Дамаск чака въздушните удари, но не твърде скоро
Сирийски войници в предградие на Дамаск   
Източник: ЕПА/БГНЕС
40

З асилени проверки по пътищата, затягане на мерките за сигурност, разместване на войсковите части - Дамаск постепенно се подготвя за сблъсък със сили на Запада, който го обвинява в атака с химическо оръжие, предава АФП. 

Безпокойството е доловимо, но не толкова силно,

колкото в сряда. Жителите на града - кой залепен за радиото, кой втренчен в телевизионния екран, не изглеждат вече толкова разтревожени. 

Сигурен бях, че до един ден ще ни ударят, но сега ми се струва, че ще стане по-късно - западняците май не са се разбрали докрай, казва дърводелец от Маззе, заможен западен квартал на Дамаск. 

В очакване на удар Рана изпитва "дълбоко безпокойство". Решила е да напусне в четвъртък вечерта дома си в Кудсая северно от столицата и да се премести при родителите си в централния квартал Мазраа. 

"Опасно е да стоим у нас. Ще идем с мъжа ми при нашите, докато не се избистрят нещата", обяснява тя. 

Къщата й се намира в планината Касюн, осеяна с военни бази и артилерийски позиции - оръдията често държат на прицел околността. 

Айсар също си е събрал багажа и се кани в понеделник да заведе жената и децата си в Бейрут, където живеят под наем тъстът и тъщата. Апартаментът му се намира досами комплекса на военновъздушните сили в квартал Абу Румане - почти със сигурност бъдеща мишена на западните сили. 

Западът обвини армията, че на 21 август е извършила край Дамаск нападение с химически оръжия и е убила стотици хора. Западни държави заявиха, че са готови да атакуват обекти на режима, за да не предприеме пак нещо подобно. 

Президентът Башар Асад увери в четвъртък на среща с йеменска делегация, че страната му ще се брани от всички атаки, и нарече сирийския народ "гарант на победата". 

В сирийската столица - крепостта на режима, обаче се усеща напрежение. 

Атмосферата е типична за мобилизация.

Полицаите в патрулките са нащрек, за да се справят с всеки нарушител на реда. Из някои улици патрулират бойци от силите за сигурност. 

Половината улици в Дамаск вече от месеци са затворени за коли; струпани чували с пясък пазят обществените сгради. 

Аммар е чиновник и живее в Ктайфе, на 50 км североизточно от столицата; в четвъртък е бил път над три часа до работното си място в Дамаск. 

"Имаше ужасни тълпи, войниците бяха затегнали проверките и претърсваха всички коли. Имам чувството, че съм пътувал надалеч", споделя той с уморен вид. 

30-годишната Лана работи в голяма хуманитарна организация. Разказва, че мнозина нейни колеги са взели отпуск и "ще ходят на екскурзии в Европа". 

Сирийската армия се готви за най-лошото, в случай че Западът атакува,

твърди представител на службите за сигурност. 

"Като всички армии по света работим по най-лошия възможен сценарий. Вземаме мерки, за да предпазим страната от удара и да подготвим съответен отговор", обяснява той. 

В болниците дежурят повече стражи на реда от обичайното. Осмина агенти с бойни униформи например от четвъртък са на пост в голяма клиника, разположена в столично предградие. 

Вече три дни войските се предислоцират - от Дамаск, а също така от Хомс и Хама (Централна Сирия), се евакуират десетки военни командни пунктове и щабове на бригади, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. 

Според въстанически боец войниците са напуснали военния колеж в Хомс и са се преместили в университета на партията Баас заедно с танковете и бронираните коли. 

Агенти на държавните служби за сигурност пък са се изнесли от своята централа, за да се настанят в сградата на Женския съюз - правителствена организация със седалище в западния квартал Иншаат. 

Военни части може да бъдат разположени и в някои училища. Избухнал преди близо две и половина години, конфликтът в Сирия е взел според ООН над 100 000 жертви, прогонил е от домовете им два милиона бежанци и е довел до разселването на милиони други. 

Същевременно сирийският министър на отбраната Фахад Джасим ал Фрейдж заяви, че армията е готова

да се противопостави на всяка форма на военна агресия

и ще отговори с решителни действия, съобщи информационна агенция САНА, цитирана от ДПА. 

По данни на западните средства за масова информация в момента в района на Източното Средиземноморие в непосредствена близост до бреговете на Сирия САЩ са разположили четири ескадрени миноносеца от клас "Арли Бърк": "Бари", "Грейвли", "Махан" и "Реймидж", които са оборудвани с комплексна корабна многоцелева система за противовъздушна отбрана "Иджис" и могат да носят до 96 пускови установки "МК-41" с възможност за изстрелване на крилати ракети с далечен обхват "Томахок". 

В операция срещу Сирия могат да бъдат задействани също така атомните подводници от клас "Охайо" - "Джорджия" и "Флорида", всяка от които разполага с 22 пускови установки и 154 ракети "Томахок". 

Освен това в Арабско море са разположени две американски самолетни ударни групи на самолетоносачите "Хари Труман" и "Нимиц". 

Територията на Сирия се намира в обсега на действие на самолетоносачите. 

Флотът на Великобритания е разположил в Средиземно море самолетоносача "Илъстриъс" и десантния транспортен кораб "Булуърк", а също така и атомната подводница "Тайърлес" с крилати ракети "Томахок". 

Франция е изпратила в Средиземно море най-новата си фрегата

на противовъздушната отбрана - "Шевалие Пол" с управляемо ракетно оръжие. В помощ на операциите на флота на НАТО в Средиземно море е наличието на развита инфрастуктура на военноморските бази, както и на системите за снабдяване и разузнаване. 

В региона също така са разположени голям брой военновъздушни бази. Най-големите от тях са: 
- "Сигонела" - военновъздушна база на военноморските сили в Сицилия (Италия), която е под контрола на НАТО, САЩ и Великобритания; 
- "Акротири" - база на военновъздушните сили на Великобритания в южната част на Кипър близо до гр. Лимасол, нееднократно използвана в операции в Близкия изток и Средиземно море; 
- база на ВВС в Авиано, на 50 км северно от Венеция, близо до гр. Перденоне в Италия, под контрола на САЩ и Италия; 
- база на ВВС в Инджирлик в Турция, на 8 км от Адан, използва се от военновъздушните сили на САЩ и Турция. 

Автомобил, оборудван с техника за засичане на следи от химическо и биологично оръжие или радиация, е бил разположен на турската граница със Сирия, предаде турската частна телевизия НТВ. 

Стъпката е част от мерките, които страната предприема след като стотици хора загинаха в съседна Сирия в резултат от употребата на химическо оръжие, посочва телевизията. 

Специалната кола е била разположена в района на град Джейлянпънар в окръг Шанлъурфа. 

Турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации

повиши от сряда до максимум мерките за сигурност по границата със Сирия,

където от преди повече от седмица работят около 400 специалисти по радиационна, химическа и биологична защита. 

Прессекретарят на правителствената дирекция Мустафа Айдогду съобщи, че във всички региони, граничещи със Сирия, са предприети рутинни мерки за защита на населението от възможна химическа опасност. 

Отрядите за химическа защита са изпратени в пограничните райони не заради наличието на конкретна информация за намерения на Сирия да приложи химическо оръжие, а с цел да се осигури допълнителна сигурност, уточни още той.  

Израелската армия разположи в Тел Авив противоракетна система, съобщи военното радио, цитирано от Франс прес. 

Според интернет сайта Ynet системата за прехващане на ракети е насочена към съседна Сирия. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви снощи, че армията е разположила зенитни батареи с оглед на евентуална западна военна интервенция в Сирия. 

Нетаняху не уточни къде са разположени противоракетните системи, но според военното радио армията е дислоцирала зенитни батареи "Железен купол" в северната част на страната, както и един зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът". 

Коментари 40
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

40 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Обвинителен акт срещу Божков и още девет души</p>

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Божков и още девет души

България Преди 8 минути

Обвинението твърди, че са нанесени щети за близо 560 млн. лева на държавния бюджет

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 18 минути

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 2 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 2 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 2 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 3 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 3 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 3 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 3 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 4 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 4 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 4 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 4 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 4 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 4 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 5 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден