Кристалин Чавдаров: Сами ковем съдбата си
Кристалин Чавдаров   
Източник: Личен архив
21

"Аз вярвам в онова бъдеще за младите хора в България, което е достойно, трудолюбиво и перспективно. Онова, което не поставя в съмнения и дилеми житейския път на всеки млад", казва Кристалин Чавдаров - създателят на организацията „Аз мога – тук и сега“, който освен бизнес в България, развива и две компании в две други държави - Германия и Сърбия (бел. ред. и трите бизнеса са свързани с ИТ).

Кристалин е на 25 г. (през май т.г. ще навърши 26 г.), роден е в село Руен, община Айтос, област Бургас. Завършил е средното си образование в несебърското СОУ "Любен Каравелов".

Бил е студент в Германия, по думите му – „за кратко и неуспешно“, а след това се връща в България и започва да работи над многобройните си идеи за реализация.

Определя себе си като ръководител (все повече) и творец (все по-малко), а в свободното си време се посвещава на хармонията в природата, дълги пътувания, грижи за най-новия член на семейството му - Mr. Churchill Chavdarov (бел. ред. осиновил е бездомно куче) и „разговори и срещи със съратници и размисли над сакралното у човека и дизайна“.

Освен в България, той развива бизнес и в чужбина.

„Извън България развивам 2 компании в 2 държави. С нищо не се отличава като естество на дейност от България, единствено в обемите на работа (приходи / разходи) - извън България имам по-високи резултати, но и по-сериозни отговорности и, колкото и да Ви изненадам, бюрокрация“.

На въпроса „по колко часа на ден работиш и приемаш ли дейността си като работа или по-скоро хоби, което носи и радост, и доходи“, той отговаря така:

„Точно колкото е нужно, а това в последните месеци е достигало и до 18 часа, но колкото се работи, толкова се почива. Преди всичко моята дейност е отговорност, защото чрез мен не само аз се изхранвам, а изхранвам и семейства - на първо място, а и изпълнявам на най-високо, безкомпромисно ниво доверието/желанията на клиентите си, а те плащат много и не са чак толкова алтруистично настроени“.

В последните години времето му е ангажирано и от една организация, която развива - „Аз мога – тук и сега“, насочена предимно към младото поколение (учениците между 8 и 12 клас).

Източник: Личен архив

Организацията се занимава с няколко инициативи, сред които е Националното състезание по информационни технологии, информатика и визуални изкуства, "SUPERлятна академия" и "Поход на вдъхновителите", който обхваща много малки и големи градове в България и в него участват много експерти от различни области, които се срещат с ученици от 8 до 12 клас и им предават житейски опит, знания и стимул да се развиват.

По повод тази инициатива през 2013 г. той стана един от 40-те млади лидери на България, излъчени в класацията на "Дарик" - "40 до 40".

Кристалин е от онези млади хора у нас, които вярват в бъдещето на подрастващите в страната им.

В онова бъдеще за младите хора в България, което по думите му „е достойно, трудолюбиво и перспективно. Онова, което не поставя в съмнения и дилеми житейския път на всеки млад“. Казва, че неговата мечта е достижима, защото я е превърнал във всеобща цел и много хора работят над това младите да останат в България, да са горди с труда си и спокойни за бъдещето на техните деца.

Повече за него, за стремежите, целите, амбициите и мечтите му, свързани с младото поколение, вижте в интервю с Кристалин Чавдаров на Наталия Такова – Мазгарева от Vesti.bg:

- Здравей, Кристалине! Поводът за разговора ни са няколко инициативи, които ти подемаш, свързани с младите хора в България. Но първо да поговорим за теб. Ти самият си успешен млад българин. Ще ми разкажеш ли повече за професионалния си път - как започна всичко?
- Привет, Наталия! Сърдечно ти благодаря за топлите думи, но не бих бил успяващ, ако това не е начин на мислене и ежедневно действие или по-скоро НЕотказване от поставените цели. Всичко за всеки започва в момента, в който си постави ясни и реализируеми цели, отвори сърцето си за промяна и не се страхува от реализацията на мечтите/целите си - при мен това се случи преди 7-8 години, а започна да дава плодове от 2009-2010 г. насам. Не е важно да заспиваш и да се събуждащ с идеите си, а да "гориш" с тях денонощно. Казвам 2009-а, защото тогава се върнах в България от Германия, където бях студент (за кратко и неуспешно) и още със завръщането си започнах да работя над идеите и въпреки, че ще се повторя - денонощно.

- През годините какво оцени повече – че човек трябва да полага неимоверни усилия за постигане на целите или, че трябва да разчита и на правилните хора, които да му помагат в трудни ситуации - дори само с житейския си опит или професионални съвети?
- Сами ковем съдбата си, никой не ни е длъжен и на никой не му пука за нашия провал. Щастието и успехът са в нашите ръце, не можем да се сърдим на никого другиго, освен на себе си, ако сме се провалили, но всеки провал трябва да се приема като ценен урок и да продължим още по-вдъхновени и мотивирани напред към целите си. Затова и превърнах моето лично мото в име на организацията, която стои зад всички инициативи, свързани с младежи - "Аз мога - тук и сега"!

Източник: Личен архив

- В последните месеци активно се провежда „Походът на вдъхновителите“. Как ти хрумна идеята за тези мероприятия?
- "Аз мога - тук и сега" развива четири инициативи от 2010 г. насам. Първата от тях е националното състезание по информационни технологии, информатика и визуални изкуства – 2011 г. След това създадохме "SUPERлятна академия" – 2012 г. Третата инициатива е "Поход на вдъхновителите" – 2013 г. Този натрупан опит и срещата ми с ученици и учители от цялата страна даде ясна картина, че младите до голяма степен са амбициозни, но неориентирани или "загубени" поради липса на внимание от техните родители и учители, демотивиращ приятелски кръг и най-вече загубени, защото нямат в обкръжението си пример, който да идеализират и да гонят неговата съдба.

Често съм си мислил, че, ако аз имах възможност в ученическите си години да се срещам и комуникирам с професионалисти, експерти, успяващи, популярни и надъхващи хора, то сега щях да съм на съвсем друго измерение в успеха си!

- Каква всъщност е целта на походите, какви хора взимат участие, какви градове обикаляте и защо се спряхте именно на тези локации?
- Целта е да обикаляме из малки и големи населени места в цяла България, да се срещаме с различни млади хора, учители, директори, родители, приятели да поговорим с тях за това какво реално могат да постигнат, като им дадем примери, чрез работещи формули и успяващи ПРЕДприемащи хора.

Да стигнем до всяко едно училище и ясно да покажем, че всички имаме равен старт както в малкия град, така и в големия - всичко се крие в човека, вътре в него.

Походите се случват с участието на 5-10 изявени експерти/личности от различни сфери. Например, най-търсеният експерт-програмист, най-успешният хотелиер, най-талантливият дизайнер, най-богатият предприемач, най-известният актьор, най-сръчният монтажист, инженер, доктор, строител.  Вдъхновителите разказват своята история (житейски опит) и как са постигнали това, което са, и най-вече, което ще бъдат!

Вярвам, че чрез тези примери младите се мотивират и ясно си дават сметка накъде да се насочат - към коя от сферите. Аз не подкрепям идеята, че всеки трябва да стане ИТ специалист, а вярвам в това, че трябва всеки да открие заложбата/интереса си и да се превърне в експерт в нея – така, работейки, няма да мрънка, а ще изпитва удоволствие, а при това ще получава и заплащане. Искам всички млади да се замислят, че след като тези  вдъхновители са успели, те също могат да последват техния пример и да докажат, че също могат - тук и сега.

Походът търси и предлага нещо повече. Да си успял в предприемачеството, бизнеса или професията, не винаги означава, че си добър човек. Дядо ми винаги ми е повтарял да се стремя да бъда добър човек. Всичко е една съвкупност. Освен да печелиш пари, е хубаво да имаш и добро сърце. В този ред на мисли хората, които идват в "Поход на вдъхновителите", освен, че са добри предприемачи/експерти, те провокират децата да продължат с опитите, да не се отказват, защото с труд, амбиция и постоянство се постигат всички мечти! За това и инициативата ни е абсолютно безплатна и аз искам да благодаря на всички вдъхновители за големите им добри сърца, че намират време и мотивация да обикалят заедно с мен и дават надежда, хъс и най-вече пример на нашето бъдеще, т.е. на нашите деца!

