"Капитал": Правителство втора ръка
Източник: Георги Димитров-Бруно
170

Под заглавие "Правителство втора ръка" в. "Капитал" анализира ситуацията около приемането на България към Шенген.

"Оправданието на кабинета, че видите ли, само Холандия и Финландия ни спират, е лицемерие. Всъщност много от повечето държави в ЕС се съмняват, но вече са вдигнали ръка", пише изданието и подчертава: България просто не е убедителна, че искрено желае да спазва правилата.

Защото е много просто да се изпълнят техническите изисквания и да се инсталират термовизионни камери, но пък не може да се гарантира, че те ще гледат в правилната посока. Лъскавите джаджи не са достатъчни, точно както "Ролс-Ройс"-ът не е гаранция за безопасно каране.

След Холандия и Финландия официално е обявила, че ще се противопостави на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. За това съобщи румънският министър на външните работи Теодор Баконски след среща с финландския и холандския си колеги в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, пише  "Сега".

Според европейски източници, цитирани от "Ромъния либера", мотивите на Хелзинки са свързани с вътрешнополитическата ситуация. Премиерът Бойко Борисов е наредил на членовете на правителството да се ограничат в изказванията си по темата за Шенген, докато не мине днешната среща на вътрешните министри на ЕС, пише "24 часа".

В материал озаглавен "Залозите на социолозите" в. "Труд" обобщава предзиборните резултати на социологическите агенции.

Според проучванията в първата тройка се нареждат Плевнелиев - Попова, следвани от Калфин - Данаилов и Кунева - Христов. Между тях ще протече и основната битка кои ще са бъдещият държавен глава и неговото вице.

Боряна Димитрова, "Алфа рисърч", уточнява: "Сред всички избиратели Плевнелиев взема 22,9%, Калфин -14%, Кунева - 11%. Преизчислено при 40% негласуващи, Плевнелиев има 38,5%, Калфин - 23,5%, Кунева - 18,4%. "Балотажът е труден за прогнозиране, защото на първия тур Калфин води с 1% разлика пред Кунева.

Но в хода на кампанията този резултат би могъл да бъде променен. Балотажът ще бъде или между Плевнелиев и Калфин, или между Плевнелиев и Кунева", сочат данните на "Галъп", оповестени от Марчела Абрашева.

Пред "Капитал" тримата основни кандидати за президент отговарят на въпроси "писмено и лично". За кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев "икономиката е тотален приоритет на президента". Той иска да бъде "прагматичен президент с визия за модерна България".

Според издигнатия от БСП Ивайло Калфин "доходите, здравеопазването, образованието, работните места, ангажирането на българската диаспора, икономиката и модернизация" трябва да бъдат приоритет за бъдещия държавен глава.

Важните теми за Меглена Кунва, издигната от инициативен комитет, са: "Образование, здравеопазване. Икономиката е всичко, включително и върховенството на закона. Дали ще влезем в Шенген също е икономика, защото това определя, че на нас може да ни се вярва или че на нас не може да ни се вярва.

"Между 700 хил. и 800 хил. българи са включени от МВР в забранителен списък и няма да имат правото да гласуват в местните избори на 23 октомври, алармира под глава "Сега".

По-голямата част от тях са абсолютно несправедливо лишени от участие във вота, защото през последните 4 месеца са били на територията на страната, т.е. отговарят на условието за уседналост, но това не е отбелязано в регистрите на МВР, смята главният секретар на община Велико Търново Мина Илиева. Казусът засяга само местните избори, тъй като избирателите могат да гласуват за президент и в чужбина.

Токът поскъпва с 15 процента, алармира под глава "24 часа". Според прогнозата на председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев от 1 юли 2012 г. цената на тока ще се вдигне с 15 процента.

Според темата на "24 часа" и нивите поскъпват с 20 процента. Вдигането на цените е следствие от поскъпването на храните и субсидиите за земеделие от Европейския съюз.Затворите вероятно ще се окажат едно от малкото места в държавата, които са излезли на печалба от стопанска дейност по време на криза, коментира "Сега".

Вече ще имаме законното право да гоним лош съсед от сградата за срок от 3 години, дори той да е съсобственик в кооперацията, пише под глава "Монитор". Това стана ясно при обсъждането на първо четене на предложенията за промени в Закона за собствеността. В последния ден преди празниците парламентът отхвърли предложение на депутата Лъчезар Тошев да отпадне текст, според който собственик на апартамент се изважда от кооперацията по решение на общото събрание.

Сърцето е слабото място на българина. При близо 66 на сто от нашенците, починали от незаразни заболявания, е отказал именно най-важният мускул. Това сочат данни на Световната здравна организация, пише "Стандарт".В интервю за всекидневника изпълнителният директор на Националната кардиологична болница доц. д-р Владимир Пилософ посочва, че българите не се борят достатъчно срещу влиянието на рисковите фактори - главният е тютюнопушенето, другият - обездвижването.

В. "Телеграф" пише, че инспектори са прекратили репетициите на Софийската филхармония. Причината - музикантите репетирали в ремонтиращата се в момента зала "България". Тоалетните също били в ремонт, а всичко наоколо било в прах. За да избегнат шума от строителите, на музикантите било разпоредено да идват на репетиции в 18 ч.

"Образованието ни е на бакалско ниво", е заглавието над интервю в "Труд" с Огнян Стоичков, председател на комисията по образованието и науката. В отговор на въпрос той споделя: "Голяма жега се задава в образованието през следващите зимни месеци.

Според програмата на Министерския съвет има шест законопроекта. Това са: Закон за училищното и предучилищното образование, Закон за младежта, Закон за науката и висшето образование, Закон за физическото възпитание и спорта и Закон за иновациите. Това са изцяло нови и много важни закони - всеки един е като конституция в своята област."

Коментари 170
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

170 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 7 минути

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 40 минути

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 54 минути

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 1 час

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 1 час

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 2 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 2 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 2 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 2 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 3 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 3 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 3 часа

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 3 часа

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

Слънце, облаци, дъжд: С какво време започва новата седмица

Слънце, облаци, дъжд: С какво време започва новата седмица

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 16° и 26°

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 10 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес