Ял лка, която остава прясна в продължение на месеци, е плодът на 20-годишните усилия на австралийски учени, който скоро може да се появи в магазините.
Ябълката, която на този етап е известна като RS103-130, е наричана от създателите си "най-добрата ябълка на света".
Плодът остава твърд и сочен цели 14 дни във фруктиера на стайна температура, а ако се държи в хладилник, може да издържи свеж и без да се покрива с тъмни петна месеци наред.
Тази издръжливост е постигната без никакви генни модификации.
Устойчивостта й към болести и гниене се дължи на ген, открит в азиатската ябълка Malus Floribunda.
Вкусът
на ябълката чудо също не е за подценяване
- той е сладък и според проведените
дегустации най-вкусен от пет други вида
ябълки.
Плодът е творение на правителствени експерти в Куинсланд, Австралия. Според промишления министър Тим Мълхерин австралийското правителство търси търговски партньори, за да пусне ябълката в продажба още следващата година.
Създадоха почти "вечна" ябълка
Плодът остава твърд и сочен цели 14 дни на стайна температура, а ако се държи в хладилник, може да издържи свеж месеци наред
10 ноември 2009, 21:34
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!