- По-голямата част от семинарите, свързани и с професионалната насоченост, обикновено се провеждат във ВУЗ-овете. На срещите, които правите, обаче, акцентирате повече на училищата и децата в тийнейджърска възраст. Защо избрахте малко по-младата и различна аудитория?
- Това е най-важната възраст - от 8 до 12 клас! Възрастта, в която най-активно мечтаеш, градиш визията за живота си, решаваш как точно ще постигнеш тези мечти - в кой ВУЗ ще кандидатстваш, на какви уроци да ходиш за целта и т.н., и т.н. И ако ние изтървем децата си да повярват на заобикалящата ги лъжа, а именно, че лесният начин на изкарване на пари е чрез измами, лесният и охолен начин на живот, наркотици, нон-стоп купони, лъскави коли и т.н., то ние сме се провалили не само като общество, а и като личности, защото наш дълг е да създадем реална среда, а тя е само една - работа! За това акцентът в инициативите на "Аз мога - тук и сега" са основно средношколците.

Източник: Личен архив

- Знам, че много държиш да гостувате и на деца от по-отдалечените градове на страната. Защо?
- До момента сме обиколили 16 населени места, като сред тях наистина има и малки и отдалечени населени места, като Ветово (обл. Русе), Айтос, Сопот, Гоце Делчев, Кюстендил, Добрич, Враца и т.н., а причината е равният старт. Аз самият съм родом от забравено от Бога населено място, но това никак не ми е попречило да стана човек. Дискриминацията (за каквото и да е) е остаряла мода - в съвременният свят на никой не му дреме от къде си, а какво можеш и какво ще направиш!

- Има ли много будни деца сред тях - жадни за знания, напористи и амбициозни?
- Нарастващият със стотици брой на участници в инициативите на "Аз мога - тук и сега", като SUPERлятна Академия, Националното състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства и "Поход на вдъхновителите" най-добре говори за това колко амбициозни, искащи и можещи тук и сега деца има в страната. Би било глупаво да изтървем тези деца да мият чинии в чужбина, когато можем да им предложим да бъдат горди с труда и уважението към личността им тук в родната им майка България. Да, има не стотици, а хиляди млади преспективни умове!

- А защо според теб повечето големи семинари и образователни/професионални срещи се провеждат в столицата, а сякаш хората забравят за по-малките градове в страната?
- За жалост, огромна част от експертите, институциите и бизнеса е съсредоточен в София, а това е предпоставка тези специалисти да нямат свободно време и желание за разходи, за да проведат среща с ученици, например в град Ветово, както ние - защото инициативата ни е безплатна. Това, което искам да кажа, е, че хората твърде много обръщат внимание на етикетите на дрехите им да има трицифрени числа. Всичко друго е оправдания - държавата ни по диагонал е 700 км. - прекосяват се за половин ден, който желае намира и начин да го направи.

Горд съм, че се запознавам с все повече хора, които не само са топ експерти, а и българи с огромни сърца, които имат комфорта да загубят един-два работни дни в името на бъдещето ни.

- Какви според теб са плюсовете и минусите в образователната ни система в момента?
- Нашето средно образование е на световно ниво! В българските училища преподават хора с огромни сърца, нашите учители са експерти, трудолюбиви и грижовни за бъдещето на децата. Дори ако погледнем историята, след всеки крах на държавата ни именно те - учители и будители, са изправяли отново на крака нацията ни. Без учителите ни ние не можем да продължим . Не си представям как един учебен час ще се осъществи без учител. Не си представям ученика на кого ще се възхищава и от кого ще черпи не само знания, а и морал, етика. Без учители не може, а нашите са безценни!

Като всяка една система (не само в България), тя има нужда от глътка свеж въздух и аз съм сигурен, че ще се намери човекът, който ще има куража да е в крак с нуждите на учениците и учители. Според мен това е проблемът - образованието не се променя според нуждите на учащите и преподаващите, а според теоретици.

Източник: Личен архив

- А какво смяташ, че трябва да се промени?
-  Общественото целокупно плюене и недоволство от училището и учителите. Ако започнем с това, а това не изисква пари - аз ви гарантирам, че бързо ще дойдат и другите промени!

- Вярваш ли, че държавата е единственото звено, което трябва да работи в посока на позитивна промяна, или тази промяна идва и от самите нас?
- Държавата сме ние! Апелирам всички да спрем да мрънкаме, че някой политик и/или министър ни е виновен за всичко. Предлагам нещо дребно - хайде, всеки от нас да промени утре сутрин едно нещо в себе си. Хората мрънкат за всичко и всеки, когато те самите са неуспели, а аз вярвам, че всеки човек е ужасно много силен, за да се остави в неуспеха и провала си. Нека днес да вдигнем глави и заедно с политиците, държавата ни направим една крачка заедно и тази крачка да е инвестицията ни в нашето общо бъдеще!

- Кой бе твоят вдъхновител през годините и кой е най-ценният съвет, който си получавал някога?
- Моят дядо е Вдъхновителят в моя живот, завещанието му бе в три думи - бачкане, постоянство и амбиция. В годините съм срещал неколцина успяващи хора, които също са ме докоснали с философията си, но често се вдъхновявам от лелката, която продава гевреци пред метрото, вдъхновявам се от постоянството на българина. Вдъхновявам се, вдъхнови се и ти!

- Последният поход за 2015 г. се проведе в София. Знам, че през лятото пък ще организираш още едно мероприятие за децата – този път по-дълго като време, но и още по-полезно - Национална SUPERлятна Академия - "Аз мога - тук и сега". До какво ще могат да се докоснат там всички записали се?
- Преди SUPERлятна Академия, ще се проведе Националното състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства от 24 до 26 април в град Девин. Миналата година участваха 600 ученици и учители, а тази година очакваме да са около 900. Нямам търпение - аз и целият ми екип сме в организационна фаза и откровено казано само това се говори в офиса и само това е в главите ни - да ни прощават клиентите. Е, разбира се не сме изоставили дизайна и софтуерната разработка.

Национална SUPERлятна Академия ще се проведе в началото на месец септември. Академията е уникална по рода си, защото дава възможност при равни условия в продължение на 8 дни 100 ученика и учители да работят, учат и общуват с ТОП експерти в областта на ИТ, дизайн, маркетинг, интернет, а черешката на тортата е в последните 3 дни, когато ги разпределим в отбор и ги поставим в съвсем реална обстановка на един малък екип, който трябва да се сработи и реализира истински продукт, като наградата е 2000лева - това е огромно предизвикателство за младите и учителите им, които пък от своя страна са наравно с учениците си. Ужасно креативно, емоционално  - сега вече нямам търпение и за това!

- Знаеш ли, замислям се с колко много неща си се захванал едновременно – как намираш сили, честно? Какво ти дава стимул?
- Общуването с екипа ми - аз съм истински щастливец, че съм заобиколен от хора, които не познават "не" за отговор, които са лоялни и на които мога да разчитам! Дава ми сили очичките на децата, когато сме на Поход, Състезание или Академия. Дава ми сили усмивката, насълзените очи и прегръдката на учителите - аз го правя за тях и с тях. Вярвам, че всичко това е бъдещият ни общ успех - това ми дава сили!

- А какво би казал на всички онези, които имат нужда само от няколко думи, за да съберат сили и смелост да преследват целите и върховете?
- Повтаряйте след мен: "Аз мога - тук и сега"

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Медведев заплаши Франция и Великобритания със „специални боеприпаси“

Медведев заплаши Франция и Великобритания със „специални боеприпаси“

Свят Преди 3 минути

Те трябва да разберат, че отговорът „няма да полети само към Киев“

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

България Преди 32 минути

Съмнения за пропуски в редовното предоставяне на лекарства по време на болничния ѝ престой

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

България Преди 1 час

Поклонението е на 12 май, неделя, от 12:00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

Свят Преди 2 часа

Резолюцията получи 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържал се“.

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

България Преди 2 часа

Пострадалият е с химическо изгаряне и травма на таза

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Свят Преди 3 часа

Обвиняемите са участвали в паравоенни учения между февруари и май 2021 година

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

България Преди 4 часа

Храната се приготвя на място в кухнята на детската градина

Тялото на жена е открито на железопътна линия

Тялото на жена е открито на железопътна линия

България Преди 4 часа

Извършен е оглед на място от дежурна полицейска група

Две земетресения разлюляха Гърция

Две земетресения разлюляха Гърция

Свят Преди 4 часа

Няма сведения за материални щети

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Свят Преди 5 часа

Израел обяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 5 часа

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Технологии Преди 5 часа

Телекомът предлага страхотни смарт телевизори на цени от 9,98 лв. на месец без оскъпяване

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

България Преди 6 часа

Той оставил жертвата да лежи на земята и си тръгнал

Дъжд от месо

Голямата мистерия: Денят, в който над Кентъки валя дъжд от месо (ВИДЕО)

Любопитно Преди 6 часа

На такова явление едва ли някога сте били свидетели

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Технологии Преди 6 часа

Специалната версия на умния часовник е направена за ценителите