Великобритания и Германия няма да участва в операция в Сирия
Демонстранти срещу военна намеса в Сирия се събраха пред парламента в Лондон   
Източник: ЕПА/БГНЕС
220

В еликобритания и Германия няма да участват във военни действия срещу Сирия, стана ясно само в рамките на няколко часа.

Британският министър на отбраната Филип Хамънд заяви, че Обединеното кралство "няма да участва в каквито и да било военни действия" срещу арабската страна, след като правителството неочаквано загуби важен парламентарен вот по този въпрос, предаде Ройтерс.

Хамънд посочи още, че Съединените щати, ключов съюзник на Великобритания, ще бъдат разочаровани, но добави, че не вярва липсата на британско участие да спре въпросната акция.

Правителственото предложение, подкрепящо присъединяване на Великобритания към евентуален военен удар в Сирия, беше отхвърлено от парламента с 285 на 272 гласа, а премиерът Дейвид Камерън заяви, че ще се съобрази с мнението на законодателния орган.

В интервю за в. "Нойе оснабрюкер цайтунг", цитирано и от в. "Велт"

германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че и Германия няма да участва в евентуална военна операция в Сирия.

"Не са искали от нас" подобно участие и "ние не го планираме", заяви министърът. Той отново изтъкна, че за вземането на решение за Сирия е необходима "единна позиция на Съвета за сигурност на ООН". Пълната версия на интервюто ще бъде публикувана утре.

Кампанията на САЩ по подготвянето на световното обществено мнение за въздушен удар срещу Сирия не даде плодове, коментира ИТАР-ТАСС. Американските съюзници в НАТО един по един започнаха да се отказват от участие във война срещу близкоизточната държава без съответната резолюция от Съвета за сигурност на ООН.

Според осведомен източник от Брюксел най-малко 12 страни от НАТО вече са изключили възможността да вземат участие във военна операция срещу Сирия, ако тя не е одобрена от Съвета за сигурност.

След като Великобритания заяви, че няма да участва във военна намеса срещу арабската страна, Белият дом съобщи, че американският президент Барак Обама ще вземе решение по сирийския въпрос, изхождайки от интересите на САЩ, предаде ИТАР-ТАСС.

"Решението на Обама ще бъде ръководено от това, което е в най-добрия интерес на Съединените щати", заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Американският държавен глава смята, че "ключови интереси на САЩ са заложени на карта" и че "страните, които нарушават нормите за химическото оръжие, трябва да бъдат държани отговорни", посочва още Белият дом.

"Видяхме резултата от парламентарния вот в Обединеното кралство тази вечер. САЩ ще продължат да се консултират с британското правителство, един от най-близките ни съюзници и приятели", посочи още говорителят на Белия дом Кейтлин Хейдън.

Финансовият министър на Кралството Джордж Озбърн също е на мнение, че решението на британския парламент няма да навреди на сътрудничеството между Лондон и Вашингтон. "Струва ми се, че през последните 24 часа бе допуснато известно преувеличение. Отношенията (на Великобритания) със САЩ датират много отдавна, много са задълбочени и се поддържат на много равнища", каза министърът.

Британците обаче трябва да се замислят дали страната им желае да играе важна роля в световните дела, каза Озбърн. "Великобритания ще трябва да си направи самоанализ и да реши дали желае все така да играе голяма роля в поддържането на международната система", заяви той.

Съединените щати ще продължат усилията за сформиране на международна коалиция,

която да отговори на предполагаемото използване на химическо оръжие срещу цивилни от режима в Дамаск. Това заяви днес в Манила шефът на Пентагона Чък Хейгъл, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"Нашият подход е да продължим да търсим международна коалиция, която да действа съгласувано", каза Хейгъл.

Планът за бъдещите стъпки на Турция по отношение на Сирия и аспектите на евентуално участие на Анкара във военна операция срещу режима на Башар Асад бяха в центъра на вниманието и на извънредно заседание на турското правителство снощи, съобщи ИТАР-ТАСС.

То се състоя при затворени врати под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган и с участието на редица министри, началника на генералния щаб и ръководителите на разузнаването.

Според телевизия Си Ен Ен Тюрк на срещата са били обсъдени също дипломатическите усилия на Турция за решаване на конфликта в Сирия и общите положения в "пътната карта" на Анкара, която би могла да убеди международната общност да предприеме конкретни мерки.

Ердоган изслуша мненията на ръководителите на силовите ведомства относно необходимостта от нов мандат за армията. Издаденият от парламента миналата година мандат дава право на армията да предприема всички необходими мерки за гарантиране на националната сигурност в случай на каквато и да е агресия от страна на Сирия.

Бяха изказани мнения обаче, че за участие в международна военна операция парламентът трябва отново да гласува, тъй като вече не става дума за обезпечаване на сигурността в границите на Турция, а за бойни действия извън пределите й, дори ако става дума само за логистично участие на Турция.

На заседанието бяха обсъдени също въпросите за повишаване на нивото на сигурност на сирийската граница и за възможно създаване на буферна зона там.

Турция засега не коментира вероятността за свое непосредствено участие в подготвяната военна операция в Сирия, но по-рано външното министерство на страната заяви, че при липса на ефективно решения от страна на Съвета за сигурност на ООН Турция ще се присъедини към антисирийската международна коалиция, ако сформирането й бъде одобрено от други държави.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще се срещне днес с дипломатите на страните постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция), за да обсъдят ситуацията в Сирия. Зам.-официалният представител на генералния секретар на ООН - Фанхан Хак, потвърди, че срещата може да се състои, но не уточни времето на провеждането й.

САЩ констатираха, че сирийското правителство е извършило мащабна атака с химически оръжия срещу цивилни миналата седмица, заяви вчера президентът Барак Обама, цитиран от АП.

По думите му САЩ са проучили доказателствата и не смятат, че опозицията разполага с химически оръжия или със средства да нанася удари с тях.

Обама каза, че не е решил каква ще е реакцията на Вашингтон.

Белият дом заяви, че планира възможен военен отговор, като същевременно търси подкрепа от международни партньори. В същото време говорителката на Белия дом - Мари Харф, заяви, че Съединените щати ще предприемат действия срещу сирийското правителство

дори и без подкрепата на съюзници или ООН,

защото дипломатическата безизходица не трябва да пречи на реакцията на предполагаемата химическа атака край Дамаск миналата седмица.

Коментари 220
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

220 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 25 минути

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 1 час

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 2 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 2 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 2 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 3 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 3 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 3 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 4 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 4 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 5 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 5 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 5 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района