Още по темата

„Ние се намираме в един съвсем нов етап от развитие – много по-опасен, много по-непредсказуем. Плуваме в непознати води. Трябва да си даваме сметка, колко е тежка ситуацията. Аз наричам това не „Студена война”, а „Студен мир”, заяви в студиото на „Събуди се” по NOVA Росен Плевнелиев, българският президент в периода от 2012 до 2017 г.

Борисов отзова за консултации посланика ни в Русия

Руският посланик в София: Българската реакция е разбираема и правилна

Борисов: Очаквам ескалация на напрежението

Той определели като „абсолютно безотговорно и скандално” това, че вицепрезидентът Илияна Йотова е целунала ръката на руския патриарх Кирил, при пристигането му в България.

Според Плевнелиев БСП изглежда като „една антиевропейска партия” и се изявява като „коленичеща пред руските интереси”.

„Виждаме как Русия трайно нарушава правилата на международния правов ред. Не Скрипал, то не беше Литвиненко, то не беше президента на Украйна Юшченко – мой добър приятел”, коментира Плевнелиев. „Аз се обръщам към българския политически елит да си спомни, че Русия извърши кибератака срещу България в ден на местни избори и референдум през 2015 г.”.

Това, което се случва в момента с изгонването на руски разузнавачи, забележете, не дипломати, искаше ми се българската държава да го направи”, заяви Плевнелиев.

„Нищо не е доказано” е руската теза”, посочи той. Според него изгонването на руски дипломати „е сигнал на обединената демократична общност към руското ръководство: „стига вече, спрете се”. Не един, а десетки бяха отровени на чужда територия. Няколко пъти беше нарушено международното право. Основните на мира в Европа бяха разрушени не от друг, а от президента Путин”.

По думите на Плевнелиев дебатът за Русия в българския парламент и общество не се състои.

С тази типична българска черта, да не се караме с никого, да не проявим характер, ние просто каним вълка в кошарата”, предупреди Плевнелиев.

„На мен ми се ще България да излезе с категорична и ясна позиция, да покаже своята принадлежност”, каза Плевнелиев. „Да работи силно и посветено за европейското единство, знаейки, че днес Русия противостои на Европейския съюз и се опитва по всякакъв начин да го отслаби. Преизбирането на президента на Русия Владимир Путин ще има дългосрочно още по-тежки последствия за нас и тази част на Европа, защото Путин искрено вярва в политиките от XIX век”.

Трябва да си даваме сметка, че българският национализъм днес е проруски”, подчерта Плевенелиев и добави, че за разлика от това българският патриотизъм е проевропейски.

Той запази мълчание по повод предстоящата му сватба с Деси Банова. Двамата живеят заедно, но предпочитат да стоят настрани от камерите и пазят личния си живот далеч от любопитните погледи.

„Ние сме едно нормално семейство – живеем заедно, планираме заедно и търсим щастието”, каза още Росен Плевнелиев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.