Путин: В Русия няма авторитарна система
Източник: ЕПА/БГНЕС
24

В Русия не съществува авторитарна система. Стабилността е едно от най-важните условия за развитието на страната. Икономиката и социалната сфера бележат значителен растеж на фона на световната криза, обхванала много страни по света.

Това са част от акцентите от пресконференцията на руския президент Владимир Путин, която той даде в присъствието на стотици руски и чуждестранни журналисти.

Руският държавен глава възроди традицията на няколкочасовото ежегодно общуване с пресата.

За първите си два мандата Путин е провел седем такива срещи. За разлика от предишните си пресконференции този път тя не се проведе в Кремъл, а в Центъра за международна търговия в Москва.

Удовлетворение от икономиката и гордост от високата раждаемост

В началото на пресконференцията Путин изброи икономическите и социални успехи на Русия през последните години. Той изрази своето задоволство от сериозния икономически растеж, който за периода от януари до октомври е достигнал 3,7%.

Путин призна, че той ще бъде по-нисък, отколкото в предходната 2011 - 4,3%, но не трябва да се забравя сложната икономическа ситуация в света.

"Смятам, че този резултат е добър на фона на рецесията в еврозоната и темповете на растеж в САЩ", подчерта той.

Друга причина, която е дръпнала надолу руския БВП, е по-лошият урожай през текущата година в сравнение с миналата. "Това се отрази в определена степен на инфлацията и забави темповете на икономическия растеж през третото и четвърто тримесечие", каза Путин.

Като голямо постижение руският президент посочи намаляването на инфлацията, която по данни към 17 декември ще бъде 6,3% - една от най-ниските стойности за последните десет години.

Путин призна, че темповете на индустриалното производство също са намалели - 2,7% за 11 месеца на 2012 в сравнение с 4,7% година по-рано. Но едновременно с това е регистриран растеж в обработващите отрасли - над 4,4%. Инвестициите в основния капитал са достигнали 8,4% в сравнение с 8,3% през миналата.

Друг положителен сигнал е запазването на големия положителен външнотърговски излишък, който до момента възлиза на 164 млд. долара за януари-октомври. Държавният дълг също е доста нисък - около 10%. "По този показател имаме една от най-добрите позиции сред развитите страни в света", подчерта Путин.

Особена гордост е най-високият показател за последните 20 години по раждаемост.

Това говори, че хората са започнали по друг начин да гледат на своя живот. Появява се чувството за сигурност, смята Путин.

"Факт е, че ние удвоихме БВП на страната за последните десет години", констатира той.

Корупцията е традиционна, съдебната система е независима

Путин призна със съжаление, че корупцията е традиционен проблем в Русия, но това не означава, че не трябва да се борят с нея.

Държавният глава припомни историята с Петър Велики, който поискал от своя главен прокурор да изпраща всички, които крадат в Сибир. На това императорът получил отговор: "С кого ще останеш, господарю?".

Какво да се прави - в нашата страна се краде, призна Путин. "Всички държави с развиващи се пазари са поразени от този недъг. Трябва да се борим с него последователно и настойчиво. Да повишаваме санкциите и да направим така, че всяко наказание за корупция да бъде необратимо", категоричен е стопанинът на Кремъл.

Борбата с корупцията по високите етажи беше едно от основните искания на хората, които излязоха на протест срещу настоящото управление. През последните години Русия винаги е поставяна от НПО сред най-засегнатите от това явление държави. Но също така има и изследвания, които потвърждават тезата на Путин. Икономистът Чарлз Робъртсън от "Ренесанс Капитал" доказа, че наистина нивото на корупция в Русия отговаря на нейното сегашно икономическо развитие и в това няма нищо страшно.

Стопанинът на Кремъл не е съгласен с тезата, че в страната напълно отсъства независима съдебна система. Той добави, че напротив: "на определен етап много експерти са започнали да задават въпроса дали служителите в съда не са се оказали извън контрола на държавата и обществото". Путин смята руската съдебна система за стабилна и развиваща се. Той призова за широка дискусия, на която да се постави въпросът за подобряването на нейната работа.

В Русия няма авторитаризъм, стабилността е приоритет

Путин изрази несъгласие и с тезата, че в Русия съществува авторитаризъм. Той припомни, че след два президентски мандата е взел решение да се оттегли на задни позиции. Според него именно това е най-яркият премиер за това, че в страната няма авторитаризъм. "Направих това, за да уважа Конституцията и нашите закони", подчерта Путин.

Според него, някои хора в Русия смятат, че демокрацията и изпълнението на закона са различни неща, но те дълбоко се заблуждават. "У нас демокрацията се възприема като троцкизъм и анархия. Но ние не се нуждаем от анархия, нито от троцкизъм. Анархията от 90-те години доведе до това, че хората започнаха да се боят от пазарното стопанство и демокрацията", заяви Путин.

Държавният глава подчерта и важното значение на стабилността за развитието на Русия.

"Стабилност - застой. Това противопоставяне е много ефектно, но то не може да бъде доказано с реални факти", смята руският президент. "Задължителното условие за развитието е стабилността. За какво развитие може да се говори, когато всичко се пръска по шевовете. Кой ще иска да инвестира в такава страна?", заяви Путин.

Той даде пример с китайската система, която е стабилна и където се инвестират милиарди долари, защото не съществува неизвестност. Путин направи уговорката, че това не означава, че Русия ще приеме китайския модел.

"Обещавам да не допусна ситуацията от 1998 г.", каза Путин, намеквайки за икономическия крах в страната, причинен от днешните водачи на опозицията Борис Немцов и Владимир Рижков.

Бъдещият приемник

Путин отхвърли спекулации относно неговото здравословно състояние, заявявайки, че те са изгодни за неговите опоненти. Той не посочи конкретно свой достоен конкурент в редиците на т.нар. извънсистемна опозиция, която организира последните протести.

На въпрос кой ще бъде неговият наследник Путин заяви, че този въпрос не е коректно зададен, защото гражданите ще го изберат на избори, а няма да го посочи той. "Рано или късно ще се оттегля от този пост, както вече веднъж го направих, но не ми е безразлично кой ще ме наследи", заяви той.

Искам бъдещият президент и правителство да бъдат още по-успешни, защото обичам Русия, добави Путин.

За Депардийо

Президентът коментира и скандала във Франция около Жерар Депардийо, който напусна родината си заради високите данъци и се засели в Белгия. Актьорът разбуни духовете, заявявайки, че ще стане руски гражданин.

Ако Депардийо поиска руски паспорт, този въпрос ще бъде решен положително, каза Путин. "Имаме добри отношения с Франция, които са традиционни. Франция заема особено място. Ние имаме близки духовни връзки през вековете", подчерта Путин.

"Смятам, че френските политици не са искали да обидят Депардийо. Това е досаден инцидент", каза руският президент. "Актьорите, музикантите са хора с особена чувствителност. Те могат да бъдат обидени лесно. Четох изказването на Депардийо, но знам, че той много обича Франция, нейната история и култура", добави Путин.

Путин каза днес, че Москва се безпокои за бъдещето на Сирия, а не за съдбата на президента Башар Асад.

"Ние не сме загрижени за съдбата на режима на Асад. Разбираме какво става там", заяви Путин на годишната си пресконференция.

"Тревожим се за друго нещо - какво следва. Просто не искаме сегашната опозиция, след като дойде на власт, да започне борба с хората, които сега са на власт и станат опозиция - и така до безкрай", каза той.

По думите му Русия разбира, че в Сирия има нужда от промени, но се безпокои, че усилията за сваляне на режима на Асад може да потопят страната в още по-голямо насилие.

Според него Москва подкрепя уреждане на конфликта, което да предотврати разпадане на Сирия и безкрайна гражданска война.

"Споразумения, основаващи се на военна победа, не могат да бъдат ефективни", каза Путин.

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 44 минути

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 1 час

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 2 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 3 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 3 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 3 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 4 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 4 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 4 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 4 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 5 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 5 часа

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 5 часа

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 5 часа

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 5 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация

<p>Изпращане на войски в Украйна не е изключено</p>

Ако Москва пробие фронтовите линии: Изпращане на войски в Украйна не е изключено

Свят Преди 6 часа

Това заяви френският президент в интервю, публикувано днес