176

Д жо Байдън победи в ключовия щат Уисконсин, съобщава CNN и световните агенции. Това е щат, в който Тръмп победи през 2016 г., припомня CBS News.

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ печели вота в ключовия щат Уисконсин, което му носи 10 електора в органа, който избира официално държавния глава, предадоха Асошиейтед прес и CNN.

С това Байдън има общо 248 електора, а опонентът му Доналд Тръмп остава с 214 електора. За избирането на президент са нужни 270 електора. 

По последни данни от CBS News общият брой гласували за Джо Байдън са 50.3% (70,299,650 гласували), а за Доналд Тръмп 48.0% (67,168,542 гласували). 

CNN PROJECTION: Joe Biden wins Wisconsin, delivering a setback to President Trump's path to reelection by flipping a state Trump won four years ago https://cnn.it/328SEkL

Публикувахте от CNN International в Сряда, 4 ноември 2020 г.

Преди 4 години Тръмп спечели в Уисконсин с по-малко от 23 000 гласа.

Сега според прогнозите на АП и Си Ен Ен Байдън печели с малка преднина. За Байдън там (Уисконсин) са гласували 1,630 396 души или той получава 49,57%, а за Тръмп са гласували 1,609 879 или той получава 48,95%.

Предизборният екип на Тръмп вече предупреди, че ще иска повторно преброяване в този щат. По-късно днес се очаква екипът на досегашния президент да даде и пресконференция.

Относно Уисконсин телевизия Ен Би Си съобщи, че всички бюлетини са преброени и че Байдън води с 49,5% там, а Тръмп е с 48,8%.

По последни данни преброяването на гласовете в щатите Невада (6 избиратели), Мичиган (16), Пенсилвания (20), Джорджия (16), Северна Каролина (15) и Аляска (3) не е завършило.

В Невада и Мичиган, според местните избирателни комисии, Байдън води, а в останалите щати води Тръмп. На Джо Байдън са му необходими точно тези 22 гласа от Мичиган и Невада, за да бъде избран за президент на САЩ.

Междувременно кампанията на американския президент Доналд Тръмп подаде съдебен иск в щата Мичиган за спиране на преброяването на бюлетините на президентските избори, предаде Ройтерс.

"Подадохме днес иск в Мичиганския съд по исковете, за да бъде спряно преброяването, докато не ни бъде осигурен значителен достъп (до местата, на които се броят бюлетините - бел. ред). Ние също така искаме да направим преглед на онези бюлетини, които вече са били отворени и преброени, докато не сме имали достъп", заяви кампанията на Тръмп.

Според ръководителя на кампанията на Тръмп - Бил Степиън, неговите екипи не са имали достъп до няколко места в Мичиган, за да наблюдават отварянето на урните и преброяването на бюлетините, допълва Франс прес.

До момента няма ясен победител в колебаещия се щат Мичиган, който има 16 гласа в избирателната колегия, показват данни на социологическата агенция "Едисън рисърч".

Съперникът на републиканеца Тръмп - демократът Джо Байдън, има съвсем малка преднина в Мичиган, където са преброени 92 процента от очакваните гласове.

Трето искане за временно спиране на преброяването на гласовете и в Пенсилвания е подал Изборният щаб на американския президент Доналд Тръмп.

Искът за спиране на преброяването на гласовете в щата Пенсилвания е подаден с аргумента за липса на "прозрачност", съобщи Асошиейтед прес.

За иска по отношение на Пенсилвания Джъстин Кларк, заместник-мениджър на кампанията на сегашния президент, заяви днес, че щабът е подал иск "да спре представители на демократите в изборите от прикриване на преброяването и обработването на бюлетините от нашите републикански наблюдатели".

Кларк каза, че щабът на Тръмп иска "преброяването временно да спре, докато бъде осигурена достатъчна прозрачност и (докато) републиканците се уверят, че цялото преброяване се извършва явно и според закона".

