0

И най-престижните американски киноотличия - наградите "Оскар", се оказаха принудени да се борят за вниманието на аудиторията, след като в последните години рейтингът на телевизионното излъчване на церемонията отчита непрекъснато намаляване на интереса.

Номинациите за Оскар 2022: Най-добрите в киното в битка за най-престижните награди

През 2021 г. беше отбелязан рекордно нисък брой зрители - шоуто беше проследено на живо от едва 10,4 милиона души, което е спад с почти 60 процента спрямо предходната година. Тогава програмата успя да привлече пред екрана 23,6 милиона души, с 20 процента по-малко от 2019 г. За сравнение през изминалите десетилетия наградите Оскар привличаха 35-45 милиона зрители.

10 звездни двойки, номинирани за Оскар в една и съща година

Интересът и към други подобни церемонии спада в последните години - тенденция, започнала преди настъпването на пандемията от COVID-19, която обаче също има своя принос.

Съвсем логично и под натиск от страна на телевизионния канал Ей Би Си, който от 1976 г. държи правата за излъчването на церемонията за връчването на наградите Оскар, американската Академия за кинематографично изкуство и наука започна трескаво да обмисля възможности за обръщане на негативната тенденция. Най-важното събитие в Холивуд ще се състои на 27 март и вече са ясни промените или поне част от тях, които организаторите ще направят, в опит да върнат зрителския интерес към престижните киноотличия.

Академията за кинематографично изкуство и наука разреши и на публиката да гласува за най-популярния филм на 2021 г. Почитателите на седмото изкуство можеха да участват във вота за любимия си филм в Twitter или на сайта на Академията. Феновете имаха право да гласуват до 20 пъти на ден, а крайният срок бе 3 март.

Трима от участниците ще получат възможност да присъстват на живо на церемонията за наградите Оскар в Лос Анджелис следващата година. Късметлиите ще бъдат изтеглени чрез жребий. Досега право на глас имаха само членовете на институцията, които наброяват повече от 9000 души.

Любопитни факти за любими филми

Друго нововъведение и мярка в борбата с падащия рейтинг е решението осем награди Оскар да бъдат връчени преди началото на телевизионното излъчване на церемонията. Отличията за монтаж, дизайн на продукция, звук, грим и прически, оригинална музика и трите награди за късометражни филми (документален, игрален и анимационен) ще бъдат обявени преди прякото излъчване по телевизия Ей Би Си.

Това означава, че церемонията в Долби Тиътър в Холивуд ще започне с един час по-рано от началото на телевизионното предаване. Представянето и изказванията на обявените преждевременно осем победители ще бъдат заснети и излъчени по време на тричасовото предаване на живо.

Президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Дейвид Рубин смята, че промените са необходими за "бъдещото здраве" на наградите Оскар. В писмо до членовете ѝ той обясни, че "това е телевизионно шоу на живо и трябва да дадем приоритет на зрителите, за да увеличим ангажираността им и да запазим предаването жизнено".

Едни от най-интересните места от филми и сериали, които да посетите

Всъщност възможността за изтегляне на някои от 23-те категории на наградите Оскар от телевизионното предаване се обсъжда от доста време. През 2019 г. Академията за кинематографично изкуство и наука първоначално планираше да излъчи на запис и в съкратен вариант връчването на четири от наградите - за късометражен игрален филм, операторско майсторство, монтаж, грим и прически, но дни преди шоуто идеята отпадна. Притиснати от сриващия се рейтинг обаче организаторите се върнаха към идеята, като дори удвояват броя на отличията, които ще бъдат раздадени зад кадър.

С тази промяна на церемонията наградите Оскар в известна степен ще заприлича на тези за отличията Тони и Грами, които също намалиха броя на призовете, връчвани директно в ефир. Това обаче не спря потъването на рейтингите, отбелязват наблюдатели. И Тони, и Грами отбелязаха нови ниски нива на зрителски интерес през 2021 г. Появиха се твърдения, че никакви промени не могат да спрат тази тенденция.

Тази година церемонията за връчването на наградите Оскар се завръща в Долби Тиътър в Холивуд, след като миналата година заради пандемията от COVID-19 бяха раздадени в присъствието на малък брой номинирани и гости на гара "Юниън" в центъра на Лос Анджелис.

Най-култовите реплики от филми

Бляскавото шоу ще има и водещи за първи път от четири години насам - доверие е гласувано на комедийните актриси Ейми Шумър, Реджина Хол и Уанда Сайкс. За първи път дамско трио ще бъде домакин на церемонията. "Искаме хората да са готови да се забавляват добре", казват в съвместно изявление актрисите. Продуцентът на тазгодишното телевизионно излъчване Уил Пакър заяви, че са избрани “три от най-динамичните, весели жени с много различни комедийни стилове". Режисьор на шоуто ще бъде Глен Уайс.

По-малко от месец преди церемонията не е съвсем ясно как точно ще протече тя. Сред големите неизвестни например е дали хитовете, номинирани в категорията за най-добра песен към филм, ще бъдат представени на живо или в предварително направени записи, подобно на миналата година. Очаква се зрителите да чуят изпълненията на претендентите за отличието, които са Бионсе с "Be Alive" от филма "Методът Уилямс", Били Айлиш с "No Time To Die" от продукцията за най-новите приключения на Джеймс Бонд, Лин-Мануел Миранда с "Dos Oruguitas" от анимацията "Енканто", Ван Морисън с "Down to Joy" от "Белфаст" и Даян Уорън с "Somehow You Do" от "Четири добри дни".

Стана ясно, че на сцената в Долби Тиътър ще се качат Лейди Гага, Кевин Костнър, Зоуи Кравиц и още плеяда от звезди, за да връчат статуетките на отличените.

Те започнаха с филми на ужасите

В последните седмици няколко пъти организаторите променяха решенията си относно изискванията в съответствие с протоколите за COVID-19. В началото на февруари изданието "Холивуд рипортър" написа, че Академията за кинематографично изкуство и наука няма да изисква доказателства за ваксинация от номинираните и от гостите на церемонията. Очаква се присъстващите да са около 2500 души.

Преди дни обаче в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че на претендентите за Оскар и на гостите на шоуто на 27 март ще бъде необходим сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 и два отрицателни ПСР теста. Изискването за носене на предпазни маски в Долби Тиътър обаче ще се прилага избирателно - номинираните и гостите им няма да носят, но ще седят на разстояние и в специално обособени места, а всички останали, намиращи се по-близо един до друг, трябва да са с маски.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 14 минути

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 39 минути

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 1 час

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

<p>Задочен политически сблъсък между САЩ и Китай&nbsp;</p>

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 4 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите