"24 часа": Левкемия от Чернобил разболява десетки хиляди
"24 часа": Левкемия от Чернобил разболява десетки хиляди   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
19

Левкемия от Чернобил разболява десетки хиляди, съобщава на първа страница "24 часа".

Има значително повишаване на болните в Германия, Гърция, Шотландия и Румъния, обяви Международната организация на лекарите срещу атомна война с данни от ново проучване в цяла Европа.

Опасенията на експертите са, че с годините заболяванията от левкемия заради взрива в АЕЦ "Чернобил" на 26 април 1986 г. и радиоактивния облак след него ще достигнат няколко десетки хиляди.

България обаче не е представила данни за това изследване. Според лекарите има огромно нарастване и на други болести, на които не се обръща внимание от официалните власти на Запад.

Идеен баща и кръстник на БОРКОР е германския експерт по право и ред Ролф Шлотерер. Това разкрива самият той в интервю за "Труд".

По думите му България трябва да си отговори на въпроса: защо мерките, които другаде работят, в у нас не вършат работа?

"На вас ви трябва уникален модел за борба с корупцията, понеже вие сте уникална държава - една много необичайна и единствена по рода си държава", смята експертът.

Според него корупцията е причина за разслоение на обществото на бедни и богати.

"У вас се казва, че богатите се поставят над закона. Това е факт, следователно има дефекти в системите в България - законодателната и правосъдната.

Когато системите у вас не функционират, средството, което им помага да се движат, е корупцията. Това е забележително", подчертава Шлотерер.

Според челото на "Монитор" идеалната краставица е 25 см, а допустимото изкривяване не може да бъде повече от 4 см.

Това са малка част от изискванията на продуктовата спецификация за този зеленчук, за чието изпълнение ще следят инспекторите от хранителната агенция. а да се подобри качеството на предлаганите у нас плодове и зеленчуци, земеделският министър е издал заповед, с която утвърждава изисквания, на които трябва да отговарят доматите, краставиците, пиперът, ябълките, черешите, прасковите и кайсиите.

Само производителите, които изпълняват определените за качество норми, ще могат да получат част от 15-те млн. лева, които държавата е предвидила за подпомагане на бранша.

Доматите поскъпнаха най-много за Великден (със 17,8%), показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, допълва "24 часа".

19 сърни са били разкъсани от глутница кучета на Витоша от началото на март до сега, извежда под глава "Преса".

"Телеграф" се включва по темата с информацията, че над 104 софиянци са били нахапани от домашни и улични кучета само за първите три месеца от годината.

Без коли останаха депутатите, пише "Монитор". Причината е, че от всички близо 70 лимузини, с които разполагат в момента избраниците, едва 25 са в сравнително добро техническо състояние и не се трошат постоянно, докато останалите не излизат от сервизите.

Въпросните возила, които все още не са грохнали, обаче са на постоянно разположение на шефовете на комисиите и на парламентарните групи в Народното събрание, обясни главният секретар на институцията Иван Славчов.

Така "редовите" законотворци са принудени или да чакат на опашка за свободна кола на предпенсионна възраст, или въобще да не разчитат на служебните автоекстри, които им се полагат.

Почти две години след като държавата реши да предаде на желаещите общини правото да стопанисват минералните извори, те използват едва 0,15% от ресурса на 57-те находища, подчертава на първа страница "Труд".

Това показва анализ на информацията, подадена от общините към Министерството на околната среда и водите. Повечето местни власти все още подготвят процедурите за действителната експлоатация на изворите.

Пред "Стандарт" екоминистърът Нона Караджова успокоява, че България е осигурена сравнително добре с водни запаси за следващите 25 години.

"Тревожното е, че все по-често се наблюдават сезони с резки дълготрайни засушавания от два-три месеца до половин година, или обратно - с много обилни валежи. За да противодействаме на засушаванията, трябва да имаме съоръжения, които да съхраняват наличната вода, особено от повърхностните източници", уточнява Караджова.

По думите й анализът на цялата инфраструктура - за питейно битово водоснабдяване и канализация в населените места, на напоителните и системите за защита от вредно въздействие на водите, показва, че огромна част от изградената водна инфраструктура е силно амортизирана.

"Тя е изградена преди 40-70 години, срокът й на годност е изтекъл или изтича. В някои райони липсват канализация, водопроводи, пречистване на отпадъчни води, пречистване на питейните води, съоръжения за напояване и защита от наводнения", подчертава още министърът.

Най-скъпият прием на Първанов - последният за първия мандат, отбелязва "24 часа".

Общо 653 683,61 лв. е похарчил бившият държавен глава за 10-те приема по време на двата си мандата. По традиция те се превръщаха в светското събитие за политиците на годината и на него дамите имаха възможност да демонстрират тоалетите си, а мъжете да покажат половинките си.

Най-скъпият прием, който дава двойката Първанов-Марин е за 24 май 2006 г., а сметката за него е била 49 799,68 лв.

Под заглавие "Как живеехме през 1991 г." "24 часа" пресмята, че от тогава до сега страната е загубила 14,3% от своето население. Броят на заетите в икономиката намалява със 17% от 3 564 000 на 2 955 000. Въпреки че населението намалява, броят на жилищата нараства.

Сайтовете за имоти под наем са пълни с фалшиви обяви за несъществуващи апартаменти, алармира под глава "Телеграф".

За да подмамят потенциалния наемател да им се обади, брокерите масово пускат обяви с лъжлива цена, квадратура и разположение.

Токът от ТЕЦ "Марица-изток 2", най-голямата въглищна централа и най-голям източник на парникови емисии в България, ще поскъпне заради разходите по покриването на екологичните ангажименти, съобщава "Капитал Daily".

През миналата година държавната централа е надвишила с 45% тавана за емисии на въглероден диоксид, показва справка в Изпълнителната агенция по околна среда. Причината е в повишената консумация на въглища заради рекордното производство на електрическа енергия.

"НАП взе на прицел 3000 фирми заради укриване на обороти" е водещото заглавие за "Класа". До дни започват масираните проверки за скрити обороти на фирмите.

"Нарушителите са предимно търговци на дребно и от различни браншове. Има широк спектър от компании, които няма как да са реализирали подадените обороти. От фирмите може би си мислят, че могат да продължават да декларират неверни данни, но системата автоматично ги регистрира като рискови", коментира говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров.

Статистиката на НОИ за изплатените обезщетения за безработица през 2011 г. е поредното доказателство, че в кризата работодателите са се освободили от нископлатените и неквалифицирани работници, отбелязва "Сега".

Според нея обезщетение до 150 лв., колкото горе-долу е минимумът от 7,20 лв. на ден, са вземали близо 36 000 от 106 000 безработни средно за годината с право на пари от НОИ, или 35% от всички.

Много от тях са получавали дори под минимума, тъй като са работили на непълен работен ден. Още към 40 200 останали без препитание са вземали до 250 лв. Това означава, че за 2/3 от безработните с право на обезщетение то е изчислено върху среден осигурителен доход от 420 лв.

"Сега" цитира статистика, според която България остава нежелана образователна дестинация сред студентите от Европейския съюз.

През академичната 2010/2011 г. на обучение и практика в български вузове са били едва 553 чужди студенти, докато българите в европейски университети са почти три пъти повече - 1825.

Данните са от Центъра за развитие на човешките ресурси, който администрира европейските образователни програми в България.

С рейтинговата система излишните университети и направления постепенно ще намалеят, смята Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите, ректор на Медицинския университет.

Пред "Монитор" той подчертава, че всеки университет трябва да усети силното си звено, да намери своята индивидуалност, да развива най-силните си направления, чрез които да реализира проекти и да привлича наши и чужди студенти.

Купуваме книга и половина годишно, показва статистика, отразена от "Класа". Проучването разкрива, че едва една трета от българите редовно четат книги.

България се класира на трето място сред 47 държави от Съвета на Европа по "засилено наблюдение" за неизпълнение на решенията на Европейския съд за правата на човека, анонсира под глава "Сега".

На нея се падат 9% от казусите, докладвани като заслужаващи специално внимание от Комитета на министрите, който е изпълнителният орган на съвета. Преди нашата държава се нареждат само Турция (13%) и Русия (12%), а в позорната десетка след нея са Украйна (8%), Италия, Молдова и Полша (по 7%),  Румъния (5%) и Албания и Гърция (по 4%).

На всички останали 37 държави в Съвета на Европа се падат 24 на сто от делата под "засилено наблюдение".

В интервю за "Сега" шефът на специализираната прокуратура Светлозар Костов подчертава, че в българското наказателно право няма особени привилегии за онзи член на организирана престъпна група, който желае да проговори и да съдейства на правосъдието.

Време е да осъзнаем, че е в интерес на обществото да създадем легални стимули за разкаяние и сътрудничество, категоричен е Костов.

Пред "24 часа" Захарин Пенов, директор на "Гранична полиция", коментира:

"Като външна граница на ЕС се изискват непрекъснати усилия от страната ни за повишаване нивото на гранична сигурност и работим в тази посока. По проект по фонд "Външни граници", който трябва да завършим през лятото, на летище София ще изградим електронни автоматизирани гейтове за граничен контрол.

Когато заработят, гражданите от ЕС, в това число и българите, които имат паспорти с биометрични данни, ще могат да избират дали да ползват услугите на граничен полицай, или сами да направят проверката. Паспортът ще се сканира автоматично, а специални камери ще правят сверката.

Така човек сам преминава през граничния контрол, без да се среща с граничен полицай. Такава практика има на летища в Англия и Германия".

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фугу

Как се хранят най-богатите хора в света

Любопитно Преди 2 часа

Питали ли сте се някога какво похапват богатите хора, които имат милиарди на разположение в банковата си сметка? Ето някои отговори

Корнелия Нинова с Педро Санчес

„Гласовете ви чувам“ – писмо на един българин от Париж

Избори 2021 Преди 4 часа

„Не искам повече да виждам как европейският елит си затваря очите за случващото се в България и че подкрепя оплесканите до ушите от неизлечима корупция родни политици“, пише Станимир Павлов

<p>След COVID-19: по-нисък коефициент на интелигентност?</p>

След COVID-19: по-нисък коефициент на интелигентност?

Теми в развитие Преди 5 часа

Според изследване, дефицитите отговарят на предсрочно състаряване с десет години

<p>Дават по 4350 лв. на музикантите на свободна практика</p>

Дават по 4350 лв. на музикантите на свободна практика

Теми в развитие Преди 5 часа

В петък български музиканти изпратиха писмо до премиера и до министъра на културата Боил Банов

<p>Проф. Мурджева: Вирусът е непредвидим</p>

Проф. Мурджева: Вирусът е непредвидим

Теми в развитие Преди 6 часа

„Важно е да се спазват противоепидемичните мерки – най-вече от тези, които не желаят да се ваксинират", категоричен е експертът

<p>Западният свят отново е заложник на ОПЕК</p>

Западният свят отново е заложник на ОПЕК

Свят Преди 7 часа

Решенията на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия днес определят в голяма степен какво и колко можете да сложите в резервоара на колата или на масата си вкъщи утре, пише експертът по околна среда Боян Рашев

Windows 10

Как да ускорим работата на Windows 10

Технологии Преди 7 часа

Няколко семпли съвета могат да дадат добри резултати

<p>Слаб трус разлюля Благоевградско</p>

Слаб трус разлюля Благоевградско

България Преди 7 часа

Каква е била силата на земетресението

<p>Температурите падат, колко студено ще стане</p>

Температурите падат, колко студено ще стане

България Преди 8 часа

Вижте прогнозата за съботния ден

Лесни трикове да превърнем дома си в луксозно място

Лесни трикове да превърнем дома си в луксозно място

Любопитно Преди 8 часа

Всичко, от което се нуждаем, са малко идеи и свободно време

<p>Днес е голямата Задушница преди Великия пост</p>

Днес е голямата Задушница преди Великия пост

България Преди 9 часа

Ден за възпоменаване на душите на починалите

<p>Рязък скок на новите случаи на COVID-19 у нас</p>

Рязък скок на новите случаи на COVID-19 у нас

Теми в развитие Преди 9 часа

Ето данните за последното денонощие

<p>ЕС е започнал работа по ваксинационните сертификати&nbsp;</p>

Ройтерс: ЕС е започнал работа по ваксинационните сертификати

Теми в развитие Преди 18 часа

Системата за "паспорти за ваксинация" се очаква с нетърпение от авиокомпаниите и туристическия бранш

ДАЗД ще следи за въвличане на деца в политическа агитация

ДАЗД ще следи за въвличане на деца в политическа агитация

Избори 2021 Преди 18 часа

Председателят на агенцията е изпратила официално писмо до председателя на ЦИК