0

К атегорична, забележителна, безспорна - така френските вестници окачествяват победата на Никола Саркози във вчерашния втори тур на президентските избори във Франция.

Новият държавен глава призова за обединение на всички французи, но пресата не пропуска да отбележи, че пред него има още едно изпитание - парламентарните избори през юни, коментира РФИ.

Според десния вестник "Фигаро" победата на Саркози със сигурност ще е сред събитията, които ще оставят трайна следа в историята на Франция. Изданието обаче подчертава, че новият президент трябва да помири французите, които предизборната кампания разедини.

Левият "Либерасион" признава, че Саркози е избран легитимно, без никаква следа на съмнение или колебание. "Французите избраха. Посланието им е ясно", посочва на свой ред католическият "Ла Кроа".

С 53% победата на десницата е безапелационна, признава дори комунистическият "Юманите".

Анализаторите вече са вперили поглед към "третия тур" - парламентарните избори през лятото.

Политическият пейзаж на петгодишния мандат ще бъде довършен едва след изхода на парламентарния вот на 10 и 17 юни, надява се "Юманите" и призовава за контраатака.

Френската преса е категорична, че за загубилите на този етап социалисти остава само да извлекат поука.

За "обединителят Саркози" пише и "Монд", който подчертава, че десният политик поставя победата си под знака на отварянето.

Чуждата преса оценява победата на Саркози като скъсване с миналото и обновление за десницата във Франция.

"Трибюн дьо Женев" посочва в заглавие: "Залогът Саркози: откъсване без скъсване". И констатира, че Франция излиза променена след тази предизборна кампания.

Ритъмът на прехода рискува да се ускорим, защото Саркози ще ръководи Франция, така както водеше и своята кариера, аргументира се изданието.

Според "Трибюн дьо Женев" няма съмнение, че новият президент ще скъса с онази архаична Франция, оставена от Жак Ширак. Но предупреждението е, че Саркози трябва да обедини, ако не иска да скъса с... французите.

Италианският "Стампа" смята, че от години Никола Саркози води дълга и последователна битка на идеи вътре в своята партия, целяща да елиминира имащото тежест лидерство на Ширак и да обнови френската десница.

"Стампа" не пропуска да коментира и представянето на социалистката Сеголен Роаял, което, според изданието, е изключително и е върнало жизнеността на социалистите, уморени и обезсърчени от две години насам.

Германският "Ханделсблат" преценява, че Франция се е решила на радикална промяна. След като 12 години в Елисейския дворец беше най-слабият от президентите на Петата република Жак Ширак, сега отново идва силна фигура, коментира изданието.

Според Шпигел Франция "поглежда надясно". Британският "Гардиън" остава в същия стил и отсъжда, че френските избиратели са завили категорично на дясно след 12 години.

Става дума за най-значимата политическа промяна от едно поколение насам, убеден е в. "Таймс".

"Индипендънт" пише за двете лица на Сакрози. Като министър той бе познат преди всичко с крайната си реторика, за която някои го обвиняваха, че води до разделението на Франция.

Въпреки това, след като успя миналата нощ да спечели надпреварата за "престола" на президента в оставка Жак Ширак, той обяви, че ще е "президент на всички французи", пише британският ежедневник.

С избора си за Никола Саркози Франция пое по пътя на дясно, който ще следва неотлъчно през следващите пет години от президентския му мандат.

Независимо че дясно-центристкият президент ще замени също дясно-центристки президент, се оказва, че 52-годишният Саркози е много по-твърд и безкомпромисен, но едновременно с това и по-протекционистично ориентиран държавен глава, обобщава "Индипендънт".

Испанският "Ел Мундо" обяснява победата на Саркози с това, че той успя да обедини три класически условия, нужни за триумф на избори: лидерство, партия, програма.

За разлика от президента Жак Ширак, който през 1995 г. също се опита да извърши реформи, но бе избран с обещанието да оздрави социалното разделение, Саркози идва на власт с ясен мандат за промяна, пише британското сп. "Икономист".

Саркози получи не само силна подкрепа, но и бе избран при висока активност - около 85%. Той знае, че трябва да действа бързо, за да я осребри. Въпросът е доколко ще е способен да въведе някои от оспорваните реформи от програмата си.

В речта след изборната си победа той заяви, че "французите избраха промяната".

Сред първите реформи, които възнамерява да извърши, са тези на трудовия пазар. Той смята да осигури минимално функциониране на обществения транспорт при стачки; да разбие контрола на петте големи профсъюза над синдикалното представителство; да промени правилата за помощи при безработица, за да накаже онези, които отказват предложения за работа и да въведе трудов договор за постоянно работно място с прогресивно увеличаващи се права, посочва "Икономист".

До 16 май новият президент трябва да номинира министър-председател - пост, за който се споменава Франсоа Фийон. Той ще състави временно правителство до парламентарните избори през юни.

Социалистическата партия също трябва да се подготви, за да запази парламентарните си мандати. Но сега тя е под натиск - и умерените, и левите се обвиняват взаимно за поражението.

Може би победата на Саркози и унижението им на трети последователни президентски избори ще заставят социалистите най-после да скъсат с миналото и да изградят модерна лява партия, прогнозира "Икономист".

Никола Саркози, борбеният син на унгарски имигрант, бе избран за президент на Франция с обещание за ново поколение лидери, които да преобразят страната, да й върнат самоуважението и да заздравят връзките със САЩ и Европа, пише в. "Вашингтон пост".

Отявлен почитател на Америка, 52-годишният Саркози се обърна със специално послание към САЩ, които поддържаха трудни отношения с френския президент Жак Ширак, оглавил международното несъгласие с войната на САЩ в Ирак.

Избирането на Саркози за президент е сигнал за завой надясно във френската политика, което може да постави началото на значителни промени във френското общество.

Саркози обеща да даде тласък на икономическия растеж и заетостта, като намали данъците, ограничи дефицитите, съкрати държавния сектор и промени трудовите закони - с други думи да въведе политика на свободния пазар, каквато водят САЩ и Великобритания, но която бе отбягвана дълго от френските лидери, пише "Вашингтон пост".

Саркози спечели ясен мандат за промяна във Франция с убедителната победа над Сеголен Роаял във втория тур на президентските избори вчера, пише и лондонският "Файнаншъл таймс".

Новият президент води кампанията си с лозунга за скъсване с политиката на изминалите години и вчера френските избиратели внушително подкрепиха посланието му.

Разкъсвани между желанието за сигурност и осъзнаването на необходимостта от реформи, те избраха реформите, посочва "Файнаншъл таймс".

Г-жа Роаял се опита да заложи на страховете, че десноцентристкият кандидат за поста на президента Жак Ширак е твърде агресивен и амбициозен, но тя се провали.

Във финалната надпревара тя сякаш беше по-консервативният кандидат, въпреки че бе издигната от социалистите, с обещанието да не разтърсва закостенялата и централизирана бюрокрация.

Саркози отправи много по-смело послание: че Франция трябва да се хване здраво на работа и да предложи по-голямо заплащане за повече работа, ако иска да е конкурентна на глобалния пазар, отбелязва "Файнаншъл таймс".

Реформаторът Никола Саркози, син на унгарски имигрант, спечели ясен мандат да вдъхне нова сила на залиняващата Франция чрез реформиране на рестриктивната икономическа система, която според мнозина не е в състояние да процъфтява в ерата на глобализацията, коментира и агенция "Асошиейтед прес".

Убедителната победа на Саркози над социалистката Сеголен Роаял обещава нов курс за Франция: Саркози е приятелски настроен към САЩ, отстоява твърда позиция срещу престъпността и имиграцията и изглежда по-искрен в стремежа към свободен пазар от който и да било лидер на Франция от няколко поколения.

Той застава начело на страна, която сякаш губи вяра в себе си, в плен на страховете от глобализацията, на горчивината от господството на Америка и от отслабването на собственото си влияние над световните дела, притисната от напреженията в населените с имигранти бедни предградия, където избухнаха безредици през 2005 г., продължава АП.

Мнозина се опасяват, че в предградията отново ще има размирици след като за президент бе избран човекът, който нарече разбунтувалите се младежи "измет".

Язвителният му език повдигна въпроси дали Саркози е в състояние да обедини нацията, затънала в спорове и разделения.

Огромният интерес към френските избори в чужбина откроява важната роля, която Франция може да играе, ако се зареди с нова енергия.

Саркози, който е бивш вътрешен министър и не е проявявал голям интерес към външната политика, се обърна към САЩ в речта си снощи. Така той показа, че ще сложи край на ерата на досегашния президент Жак Ширак, в която трансатлантическите отношения бяха обтегнати и понякога дори враждебни.

Наред с това Саркози ясно заяви, че Франция ще продължи да говори с независим глас.

В някои европейски столици победата на Саркози вдъхна надежда, че той може да подаде ръка на усилията за по-силна интеграция в ЕС.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 6 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 6 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 8 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 8 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 9 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 9 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 10 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 10 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 11 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 11 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 11 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 11 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 12 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 12 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 12 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко