Още по темата

„Ако го направи, бих я застрелял“, заявява млад мъж в центъра на Аман - столицата на Йордания.

„Ще я убия“, добавя той и посочва пред „Дойче веле“ (Deutsche Welle): „Моят баща, моят дядо, моите роднини – те ще ми позволят“.

„В това няма нищо нередно. Ние трябва да защитим честта си“, категоричен е той.

Екзекуция след 4 жалби: защо беше убита Елена

Защо в България мъжете бият и убиват жени

Най-опасното място за една жена на света

Една жена няма право на много неща в арабските страни. Дори там, където властта официално се бори с радикалните ислямски течения, като Йордания.

В страната има и християнско малцинство, което дори нараства като брой, съставляващо около 4% от населението.

Въпреки това повечето европейци биха се шокирали от отношението на мъжете в Йордания към жените. И дори не става въпрос за съпруги, а за техните сестри.

Въпросът е съвсем тривиален – как би реагирал млад мъж в Йордания, ако сестра му пожелае да започне работа, да се премести в друг град и въобще да взима сама решения за живота си? Това се оказва на практика невъзможно, защото така пише в Корана и заради изискванията на мъжката чест.

„Това не би било възможно, защото жената няма право да излиза без да е придружавана от мъж“, коментира друг младеж. „Аз съм мъж. Нито Бог, нито Пророкът са казали, че мъжът има нужда от придружител“, обяснява той защо няма такива забрани за самия него.

„В една къща винаги има мъж. Мъжът е длъжен да работи. Мъжът може да живее и сам и да работи. На него му е позволено. А на жените не всичко им е позволено“, заявява друг мъж. „Това са традициите и обичаите“

„Какво ще остане от мъжествеността ми, ако ѝ позволя такова нещо?“ Пита един от интервюираните. „Става дума за моята чест“.

„Ще накърня мъжката си чест, ако позволя на сестра ми да се връща вкъщи чак вечерта заради пари“, подчертава той.

За тях въпросът, защо независимостта на една жена би накърнила честта им, е нелогичен. Все едно да се пита: „Защо слънцето грее през деня, а не през нощта?“

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК!