Диетолог: 30% от раковите заболявания са следствие на хранителни фактори
Източник: netinfo
19

Голяма част от сърдечно-съдовите, раковите заболявания, остеопорозата и много други са свързани с храненето, така че ако се храним здравословно можем да намалим риска от тези болести, каза проф. д-р Стефка Петрова, диетолог, национален консултант в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването, в интервю за БТА.

30% от раковите заболявания в Европа и САЩ са следствие на хранителните фактори, каза д-р Петрова. По думите й обаче храната може както да увеличи риска от рак, така и да го намали.

Добро здраве може да ни осигури единствено консумацията и на плодове, и зеленчуци, на зърнени и на бобови храни, както и на млечни, и по-малко месо, т. е . разнообразното и балансирано хранене.

Хората, които постят, трябва да знаят основните принципи на съчетаването на храните, посочи диетологът и съветва при постенето да се набляга на бобовите храни, на ядките и на пълнозърнестия хляб, за да няма дефицит на хранителни вещества.

Добре построената вегетарианска диета може да бъде полезна, но тя крие и известни рискове, предупреди д-р Петрова и посочи, че не препоръчва пълната вегетарианска диета, защото чрез нея много трудно се набавят желязо и калций и това крие определени рискове за организма.

Следва пълният текст на интервюто на Людмила Спасова от БТА:

- Ако изхождаме от максимата, че човек е това, с което се храни, до каква степен храната е фактор за здравето ни и съвременния човек е в "капана" на този фактор?

- Тази максима идва от древността и всички нови проучвания на храненето показват, че тя е валидна и вярна. Не случайно храненето е приоритет в профилактиката и при хроничните заболявания.

Оказа се, че голяма част от сърдечно-съдовите, раковите заболявания, остеопорозата и много други са свързани с храненето, така че ако се храним здравословно можем да намалим този риск. Храните доставят хранителните вещества в организма, които създават фона на всички наши здравни аспекти, така че наистина твърдя, че храненето е от най-голямо значение за здравето на човека.

- В едно Ваше изказване твърдите, че 30 на сто от раковите заболявания в Европа и в САЩ са в следствие на хранителните фактори, това вярно ли е, не е ли страшно?

- Вярно е и от една страна е страшно, заради наистина много голямото влияние на храненето за риска от почти всички ракови заболявания. От друга страна обаче е оптимистично, защото означава, че можем да повлияем на много ранен етап от раковия процес чрез храненето, като значително го намалим.

Така че храната може както да увеличи риска от рак, така и да го намали най-общо казано. Това означава да имаме специално внимание към храненето и информация, която да ни направи по-устойчиви към заболяванията.

- Това означа ли индивидуално хранене за всеки отделен индивид или да се подчиняваме на по-общите правила?

- Всеки от нас има специфични потребности, зависещи основно от възрастта, пола, физическата ни активност и разбира се генетичната предразположеност. Но има общи правила, които се опират на голям брой изследвания, и като се съобразяваме с тях, ще намалим личния си риск от здравословни проблеми. Спазвайки тях, всеки от нас може да създаде и свои собствени правила.

- Бихте ли била малко по-конкретна по отношение на препоръките от тези общи правила?

- Общите правила са доста известни на населението ни и придобити в по-ранна възраст чрез правилен модел за хранене не са трудни за следване. Неусвоени навреме обаче, те трудно се коригират и знаете, че децата с наднормено тегло остават с този проблем често за цял живот.

Като говорим за общи правила бих казала, че те са основани на разнообразното хранене. Това означа да не се концентрираме върху отделни храни. Всяка храна има сама по себе си уникални хранителни качества. Няма група храни, която да ни доставя всички хранителни вещества в нужните ни количества.

Затова добро здраве може да ни осигури единствено консумацията и на плодове, и зеленчуци, на зърнени и на бобови храни, както и на млечни, и по-малко месо, т. е . разнообразното и балансирано хранене. С напредването на науката е доказано, че прекомерната консумация на червени меса се оказва не особено благоприятна.

В последния доклад на Световния фонд за изучаване на рака се препоръчва за намаляване на риска от ракови заболявания употребата на не повече от 500 грама червени меса седмично.

Това означава, че спазвайки правилата на разнообразното хранене, е препоръчително храната да е предимно на растителна база. Да не се прекалява с мазнините, захарта, количеството да е умерено.

- В този смисъл бихте ли съотнесли вегетарианството до съвременните препоръки за здравословно хранене?

- Счита се, че предимно растителната храна е по-полезна, отколкото храненето основно с животински храни. На последния Конгрес по храненето в Мадрид с научни доказателства бе анонсирана една еко-акция диета - за намаляване на теглото и за подобряване на сърдечното здраве, базирана на вегетарианската диета. Тя е много богата на белтък от растителен произход. Става въпрос за белтъка от бобовите храни, които излизат на преден план като много полезни храни.

Установено е, че този белтък потиска апетита и доставя по-голяма ситост, отколкото например въглехидратите и мазнините, затова подобни диети са много разпространени в борбата със затлъстяването.

Богатите на белтъци растителни храни вкарват в организма ни допълнителни вещества с полезен ефект за здравето, намаляващи риска от ракови и сърдечни заболявания - като стероли, стеноли, хранителни влакнини. Така че всички храни от групата - боб, нахут, леща - трябва да бъдат във вниманието ни.

Друг вид храни, внасящи белтък, витамини и влакнини, полезни за организма и стомашно-чревния ни тракт, както и намаляващи холестерола, са пълнозърнестите храни.

Така че една добре построена вегетарианска диета може да бъде полезна, но тя крие и известни рискове. Аз лично не препоръчвам пълната вегетарианска диета, защото чрез нея много трудно се набавя желязо.  То се съдържа в значителни количества в тъмнозелените зеленчуци, в обвивката на бобовите и зърнените храни, но много малка част от него се усвоява.

Затова едновременно с употребата на тези храни трябва и допълнителен прием на плодове или зеленчуци, богати на витамин С, които увеличават всмукването на желязото от растителните храни.

Освен че вегетарианството крие риск от железен дефицит, при него има риск и от дефицит на калций, който също се съдържа в тези харни, но други фактори намаляват усвояването му. В този смисъл препоръчвам включването на риба, яйца и особено на мляко, което е по-здравословен вариант на подобен вид вегетарианско хранене.

- В момента сме в период на пости преди Коледните празници. Отнасят ли се тези препоръки и към хората, които спазват постите или да наблягат повече на принципа на балансираното и разнообразно хранене?

- Постенето е решение въз основата най-вече на религиозните убеждения на хората. Те не го правят толкова, за да спазват диета или да редуцират теглото си. За срок от 30 или 40 дни, колкото траят постите, не бихме могли да очакваме някакъв вреден ефект от тях.

Трябва обаче хората, които постят, да знаят основните принципи на съчетаването на храните. Те трябва да наблягат на бобовите храни, на ядките и на пълнозърнестия хляб, за да няма дефицит на хранителни вещества. Колкото и да са полезни плодовете и зеленчуците в тях не се съдържа всичко необходимо за здравето на организма. Затова препоръчвам да се спазва принципът на разнообразното хранене и в аспекта на вегетарианството, което по своята същност са постите. 

Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Млада жена казва на съпруга си: - Скъпи, аз умея да готвя само две неща: яйца и таратор. Мъжът поглежда в чинията си и пита:…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Люпчо Палевски беше екстрадиран от Турция

Люпчо Палевски беше екстрадиран от Турция

Свят Преди 4 часа

Той се намира на територията на Северна Македония

<p>&quot;Хамас&quot; отправи остри&nbsp;обвинения към Израел&nbsp;</p>

"Хамас": Израелските промени на проекта за примирие в Газа доведоха до безизходица

Свят Преди 4 часа

Трябва да сложи край на войната в обсадения палестински анклав, заяви Исмаил Хания

<p>Въоръжен с нож мъж рани няколко души в Швейцария (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Въоръжен с нож мъж рани няколко души в Швейцария

Свят Преди 5 часа

Нападателят е бил арестуван

<p>Главно условие за смяната на властта в Газа е елиминирането на &quot;Хамас&quot;</p>

Нетаняху: Главно условие за смяната на властта в Газа е елиминирането на "Хамас"

Свят Преди 5 часа

Неговите коментари, направени във видеообръщение, последваха изявленията на израелския министър на отбраната

"Ние ще се борим за нашето бъдеще": Ще продължат ли протестите в Грузия

"Ние ще се борим за нашето бъдеще": Ще продължат ли протестите в Грузия

Свят Преди 5 часа

През последните няколко дни грузинските власти арестуваха десетки протестиращи

Изложба разказва за творческия път на Джордж Хъръл

Изложба разказва за творческия път на Джордж Хъръл

Свят Преди 6 часа

Той заснема най-известните лица в киното от 30-те и началото на 40-те години на миналия век

<p>Германия с коментар за спорния&nbsp;закон в Грузия</p>

Германия за закона за "чуждестранните агенти": Грузия се отдалечава от членството в ЕС

Свят Преди 7 часа

Грузия има статут на кандидат-член в ЕС от края на миналата година

Внимание! Затруднено е издаването и замяната на шофьорска книжка

Внимание! Затруднено е издаването и замяната на шофьорска книжка

Свят Преди 7 часа

Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи

<p>Жена&nbsp;се простреля с пистолет, разследват смъртта ѝ</p>

Жена от смолянско село се простреля с пистолет, разследват смъртта ѝ

България Преди 8 часа

Водещата версия на прокуратурата е самонараняване, но се работи по всички възможни версии

Полицай е убит по време на безредиците в Нова Каледония

Полицай е убит по време на безредиците в Нова Каледония

Свят Преди 8 часа

Това съобщи френският вътрешен министър Жералд Дарманен

<p>Животът му е в опасност: Премиерът на Словакия бе прострелян (ОБОБЩЕНИЕ)</p>

Животът му е в опасност: Премиерът на Словакия бе прострелян

Свят Преди 8 часа

Фицо е настанен в болница с животозастрашаващи наранявания

<p>Руската офанзива върви по план</p>

Путин: Руската офанзива върви по план

Свят Преди 8 часа

Това обяви Владимир Путин, който бе на среща с министъра на отбраната и висши генерали

Румен Радев подкрепя исканията на Съвета на ректорите на висшите училища

Румен Радев подкрепя исканията на Съвета на ректорите на висшите училища

България Преди 9 часа

Ако искаме да се развиваме като модерна европейска държава, ключът е българската наука и образование, каза той

Излезе пробата на шофьора, причинил катастрофата в Пловдив

Излезе пробата на шофьора, причинил катастрофата в Пловдив

България Преди 9 часа

Разследването на причините за катастрофата продължава

Роберт Фицо

"Брутално и безмилостно": Реакциите след стрелбата срещу премиера на Словакия Роберт Фицо

Свят Преди 10 часа

Докато Фицо поздравяваше жителите на града, мъж изскочи от тълпата и стреля по премиера

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо

Защо бе прострелян Роберт Фицо?

Свят Преди 10 часа

Какви са основните мотиви, които логично излизат на преден план, зад покушението на словашкия премиер