75

Македонският премиер Димитър Ковачевски поздрави депутатите, които днес подкрепиха френското предложение за започване на преговори на РС Македония за членство в Европейския съюз, предаде БГНЕС.

"Поздравления и огромна благодарност за депутатите, които днес демонстрираха демократическа тежест. С подкрепата за европейското предложение те гласуваха за европейското бъдеще на държавата. Няма по-голям патриотизъм от подкрепата за просперитета на страната и решенията, които са в интерес на държавата и гражданите. Най-накрая македонският език ще се чува навсякъде в Европа. По този начин се обича държавата, с мъдри и държавнически решения", заяви Ковачевски след вота в парламента в Скопие днес.

Парламентът на РСМ одобри френското предложение

"Ако нещата бяха толкова добри за РС Македония, полицията нямаше да се чувства като в Бейрут. Управляващите завършиха предателството, но трябва да знаят, че заедно с народа ще победим в тази борба. Вярвайте ще победим!"

Това пък заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

По-рано македонският парламент одобри Френското предложение, което ще даде шанс на РС Македония да започне преговори с ЕС. "За" предложението гласуваха 68 депутати. В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

Ковачевски: Никой не е успял да асимилира македонците

Според Мицкоски приетото Френско предложение е срам за РС Македония.

"Неговото приемане е предателство на националните и държавни интереси. Това е част от националното предателство, започната от бившия премиер Зоран Заев още през юли-август 2017 г.", каза Мицкоски.

"Предателството съдържа план за асимилация и българизация на македонския народ. С това трябва да живее всеки депутат и член на правителството, който подкрепя този срамен документ", подчерта още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и добави, че ще дойде ден, в който управляващите ще отговарят за действията си.

Али Ахмети, лидерът на най-голямата албанска партия в РС Македония "Демократичния съюз за интеграция" (ДСИ) пусна пост във Фейсбук, в който посочи, че Македония не е Украйна и Европа не е Русия, а лидерът на опозицията със зелена фланелка явно иска да бъде Зеленски от "Али експрес".

Фон дер Лайен: Европа ви чака. В Скопие: Смърт на фашизма на ЕС

"Северна Македония не е Украйна и Европа не е Русия, за да ходи на протести опозиционният лидер със зелена фланелка като Зеленски, но от "Али експрес". И както се очакваше, регресивните сили, обслужващи чужди програми, се провалиха и гражданите не ги подкрепиха. Днес европейската Македония и прогресивните сили в страната надделяха, днес надделяха съжителството, бъдещето и надеждата. Браво на гражданите, браво на държавата. Няма връщане назад", написа Ахмети.

"Най-накрая! Вече няма никакви пречки пред преговорите за членство на Албания в Европейския съюз! Парламентът на Северна Македония току-що даде зелена светлина за последното френско предложение. Абсурдното държане на Албания като заложник завърши", написа aлбанският премиер Еди Рама във Фейсбук. 

Той добави, че са били необходими три изтощителни години от приемането на решенията на Европейския съвет, за да се отвори пътят за преговори.

Като благодари на стратегическите съюзници, Рама подчерта, че албанската делегация ще замине в понеделник в Брюксел, "за да започне тази нова част от пътя, започвайки преговорите за членство".

"Поздравления за мъдрото и отговорно решение на македонския парламент, с което се отварят вратите за начало на преговорите за членство в ЕС. Това е процес, който започнахме заедно още през 2017 г., когато подписахме Договора за добросъседство и поставихме на преден план общата история между нашите две държави". 

Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Фейсбук по по повод приетата от парламента в Скопие рамка за предстоящите присъединителни преговори.

"По време на българското председателство на ЕС през 2018 г. ние бяхме тези, които върнахме темата за разширяването в дневния ред на Европа. Винаги съм вярвал, че интеграцията на Западните Балкани в ЕС е ключова за мира, разбирателството и просперитета", заяви Борисов. 

"Приемането на така нареченото "френско предложение" от парламента в Северна Македония не е изненада за нас, както не е изненада това, че беше прието модифицирано предложение, за чиито промени така и не бяхме уведомени", коментира председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, цитиран от пресцентъра на партията.

Той посочи, че от "Възраждане" вече са внесли в деловодството на Народното събрание свое предложение за отмяна на взетото вече решение от българския парламент във връзка с разширяването на ЕС и процеса на преговори на Република Северна Македония.

Костадинов подчерта, че парламентът на РСМ е приел "френското предложение", след като в продължение на дни е имало изказвания на трибуната му, които са изразявали българофобия.

"Това показва, че нашите европейски партньори за пореден път ни предадоха, поставяйки общностните интереси пред нашия национален интерес. Показаха ни ясно и категорично, че те защитават позиции, които са промакедонски, а не пробългарски, независимо че България е член на Европейския съюз", заявява лидерът на "Възраждане".

Източник: МВнР

Утре от 10:00 часа в Министерството на външните работи (МВнР) ще се проведе второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между Република България и Република Северна Македония, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

В рамките на срещата ще бъде направен преглед на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и ще бъдат договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период. За целта ще бъде подписан протокол между министрите на външните работи на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи, се посочва в съобщението.

Днес Оливър Вархей, Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел приветстваха в Туитър днешното решение на македонския парламент, който одобри френското предложение.

Еврокомисарят по разширяването Вархей написа, че приветства гласуването в парламента, което дава ясен мандат на правителството да започне първата междуправителствена конференция въз основа на френското предложение: „Очакваме с нетърпение откриването на преговорите за присъединяване във вторник, когато се срещнем в Брюксел за първата междуправителствена конференция”.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че днешното гласуване проправя пътя за провеждане на Междуправителствена конференция следващата седмица: "Това е съществена стъпка за страната и за ЕС. Нашето бъдеще е споделено и ви очакваме с отворени обятия".

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен поздрави РС Македония за решението и изтъкна, че са създадени условията за бързо започване на преговори за присъединяване: "Това беше историческа възможност и вие я използвахте", написа Фон дер Лайен.

Коментари 75
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

75 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 2 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 9 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 9 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 10 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 11 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 11 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 11 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 11 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията