Ако все още са ви
останали шарени великденски яйца, които държите извън хладилника - на масата,
за да им се радвате, по-добре не ги яжте, предупреждават специалистите.
Здраве.бг използва случая да ни даде няколко съвета за съхранението и консумацията на яйцата, така че да не
представляват заплаха за здравето ни.
Салмонелата
Пресните яйца може да съдържат бактерията Salmonella enteritidis. Въпреки вероятността
да е малка, все пак е по-умно да се въздържате от консумация на сурови или
рохки яйца.
Според учените салмонелата се открива в предимно в жълтъка на
яйцето, но е възможно да се съдържа и в белтъка, така че избягвайте и двете.
Дръжте яйцата на студено
Бактерията на салмонелата се размножава бързо на стайна температура. Когато
купувате яйца, убедете се, че са от място, където са били съхранявани на
студено. Вкъщи веднага ги приберете в хладилника.
Не ги слагайте на вратата
Много хладилници имат специално място за яйца на вратата си. Но според редица изследвания,
то изобщо не е най-доброто за съхранението им.
Препоръчва се яйцата да се държат
в картонената опаковка, в която сте ги купили, на най-студеното място в
хладилника.
Не повече от три седмици и не повече от четири дни
Когато пазарувате в големи хипермакети, е изкушаващо да се запасите с цяла кора
яйца. Не го правете, освен ако не възнамерявате да минете на яйчена диета или
да правите по един кекс на ден.
Според специалисти е по-безопасно да купувате редовно по-малък брой според
реалната ви нужда. Препоръчва се суровите яйца да се използват в срок до три
седмици след датата на "производството" им.
Ако сте приготвяли нещо само с жълтъците или само с белтъците и сте прибрали
неизползваната част, тя не трябва да престоява неизползвана повече от четири
дни.
Твърдо-сварено не значи безопасно
След като сте сварили яйцата си "твърдо", трябва да ги оставите да се
охладят, да ги приберете в хладилника и да ги изядете до една седмица.
За
Великден това означава, че ако искате да покажете красиво боядисаните си яйца и
да украсите масата с тях, всъщност изобщо не бива да ги консумирате!
Специалистите препоръчват да не държите сварените яйца повече от два часа извън
хладилника.
Съхранявайте правилно остатъците от яйца
Ако сте забъркали омлети за вечеря, но семейството не се е справило с
количеството, остатъкът трябва да се прибере в хладилник и да се довърши в
рамките на три дни. За да ускорите процеса на охлаждане, разделете остатъка от
яйцата (ако е по-голямо количество) на по-малки порции.
Още великденски яйца? Само от хладилник!
Здраве.бг използва случая да ни даде няколко съвета за съхранението и консумацията на яйцата, така че да не представляват заплаха за здравето ни
6 април 2010, 11:01
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!