режисьорът Стивън Спилбърг, стана ясно, че

новата категория няма да влезе в сила на наградите „Оскар“ догодина.

Стивън Спилбърг
Стивън Спилбърг Източник: Guliver/Getty Images

Революцията на високомерието беше отложена с поне още 12 месеца. Можем само да се надяваме, че в този период членовете на Академията ще преклонят глави пред здравия разум и ще се вслушат във виковете на стотици милиони зрители по целия свят като „Нека Силата бъде с теб“, „Уаканда завинаги“ или „Аз съм Батман“ – или поне в мъдрите думи на свои колеги като Лоура Дърн и Стивън Спилбърг, които очевидно са наясно какво е да си филмов деец, но, за наше всеобщо щастие, не са забравили и какво е да си филмов фен.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 7 часа

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 8 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 8 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 8 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 8 часа

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 9 часа

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

България Преди 9 часа

Задържани за разпити твърдят, че униформените са издевателствали над тях

<p>Ричард Гиър: Този филм резонира със собственото ми емоционално пътуване (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Ричард Гиър: "О, Канада" резонира със собственото ми емоционално пътуване

Любопитно Преди 10 часа

Актьорът казва, че се е върнал към чувствата, които е изпитвал след смъртта на баща си

<p>Румен Радев разговаря с президента на Косово, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев разговаря с президента на Косово

Свят Преди 11 часа

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 11 часа

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Свят Преди 11 часа

Парижките прокурори съобщиха, че тече разследване

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Свят Преди 11 часа

Законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", каза тя

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 12 часа

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 12 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 12 часа

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва