43

Б ългария отново има редовно правителство. Това стана година, след като през юни 2023 г. бе свален кабинетът "Петков" с първия в историята на страната успешен вот на недоверие. 

Народното събрание гласува на извънредно заседание кабинета "Денков-Габриел". Той бе приет с мнозинството от ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България".

С първото гласуване народните представители избраха акад. Николай Денков за министър-председател.

За гласуваха 132, против 69, въздържали се 0.

С второто гласуване бе избрана структурата на Министерски съвет. 

С третото гласуване от дневния ред бе избран и съставът на Министерски съвет. 

Акад. Николай Денков
Акад. Николай Денков Източник: БТА

По предложение на Георг Георгиев от ГЕРБ с 236 гласа беше прието гласуването да се излъчва на живо по БНТ. Отново по негово предложение с 188 гласа беше прието и всички кандидат министри да бъдат в пленарна зала по време на гласуването. Против второто предложение гласуваха от Възраждане и ИТН. Депутатите приеха предложението на Георгиев да водят общ дебат за избор на министър-председател на Република България, приемане на структура на МС и избиране на МС. ГЕРБ, ПП и ДПС и независимият депутат Радостин Василев гласуваха "за", Възраждане и ИТН "против", а БСП "въздържали се". 

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: БГНЕС

В тази зала, а и в публичното пространство непрекъснато обсъждаме, че България е страна, която в момента има много проблеми за решаване, но това, за което по-рядко говорим е, че България е страна с много предимства и възможности. Дълбоко вярвам, че България е страна с едно светло бъдеще. Един от най-известните професори по икономическо развитие Йозеф Шумпетер казва, че най-важният фактор за икономическото развитие на една страна е човешкият капитал. Във всяка страна има хора, които са изключително талантливи и можещи и това, с което се занимават тези хора предопределя бъдещето на тази държава.

Това заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП от парламентарната трибуна.

Петков напомни, че по време на римската империя талантът се е концентрирал в държавното управление. "По време на Средновековието най-талантливите са се занимавали с военно дело и тогава отчитаме най-голямото развитие в областта на отбраната. По време на индустриалната революция голяма част от таланта се е насочил към развитие на индустрията и тогава имаме истински скок в стандарта на живот на европейците", каза той и добави, че има страни, в които талантите се насочват към сивия сектор, а други в чужбина.

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: БГНЕС

"Ролята на политиците и държавниците е да направят така, че тези талантливи хора да работят за прогреса на своето общество. Това, че акад. Денков ще води правителството на България в първите 9 месеца, а Мария Габриел във вторите 9 месеца ми дава надежда. Акад. Денков има опит като зам.-министър и министър в няколко правителства. Той е скромен човек и няма да го чуете да се изтъква", каза той.

"Мария Габриел е друг голям талант на България, доказала се е като европейски лидер в сфери, които движат икономическото развитие на цяла Европа", подчерта той.

"Денков и Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно, когато най-талантливите работят заедно, за да изведат България напред", посочи той и добави, че големият талант се вижда в състава на правителството. Според него ако се даде повече време на правителството, страната може да върви напред. "Трябва да ограничим острото политиканстване и да започнем да правим законотворчество, което да съпътства управлението на това правителство", каза още той.

България има нужда от редовно правителство с евроатлантическа ориентация и резултати, каза Мария Габриел в кулоарите на Народното събрание преди гласуването на редовния кабинет. 

Пред очите на всеки, с академик Денков показахме, че с диалог, разум и търпение, и силни аргументи, можем да постигнем резултати, каза тя.

Източник: БГНЕС

Моралът и ценностите са като свободата, те не са даденост и за тях се воюва всеки ден. 33 години моралът и ценностите в нашата държава са потъпкани. Това е нещото, което в днешна дата в тази зала се предлага да бъде потъпкано.

Днес се гласува 102-то българско правителство. Българската парламентарна история познава политически компромиси в името на България, но това което се гласува днес не е политически компромис и не е за България. Това е компромис на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

"Паралелната държава се прегрупира, за да възкръсне и да продължи да управлява. Това прегрупиране минава през трупове в последните дни, буквално. Всичко това е обвито в целофан и се поднася на хората като евроатлантическо правителство. Кой ви е казал на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, че корупцията, кражбите, замитането на следи, подмяна на изборните резултати с ала-бала с президента, възпрепятстване на правосъдието, криейки се зад имунитети, са европейски ценности. Вашият евроатлантизъм се свежда до послушания и превиване на гръб пред силните, войната в Украйна и джендър идеологиите и няма нищо общо с европейските ценности", добави Нинова.

"Това, което родихте днес е еднорък и двуглав Франкенщайн. Днес би трябвало поне двама джентълмени от двете групи да си отрежат по една ръка", посочи тя. Според нея те все още нямат програма и тепърва трябва да я правят.

По думите й днешната коалиция е на интересите, имунитетите и зависимостите. "България има нужда от компромиси в трудни моменти, но обяснете какъв е този компромис", настоя тя.

"Няма да подкрепим такава коалиция. Няма да подкрепим този клуб по лични интереси. Няма да подкрепим коалицията на имунитетите, на войната", подчерта Нинова.

Това заяви Цончо Ганев от "Възраждане" от парламентарната трибуна.

"Няма как да се упражнявате и влизате в политиката, защото една част от вас влязоха в политиката на гърба на Борисов, а друга част влязоха в политиката на гърба на Гешев, в момента да се отричате от това няма как. Вие по вашите думи в момента вече сте васали на Путин и прокарвате руските интереси", добави Ганев.

"Трябва да върнем моралът и ценностите в тази зала и да дадем личен пример. 33 години в тази зала влизат само и единствено политически сили и депутати, които влизайки тук забравят всичко, което са обещавали", каза още той. 

“Днешният избор бе много труден. В новото правителство има хора, които винаги бих подкрепил и такива, които никога ме бих подкрепил. Днес се налага обаче да проявим разум”. Това заяви най-възрастният депутат в 49-то НС и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Вежди Рашидов
Вежди Рашидов Източник: БТА

“Ние трябва да излезем с правилното решение. Днешното решение взех много трудно. Пожертвах справедливите си емоции в името на България. Ще гласувам за правителство, за да успокоим страстите и гражданите да си отдъхнат от разпада на държавността. Вярвам в народа, в страната си, дошло е време да надделее разумът и нищо друго”, каза още Рашидов. 

Днес е тъжен ден за България, защото най-вероятно ще бъде избрано най-позорното и жалко правителство след Беровото правителство, което ще изпира авторитети, ще прикрива корупцията и е в противовес с желанието на българските граждани.

Това заяви независимият депутат Радостин Василев от парламентарната трибуна.

Радостин Василев
Радостин Василев Източник: БТА

"Чувам изказванията на колеги и виждам огромно лицемерие от ИТН, които не са нещо по-различно и се провалиха в очакванията да бъдат последователни в борбата с модела. Днес се провалят от "Продължаваме промяната", в които аз и огромна част от българските граждани сме вложили надежди, че те никога няма да направят коалиция с ГЕРБ.", добави Василев.

"Ще гласувам против, защото не ми позволява съвестта да подкрепя.", каза още той. 

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БТА

Парламентарниге групи на ГЕРБ-СДС и на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) заседаваха поотделно в Народното събрание, преди началото на извънредното пленарно заседание на парламента, на което трябва да бъде гласуван проектокабинетът “Денков“, излъчен с мандата на втората политическа сила.

След заседанието от ГЕРБ-СДС заявиха, че ще коментират, когато всичко в пленарната зала приключи.

При депутатите от ПП-ДБ дойдоха и кандидатите за министри от проектокабинета “Денков“.

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: БТА

Граждани се събраха на протест пред сградата на Народното събрание срещу проектокабинета „Денков-Габриел“.

В района имаше засилено полицейско присъствие. Някои от протестиращите развяват български трибагреници. Към момента движението по бул. "Цар Освободител" не е затруднено.

Източник: БГНЕС

На извънредно заседание днес от 13:00 часа, свикано от председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков, депутатите гласуваха новото редовно правителство на страната, излъчено с мандата на втората политическа сила „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), съобщи пресцентърът на парламента.

В дневния ред бяха включени три точки - избор на министър-председател, приемане структурата на Министерския съвет (МС) и избиране на състава на кабинета.

Президентът Румен Радев присъства  на извънредното заседание на Народното събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това е първото ротационно правителство у нас. Предвижда се Денков (ПП-ДБ) да е министър-председател през първите девет месеца, а Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) – през вторите девет.

Денков: В максимално кратки срокове трябва да се направи нормален бюджет и той да отразява сегашната ситуация

Вчера пред медиите Желязков припомни, че процедурата е позната – представя се кандидатът за министър-председател, а той от своя страна - кандидатите за министри и структурата на кабинета. Кандидат-премиерът може да направи политическо обръщение и декларация или да представи приоритетите на управлението, след което има възможност за дебат. След това са трите гласувания - за министър-председател, за структура на кабинета и за персоналния състав на МС, уточни Желязков. 

В понеделник кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков върна на президента Румен Радев изпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

Той заяви, че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят заедно, за да може да се развива държавата в полза на обществото и на бизнеса.

Откриване на извънредното заседание
Откриване на извънредното заседание Източник: БТА

На свой ред държавният глава увери, че по най-бързия начин ще издаде указ, за да внесе предложения проектокабинет в Народното събрание, където да бъде гласуван по съвест от депутатите. По-късно през деня указът до 49-ото НС с предложението на втората по численост парламентарна група за министър-председател, стана факт.

България има нужда от институции и политици, които реално да се ръководят от българския народ, които да работят за сигурност, справедливост и срещу корупцията, така, както очакват всички почтени български граждани. Да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската ни интеграция, заяви Румен Радев пред Николай Денков.

Вигенин за кабинета "Денков-Габриел": Не вярвам да изкара мандата

В петък миналата седмица Денков и другият ротационен кандидат за премиер Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) представиха пред журналисти в НС имената на предложените за министри, както и съвместна декларация, свързана с държавната администрация. 

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов Източник: БТА

Съставът на проектокабинета е насочен предимно към експерти, обяви в кулоарите на парламента тогава Николай Денков. Той добави, че всеки от кандидатите си тежи на мястото. Номинираният за премиер подчерта, че е важно да се разбере и защо трябва да има редовен кабинет. Като една от причините Денков посочи липсата на бюджет за 2023 г. и отбеляза като проблем събираемостта. Ситуацията изисква с тези проблеми да се заеме сериозен екип, допълни Денков. Според него, ако отидем на избори, ще останем с удължителния закон за бюджета.

Делян Пеевски
Делян Пеевски Източник: БТА

Заставаме зад всеки един служител от администрацията, който отговаря на всички професионални и етични стандарти за заеманата длъжност и с работата си е показал, че защитава интересите на държавата и гражданите, се казва пък в декларацията на Денков и Габриел, прочетена също в петък, миналата седмица, от Габриел. Същевременно ще работим за непрекъснатото подобряване на ефективността и качеството на публичната администрация в България, заявяват двамата кандидати за ротационни премиери.

Депутатите гласуват първото ротационно правителство у нас

Срещу проектокабинета „Денков-Габриел“: Протест пред Народното събрание
Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

България Преди 5 минути

Зад волана е бил виетнамски гражданин с имунитет

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 22 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 1 час

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 1 час

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 3 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 4 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 4 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 4 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет