Ло ораторните
резултати от българските вафли, за които се твърдеше, че съдържат опасната
съставка меламин, практически сочат липсата на химикала, съобщиха от
Министерството на здравеопазването.
От
ведомството успокояват потребителите, че не съществува риск за здравето им.
Пробите
от десертите, за които миналата седмица сигнализираха от Българската асоциация
на потребителите, са били взети на 6 април от РИОКОЗ в Софийска област.
Те
са били изпратени за анализ в акредитирана лаборатория на SGS Institut Fresenius
GmbH във Фрайбург, Германия.
Получените
днес резултати сочат, че в пробите от съответните вафли, както и в пробите
от суроватъчната пудра, съдържанието на
меламин е под нивото на определяне на използвания метод за анализ - 0,2 мг/кг.
Нивото на циануринова киселина
също е под нормата. Допустимата
норма на съставката е 2,5 мг/кг.
Набедените вафли бяха на голям производител, чието име обаче бе запазено в тайна. Съществуваше вероятност завишени нива да има и в други продукти, съдържащи сухо мляко. В България досега не са правени
проучвания за меламин и може би това е първото.
Меламинът е вещество, което ударно натоварва бъбреците, образувайки големи,
често над сантиметър камъни, които са смъртоносни за малките деца.
През януари съдържащо вредния химикал сухо мляко в Китай причини смъртта на
шест деца и разболя почти 300 000.
Яжте спокойно: Във вафлите няма меламин
От Министерството на здравеопазването успокояват потребителите, че не съществува риск за здравето им
8 април 2009, 19:27
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!