Кларк каза още, че щабът на Тръмп ще поиска да участва и в течащото пред Върховния съд дело за крайния срок за получаване на бюлетини по пощата.

Асошиейтед прес припомня, че засега няма информации за изборни нередности в Пенсилвания. В щата са подадени над 3,1 млн. бюлетини по пощата, които изискват време за преброяване, и в момента е в сила нареждане, според което преброяването им може да продължи до петък, ако носят пощенско клеймо до 3 ноември.

Засега няма официални данни за резултата от вота в Пенсилвания.

Според Асошиейтед прес в момента кандидатът на демократите Джо Байдън си е осигурил 248 гласа в избирателната колегия, а президентът Тръмп - 214. За да бъде избран някой от кандидатите, той трябва да събере 270 електора в колегията.

Днешният вот за президент на САЩ е един от най-оспорваните в историята. 

Над 12 часа след края на гласуването още не е ясно кой ще вземе Белия дом - Доналд Тръмп или Джо Байдън. Разликите между двамата са минимални, а броенето на бюлетините и гласовете по пощата може да отнеме дни.

Междувременно и двамата кандидати побързаха да се обявят за победители.

Избирателната активност на президентските избори в САЩ ще достигне рекордно високо ниво от поне 120 години. Това е оценката, направена от NBC.

Според нейните изчисления избирателната активност ще бъде най-малко 159,8 милиона души. 

През 2016 г., когато действащият американски президент Доналд Тръмп спечели, избирателната активност беше около 138,8 млн.

По-рано беше съобщено, че най-малко 100 милиона души са гласували предсрочно на настоящите избори, което също стана рекорд. Общо в Съединените щати има около 240 милиона души с право на глас.

Около 22,8 милиона души са гледали по телевизията развоя на събитията след края на изборния ден, според предварителни данни, цитирани от холивудският сайт "Дъ рап" (The Wrap).

Използвани са данни от шест телевизионни мрежи, които не включват кабелни телевизионни канали.

Очаква се числото да се увеличи, когато бъдат обявени окончателните данни от множество телевизионни мрежи.

След изненадващ обрат в Мичиган, позицията на настоящия президент Доналд Тръмп вече е губеща. Опонентът му Джо Байдън ще спечели, ако моментният резултат се запази. Мичиган продължава да брои десетки хиляди подадени бюлетини и властите очакват неофициални резултати от преброяването да има до края на деня, заяви местният държавен секретар Джослин Бенсън, предаде Ройтерс.

Изборите в САЩ: Ранени близо до Белия дом, демонстранти гориха знамена

Междувременно сенаторката от Републиканската партия Сюзан Колинс от щата Мейн бе преизбрана в Сената на американския Конгрес. Това на практика свежда почти до нула възможностите на демократите да постигнат мнозинство в горната камара на Конгреса.

Съперничката на Колинс - Сара Гидиън от Демократическата партия, призна поражението си и поздрави опонентката си.

Контролът върху Сената беше един от ключовите залози на изборите вчера.

Предизборният щаб на кандидата на демократите за президент Джо Байдън обяви днес, че бившият вицепрезидент е напът да спечели президентските избори срещу настоящия държавен глава Доналд Тръмп, като се очаква той да победи в колебаещите се щати Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания, предаде Ройтерс.

Ръководителката на щаба на Байдън - Дженифър О'Мали Дилън каза, че очаква по-късно днес Байдън да събере над 270 електорални гласа.

О' Мали Дилън заяви пред журналисти, че според нея Байдън вече е спечелил Уисконсин (10 електорални гласа) и се очаква да спечели в Мичиган, Невада и Пенсилвания. 

Американският президент Доналд Тръмп заяви, без да представи доказателства в подкрепа на твърденията си, че преднината, която е имал в няколко ключови щати, "магически" е изчезнала през нощта, предават световните агенции.

"Снощи водех, често убедително, в много ключови щати, почти всички управлявани и контролирани от демократите. После, един по един, те започнаха магически да изчезват, когато бяха преброени внезапно появили се бюлетини. Много странно, а анкетьорите, които правеха екзит пол, представиха всичко напълно неправилно", написа Тръмп в Туитър.

Предизборният щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп е уверен в победата му на изборите и се надява на повторно преброяване на гласовете в колебаещия се щат Уисконсин, заяви днес пред журналисти ръководителят на предизборната кампания на Тръмп Бил Степиън.

Ако всички бюлетини бъдат преброени без нарушения, според нас, ще победи президентът. В Пенсилвания предстои преброяването на 1,2-1,4 милиона бюлетини, на над 500 000 - Аризона, ако всичко бъде преброено по закон, ще победим, заяви Степиън.

Той каза, че в един от колебаещите се щати - Уисконсин, където разликата между кандидатите е минимална, "се налага повторно преброяване на гласовете".

Повторно преброяване би отложило с дни, дори със седмици всеки окончателен резултат, отбелязва Франс прес.

По-рано днес Доналд Тръмп обяви победа срещу опонента си Джо Байдън, въпреки неокончателните резултати от няколко оспорвани щата, които може да решат изхода от американските президентски избори, предаде Ройтерс. Той дори поиска да бъде спряно по-нататъшното броене на гласовете.

"Ще спечелим. Доколкото ми е известно, вече сме спечелили", заяви Тръмп в изявление пред свои симпатизанти. Той също така каза, че ще сезира Върховния съд заради извършени изборни измами, но не представи доказателства в подкрепа на твърденията си.

Фейсбук предупреди, че все още няма обявен победител. "Веднага след като президентът Тръмп направи преждевременно изявление за победа, започнахме да публикуваме информация във Facebook и Instagram, че преброяването на гласовете продължава и все още няма победител", пишат от социалната мрежа.

Наблюдатели се опасяват, че е в ход "сценарият на Тръмп", за който се говори през последните дни.

Това е планът на Тръмп да „открадне” изборите в САЩ

Губернаторът на американския щат Пенсилвания Том Улф отхвърли необоснованото твърдение на президента на САЩ Доналд Тръмп за измама в изборите и подчерта, че неговият щат работи усилено, за да преброи повече от 1 милион изпратени по пощата бюлетини. "Нека да го кажем ясно: това е партийна нападка срещу изборите в Пенсилвания, нашите гласове и демокрация", заяви Улф в Туитър. "Нашите окръзи работят неуморно, за да обработят бюлетините възможно най-бързо и точно. Пенсилвания ще има честни избори и ще преброим всяка бюлетина", подчерта той.

Кога ще е ясен резултатът, какви са възможните сценарии:

  • Възможно е още няколко дни да не е ясно кой печели изборите. Според наблюдатели това изглежда като най-вероятният сценарий за момента, тъй като решаващи може да се окажат подадените по пощата гласове, които тепърва се обработват в Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания. И в трите щата засега води Тръмп и не е ясно дали след преброяването на гласовете, подадени по пощата, това ще се промени в полза на Байдън.
  • В изборния процес може да се намесят юристите, след като Тръмп направи изявлението, че ще се обърне към Върховния съд. В този случай процесът може да отнеме няколко седмици.
  • Несигурността може да доведе до безредици - сценарий, за който се подготвят във Вашингтон от дни. Въпреки че много американци изказват подобни опасения, наблюдателите смятат, че е още рано да се каже дали ще се случи нещо подобно.

Би Би Си сочи, че към момента в 41 щата от общо 50, кандидатът на Демократическата партия Байдън има 224 членове на избирателната колегия, а кандидатът на републиканците Тръмп - 213. Избирателната колегия има 538 членове. За да бъде избран за президент, даден кандидат трябва да си осигури подкрепата на 270 електори. Първоначално преднината на Байдън беше по-голяма, но започна постепенно да се топи.

Си Ен Ен отбелязва, че първите резултати, които се обявяват, може да са съвсем различни от крайния резултат, заради безпрецедентно високия процент гласували по пощата.

Заради пандемията много привърженици на Байдън предпочетоха гласуването по пощата. Повечето привърженици на президента Доналд Тръмп казаха, че искат да гласуват в деня на изборите. Отделните щати броят гласовете от различния тип гласуване по много различни начини. В резултат на това в някои от най-оспорваните щати първите резултати може да изглеждат твърде добре за Байдън, а по-късно резултатът да се обърне. В други щати Тръмп може да води първоначално, но този резултат да се промени при преброяването на повече бюлетини. Всичко това е отражение на това как съответния щат брои гласовете - в някои първо се обработват бюлетините, дошли по пощата, докато в други – обратно.

В САЩ не винаги кандидатът, получил най-много гласове на национално ниво, печели изборите. Така през 2016 г. Хилари Клинтън имаше най-много гласове, но Тръмп спечели избирателната колегия. Това е така, тъй като във всички щати, с изключение на два, важи правилото "победителят получава всичко" и кандидатът, който има повече гласове в съответния щат, печели всички гласове на колегията. Всеки щат има различен брой електори.

Като традиционни ключови щати се определят Флорида и Охайо. Според АП Тръмп печели Флорида и нейните 29 електорални гласа.

Тръмп печели и Охайо - щатът, който може да се похвали, че на всички избори в историята от 1944 г. насам, с изключение на тези през 1960 г., гласуват за победителя.

Тръмп печели и Тексас, където резултатите се очакваха с интерес, тъй като щатът гласува традиционна за републиканците, но за тези избори бе определян като колебаещ се.

Байдън печели Калифорния - щатът, който има най-голям брой електори - 55.

Байдън печели и Аризона - един от колебаещите се щати, където Тръмп спечели през 2016 г. с малка преднина.

Тръмп предрече "голяма победа" и написа в Туитър, че скоро ще направи изявление. "Опитват се да откраднат изборите, но ние няма да им позволим. Не може да се гласува след затварянето на секциите”, пише още той.

Смятаме, че сме на път да спечелим тези избори,

заяви Джо Байдън в първото си изявление след изборния ден, в своя щат Делауер. Той обаче каза, че ще отнеме известно време до обявяването на резултатите и призова симпатизантите си да бъдат търпеливи и да не губят вяра.

"Уверени сме за Аризона", каза 77-годишният политик, застанал до съпругата си Джил. "Ще спечелим Пенсилвания", добави Байдън. 

Очаквано Тръмп и Байдън печелят в щати, традиционно подкрепящи техните партии - президентът републиканец спечели в Тенеси, Мисисипи, Оклахома, Западна Вирджиния и Южна Каролина - бастиони на неговата партия. Кандидатът на демократите победи в традиционно подкрепящите партията му щати Мериленд, Роуд Айлънд, Ню Джърси и Илинойс, както и в окръг Колумбия.

Тръмп печели също Луизиана, Уайоминг, Небраска, Северна и Южна Дакота, а Байдън - Ню Мексико и преди спорния, но в последно време утвърдил се като демократически щат Колорадо, както и Ню Йорк.

Кание Уест е спечелил 60 хил гласа и с пост в Туитър вече обяви намерение да се включи в надпреварата за президентския пост след 4 години.

Изборният ден в САЩ започна, какво предстои след това

Историк от САЩ: Ето кой ще победи в изборите

Коментари 176
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

176 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 12 минути

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 31 минути

Чрез него приложението ще дава повече информация

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 10 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 11 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 12 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 13 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 13 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

България Преди 13 часа

Зад волана е бил виетнамски гражданин с имунитет

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 13 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 13 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 13 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 13 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 14 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 14 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 14 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 15 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака