2

З наете ли какво се намира на улица"Ангел Кънчев" №37 в столицата?

Там е къщата-музей на поета Никола Вапцаров. 

А една част от фасадата й беше нарисувана. Само че не става дума за вандалски прояви, а точно обратното. 

Стихотворението "Вяра" беше поверено на аржентинския артист Франциско Босолети, който го интерпретира на една от стените на сградата като част от проекта за градско изкуство по покана на Urban Creatures. 


С живота сме в разпра,
но ти не разбирай,
че мразя живота.
Напротив, напротив! –
Дори да умирам,
живота със грубите
лапи челични
аз пак ще обичам!
Аз пак ще обичам!


Ето как аржентинецът видя думите на Вапцаров:

Кой е Франциско Босолети?

Аржентинецът е един от най-успешните артисти на нашето време. 

Той е роден през 1988 година в малко градче в Аржентина. През 2010 година се дипломира в Колеж по изкуства, графика и илюстрация в Росарио, след което започва кариера в рекламния бизнес. 

Рекламата обаче се оказва недостатъчно поле за изява на Франциско и по време на един от неговите престои в Лондон, той започва да скицира всичко, което вижда в продължение на няколко дни. 

Хората започват да се трупат около него и да го питат дали могат да си купят скиците му. Той разбира, че може да смени работата си и след като се завръща в родната Аржентина,  се присъединява към стрийт арт сцената, където идват големите му успехи. 

Франциско е рисувал в Барселона, Карбайо, Неапол, Армстронг, а последната му спирка беше София. 

България става все по-популярно място за артистите, които създават мащабни проекти върху сгради. Този месец френският дует Елла и Питр посетиха Пловдив, където ни показаха своята запазена марка - градските великани.

ВИЖТЕ СПЯЩИТЕ ГИГАНТИ НА ЕЛЛА И ПИТР

Спящите гиганти на Ела и Питър

Това не е първият случай, в който  Вапцаров е вдъхновение за други артисти. 

На неговата майка една от най-добрите полски поетеси, Вислава Шимборска, посвещава стихотворение, а "Песен за човека" беше превърната в рап-песен през 2015 година.

Никола Вапцаров е разстрелян на днешния ден през 1942 година, по обвинение в подривна дейност. Смъртната му присъда остава един от най-противоречивите казуси в литературната ни история, поради участието на други фигури от тогавашния български елит и обвързаността на поета с Комунистическата партия. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@