10

К омисарят на ЕС по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей осъди нападението срещу косовската полиция в село Банска в Северно Косово, населено предимно с етнически сърби, в резултат на което един полицай беше убит, а други двама бяха ранени от стрелба на тежко въоръжена престъпна банда, съобщи "Албаниан пост".

Шокиращи подробности за стрелялите срещу полицай в Косово

"Остро осъждам нападението срещу косовската полиция в северната част на Косово. Насилието трябва да спре незабавно. Изказвам най-дълбоки съболезнования на семейството на полицая, който загина тази сутрин, и пожелавам бързо възстановяване на ранените", написа унгарският комисар в официалния си профил в платформата X.

Той също така призова за "пълно разследване" на случая, като същевременно добави, че европейските институции подкрепят работата на мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово (EULEX) и мироопазващата мисия на НАТО (КФОР).

Специалният пратеник на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак също осъди нападението на въоръжени банди в село Банска в северната част на Косово, съобщи "Албаниан пост".

Словашкият дипломат чрез публикация в профила си в платформата Х призова Косово и Сърбия незабавно да се върнат към диалога за нормализиране на отношенията с посредничеството на ЕС, като добави, че извършителите трябва да бъдат изправени пред съда.

"Остро осъждам ужасното нападение срещу косовската полиция снощи. Насилието под каквато и да е форма е абсолютно неприемливо. Сърцето ми е с жертвите, техните семейства и колеги. Извършителите трябва да бъдат изправени пред правосъдието. Всички трябва незабавно да се върнат към диалога", написа Лайчак.

Нападението на въоръжени банди в село Банска в северната част на Косово осъди и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел осъди

"Осъждам по най-категоричен начин ужасното нападение на въоръжена банда срещу косовски полицаи в Банска в северната част на Косово, при което един полицай загина, а двама бяха ранени. Всички факти около нападението трябва да бъдат доказани. Отговорните извършители трябва да бъдат изправени пред правосъдието", написа той в Х.

Министър-председателят на Албания Еди Рама също реагира на тежкото събитие в Косово чрез публикация в социалната мрежа X.

За Рама тази загуба е най-големият алармен звън до момента за продължаващия риск от прерастване на продължителната криза във въоръжен конфликт.

Той поиска свикване на извънредна мирна конференция под наблюдението и гаранцията на ЕС и САЩ и същевременно предприемане на всички извънредни мерки заедно с КФОР. Според него това е необходимо, за да се предотврати по-нататъшното изостряне на ситуацията, която застрашава целия регион.

Напрежение в Косово: Полицай беше убит при стрелба

Рама подчертава, че Евроатлантическата общност трябва да събере цялата си внушителна сила и необратимо да постави Косово и Сърбия на масата на диалога за нормализиране.

"Престъпниците, които отнеха живота на невинен човек, служил с държавната униформа на правоохранителните сили на Република Косово, трябва да бъдат изправени пред съда", пише Рама.

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи също остро осъди убийството на косовския полицай в Северно Косово.

"Сърцето ми е със семейството и колегите му. Напълно подкрепям справедливостта чрез изправяне на извършителите на това отвратително деяние пред съда", написа Османи в Х.

Според Османи актовете на насилие няма да навредят на стабилността на Косово.

"Безопасността на гражданите е на първо място", каза още дипломаът.

Бившият черногорски външен министър Миодраг Влахович също коментира атаката над косовски служители на реда, при която загина един полицай, а още един негов колега беше ранен.

"Не виждат ли посолството на САЩ в Сърбия и ЕС, че насилието и убийствата в северната част на Косово, организирани от управляваната от Александър Вучич Сърбия, нейните служби за сигурност и криминални кръгове, ясно показват провала на десетилетната политика на помиряване и показват, че тя е дълбоко погрешна и контрапродуктивна", написа Влахович в профила си в социалната мрежа Х. 

Докладчикът за Косово в Европейския парламент Виола фон Крамон поиска разследване, за да се разбере евентуалното участие на сръбски структури в нападението срещу косовската полиция в северната част на страната.

"Потенциалното участие на сръбски структури трябва да бъде разследвано, докато е жизненоважно да се вземат всички необходими мерки за поддържане на мира и реда. Моля всички действащи лица да убедят въоръжените лица в Банския манастир да се предадат незабавно", написа тя в платформата "X".

"Остро осъждам насилственото нападение срещу косовската полиция и изразявам пълна солидарност с народа на Косово. Организираното нападение срещу органите на реда е абсолютно неприемливо и нападателите трябва да бъдат изправени пред съда. Необходима е незабавна деескалация, включително увеличаване на броя на силите на КФОР в Северно Косово", заяви евродепутатът.

Тя написа, следното: "приветствам инициативата, предприета от правителството на Косово, като се надявам всички да запазят спокойствие във всяка част на страната", и изрази "съболезнования от името на Европейския парламент на семейството на полицая, убит при изпълнение на служебния си дълг, и искрено се надявам на най-бързото възстановяване на ранените"

Министерството на външните работи и европейските въпроси на Хърватия също осъди днешното нападение в Северно Косово.

"Остро осъждаме насилственото нападение срещу косовската полиция рано сутринта. Изказваме най-искрени съболезнования на семейството на убития при изпълнение на служебния си дълг полицай и бързо възстановяване на ранения сержант. Извършителите трябва спешно да бъдат изправени пред съда", се казва в изявление на хърватската дипломация, цитирано от "Албаниан пост".

Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с президента на Република Косово Вьоса Османи-Садриу. Българският държавен глава изрази съболезнованията си за жертвите при престрелката в Северно Косово и тревога от ескалацията на напрежение в страната.

Двамата президенти се обединиха около мнението, че е необходима отговорност от всички страни за деескалация и намаляване на риска, което е в интерес както на гражданите на Косово, така и на международната мироопазваща мисия на НАТО KFOR, в която участват и български военнослужещи.

Опозиционната сръбска партия "Зелено-ляв фронт" също осъди нахлуването на въоръжени и маскирани лица в Банския манастир, както и всички провокации и насилие, независимо от коя страна идва, и призовава за сдържаност косовската полиция и косовските власти, както и гражданите на северната част на Косово, за да бъде кризата разрешена с възможно най-малко жертви, съобщи "Данас".

"Мирът няма алтернатива", заявява партията, която настоява за задълбочено и достоверно разследване на всички обстоятелства, довели до смъртта на член на косовската полиция и раняването на негов колега.

"Изказваме съболезнования на семейството на ранения член на косовските полицейски сили", заявява "Зелено-левият фронт" и призовава за връщане към преговори, които да имат конкретни рамки и теми и да допринесат за успокояване на напрежението и улесняване на живота в северната част на Косово.

"Нападенията срещу косовската полиция, палежите на къщите на завърналите се в Косово сърби или случайните арести на сърби няма да допринесат за спокоен живот и решаване на проблемите на обикновените хора. Живот с барикади, напрежение, блокада на търговията, отмяна на свободата на придвижване, репресии на полицията, липса на ред и законност, не представлява живот, достоен за хората в сърцето на Европа през XXI век", се казва в съобщението.

"Молим властите в Белград и Прищина спешно да постигнат споразумение за последователността от стъпки в изпълнението на Охридското споразумение, за да нормализират живота", заявява опозиционната партия.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 1 час

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 3 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 7 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 7 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 8 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 8 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 8 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 9 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 9 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 9 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар