2

Ч асове след като положи клетва за трети мандат като президент, турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи новия състав на кабинета, като назначи влиятелен шеф на шпионажа за външен министър, а приятелски настроения към пазара Мехмет Шимшек за министър на финансите.

Ердоган положи клетва в парламента, след като спечели исторически втори тур на изборите за удължаване на двугодишното си управление, и обеща да служи "безпристрастно".

Той също така призова за единство и да се оставят настрана гневът и недоволството от предизборната кампания, докато говореше по време на пищна церемония в президентския си дворец в столицата Анкара, на която присъстваха десетки световни лидери.

Преобразяващият се, но разединяващ лидер на Турция спечели втория тур на изборите на 28 май срещу мощна опозиционна коалиция, въпреки икономическата криза и гнева заради реакцията на земетресението от февруари, при което загинаха над 50 000 души.

Ердоган спечели 52,18% от гласовете, докато светският му съперник Кемал Киличдароглу получи 47,82%, сочат официалните резултати.

Източник: БГНЕС

"Като президент се заклевам в своята чест и почтеност, пред великата турска нация... да работя с всички сили, за да защитя съществуването и независимостта на държавата... и да изпълнявам безпристрастно задълженията си", заяви Ердоган в парламента след церемония пред сградата, на която отдаде чест на войниците под проливния дъжд.

Привържениците в парламента аплодираха Ердоган с едноминутни овации след полагането на клетвата, докато някои опозиционни депутати отказаха да станат.

В клетвата си Ердоган също така обеща да не се отклонява от върховенството на закона и светските принципи на републиката, основана от Мустафа Кемал Ататюрк преди 100 години.

Най-дългогодишният лидер на Турция, който оцеля след масови протести, корупционен скандал и неуспешен опит за преврат, откакто дойде на власт през 2003 г., сега е изправен пред значителни непосредствени предизвикателства през третия си мандат, включително забавящата се икономика и напрежението със Запада.

Министърът на финасите Мехмет Шимшек, министърът на културата и туризма Мехмет Нури и министърът на енергетиката Алпарслан Байрактар
Министърът на финасите Мехмет Шимшек, министърът на културата и туризма Мехмет Нури и министърът на енергетиката Алпарслан Байрактар Източник: БГНЕС

Ердоган смени почти всички членове на кабинета си с изключение на министрите на здравеопазването и културата.

Той назначи бившия вицепремиер Мехмет Шимшек, който е уверена фигура с международен авторитет, за министър на финансите.

Решаването на икономическите проблеми на страната ще бъде първият приоритет на Ердоган, защото инфлацията е 43,70%, което отчасти се дължи на неортодоксалната му политика на намаляване на лихвените проценти с цел стимулиране на растежа.

Бивш икономист от Merrill Lynch, Шимшек е известен като противник на нетрадиционната политика на Ердоган.

Той беше министър на финансите между 2009 г. и 2015 г. и вицепремиер, отговарящ за икономиката, до 2018 г., преди да се оттегли преди поредицата сривове на лирата през същата година.

Ердоган назначи ръководителя на Националната разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан за външен министър.

Фидан е начело на MIT от 2010 г. насам - и Ердоган веднъж нарече 55-годишния мъж свой "пазител на тайните".

Ердоган е посочил Джевдет Йълмаз за нов вицепрезидент, който ще замени Фуат Октай. Ердоган не е посочил други на позицията и ще работи с един вицепрезидент.

  • Йълмаз Тунч сменя Бекир Боздаг като министър на правосъдието, докато началникът на щаба ген. Яшар Гюлер заменя Хулуси Акар като министър на отбраната.

 

  • Махинур Йоздемир, бивш посланик на Турция в Алжир, е назначена за нов министър на семейството и социалните политики на страната, заменяйки Деря Янък.

 

  • Междувременно Али Йерликая, който беше губернатор на Истанбул в продължение на пет години, става новият министър на вътрешните работи, заменяйки Сюлейман Сойлу.

 

  • Ведат Ишъкхан става новият министър на труда и социалното осигуряване, Мехмет Йозхасеки е министър на околната среда, урбанизацията и изменението на климата, а Алпарслан Байрактар министър на енергетиката и природните ресурси.

 

  • Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа и министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой запазват своите места като министри.

Ето и списък с останалите министри в кабинета:

  • Министър на младежта и спорта: Осман Ашкън Бак

 

  • Министър на националното образование: Юсуф Текин

 

  • Министър на индустрията и технологиите: Мехмет Фатих Качир

 

  • Министър на земеделието и горите: Ибрахим Юмаклъ

 

  • Министър на търговията: Омер Волат

 

  • Министър на транспорта и инфраструктурата: Абдулкадир Уралоглу 

По-рано Ергоган е заявил, че кабинетът ще проведе първото си заседание на 6 юни. Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като президент и започна своя трети и последен мандат на поста.

Ердоган, застанал до съпругата си Емине, обеща да прегърне всички слоеве на обществото по време на церемония в двореца си по-рано през деня.

Източник: БГНЕС

"Ще прегърнем всички 85 милиона души, независимо от техните политически възгледи, произход, вероизповедание или секти", каза той, надявайки се, че призивът му ще бъде отразен и от неговите опоненти. "Турция се нуждае от единство и солидарност повече от всякога", каза той.

Поляризацията в обществото се задълбочи при управлението на Ердоган - наричан от привържениците си "Рейс" ("вождът").

"Искаме всички опозиционни сегменти, включително журналистите, писателите, гражданското общество, артистите и политиците, да се примирят с националната воля", каза той. "Ако има недоволство, ако сърцата са разбити, нека да намерим начин да се помирим".

Сред чуждестранните гости на церемонията бяха президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Венецуела Николас Мадуро, вицепрезидентът на Иран Мохамед Мохбер, десният министър-председател на Унгария Виктор Орбан и председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин.

Като последен знак за размразяване на отношенията между двамата заклети врагове присъства и министър-председателят на Армения Никол Пашинян.

Съюзниците от НАТО с нетърпение очакват Анкара да даде зелена светлина на стремежа на Швеция да се присъедини към ръководения от САЩ отбранителен съюз преди срещата на върха през юли.

Ердоган забави одобряването на кандидатурата, обвинявайки Стокхолм, че дава подслон на "терористи" от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която е включена в списъка на терористичните групировки от Анкара и западните ѝ съюзници.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг и бившият министър-председател на Швеция Карл Билд, които присъстваха на церемонията в двореца на Ердоган, се очаква да окажат натиск върху него да се откаже от противопоставянето си на кандидатурата на Стокхолм.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 1 минута

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 21 минути

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 44 минути

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 1 час

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 1 час

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 2 часа

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 3 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 3 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 3 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 3 часа

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 3 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 3 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението