3

Д окументи, изтекли от анонимен източник, разкриват широкообхватните хакерски операции на Пекин и неговите приоритети в глобалния му стремеж да оформи глобалния информационен пейзаж.  

Документите били прикачени към “бомба” от 190 мегабайта. Те бяха разпространени на 16 февруари идват от I-Soon (известен като Auxun на мандарин), частен охранителен предприемач с връзки с най-голямата китайска шпионска агенция. Подробно е наблюдението на фирмата върху цели, както китайски, така и чуждестранни, държавни и частни, предава Newsweek. 

Документите показват обхвата на усилията на Пекин да проникне в чужди правителства, фирми и национална инфраструктура. Директорът на ФБР Кристофър Рей предупреди миналия месец за масовите усилия на китайското правителство да се насочи към „критична“ американска инфраструктура и да открадне лични, корпоративни и изследователски данни. 

Документите хвърлят светлина върху инструментите на I-Soon за разпространение на пропаганда, наблюдение на активисти, живеещи в чужбина, и прекъсване на Wi-Fi мрежи.  

„Виждаме насочване към организации, които са свързани с етнически малцинства – тибетци, уйгури. Голяма част от насочването към чуждестранни субекти може да се види през призмата на приоритетите на правителството за вътрешна сигурност“, казва Дакота Кери, китайски анализатор и собственик на компания за киберсигурност, наречена SentinelOne.  

Клиентите на I-Soon също поискаха и получиха разузнавателна информация относно инфраструктурата. Една електронна таблица съдържа данни за пътни карти в Тайван, които Китай счита за своя територия и е обещал в крайна сметка да анексира, съобщава The Washington Post. 

Съкровището от данни е разпространено в GitHub, платформа с отворен достъп за разработчици на софтуери, и е намерено от тайвански анализатор на разузнаването на киберзаплахи, който не може да идентифицира източника. Това съобщава бившият киберексперт на ФБР Адам Кози. 

„Може да е недоволен служител на iS00N (I-Soon) или дори един от героите, споменати в чатовете... но нещата, които казват, са в съответствие с други разследвания на (китайски) изпълнители като APT41“, каза Кози пред националната сигурност платформа за докладване SpyTalk. 

Докато повечето от обектите, очертани в масивния обем данни, бяха в Азия, Министерството на вътрешните работи и външните работи на Обединеното кралство и Министерството на финансите, както и британски мозъчни тръстове като Chatham House, също бяха засегнати, пише Newsweek. 

Разкритието идва на фона на повишената загриженост в САЩ и техните съюзници относно сложните държавно насочени кибер операции на Китай. 

В одобрена от съда операция ФБР наскоро „прекъсна ботнет от стотици базирани в САЩ рутери за малки офиси, похитени от хакери, спонсорирани от Китайската народна република (КНР), се казва в изявление на агенцията, публикувано на 31 януари . 

„Има твърде малко обществено внимание върху факта, че хакерите от КНР са насочени към нашата критична инфраструктура – нашите пречиствателни станции, електрическа мрежа, петролопроводи и тръбопроводи за природен газ, нашите транспортни системи – и риска, който представлява всеки американец, изисква нашето внимание сега", казва директорът на ФБР Кристофър Рей по време на изслушване в специална комисия на Камарата на представителите за Китайската комунистическа партия. 

Рей предупреждава, че тези държавни хакери проправят пътя за Китай да "опустоши" американската инфраструктура, "когато дойде времето за удар". Те също така „активно атакуват нашата икономическа сигурност – участват в масова кражба на нашите иновации и лични и корпоративни данни“, посочва той.  

През октомври шефовете на разузнавателния алианс "Петте очи" - САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия - предупредиха за заплахата, породена от използването на авангардни технологии от Китай за извършване на хакерски атаки и кражба на интелектуална собственост в голям мащаб . 

„Китай твърдо се противопоставя на всички форми на кибератаки в съответствие със закона. Без валидни доказателства САЩ стигнаха до неоправдано заключение и отправиха неоснователни обвинения срещу Китай. Това е изключително безотговорно и е пълно изопачаване на фактите“, казва говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг на пресконференция в понеделник в отговор на забележките на Wray относно китайската хакерска заплаха.  

В отговор на собственото си обвинение Мао казва, че китайските агенции за киберсигурност са разкрили „продължителни кибератаки срещу критичната инфраструктура на Китай“ от правителството на САЩ, без да цитира конкретни примери. 

* Видеото е архивно: Киберексперт: Всяко устройство, ползващо Wi-Fi в дома ви, може да бъде използвано за хакерска атака

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 1 час

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 6 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 7 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 7 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 7 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 7 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар