Още по темата

Окръжна прокуратура – Пловдив ще разследва причините за големия пожар в центъра на града, при който пострадаха тежко пет големи тютюневи склада, предаде агенция БГНЕС.

Четири от складовете са напълно унищожени, като сред тях е и историческото наследство на най-големия дарител Димитър Кудоглу.

По данни на Пожарната,

огънят е възникнал изненадващо и първоначално се е разгорял със синкави пламъци,

което може да говори и за умисъл.

Складовете бяха част от ансамблов архитектурен паметник на културата. Ето защо и министърът на културата Вежди Рашидов наредил на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към министерството да извърши спешна проверка на място.

След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл. И трите склада имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 г.

Пожарът в центъра на Пловдив възникна около 14.40 ч. в събота, целият наличен състав на Пожарната се опитваше да се бори с него включително и през нощта. Петата сграда се запали в 20 ч. и изгоря напълно, макар че само една топла връзка я свързва с останалите.

В района се носела силна миризма на нафта.

Местните предполагат, че пожарът е умишлен и предварително планиран, за да се разчисти апетитният терен за строеж, информира NOVA.

„При четвъртия склад нещата бяха неспецифични – бурно развитие на пожара, внезапно разпространение на много голяма площ. Това е нещо, което не наблюдавахме при другите складове“, посочи инспектор Цвятко Дешев от „Пожарна безопасност“ – Пловдив.