Още по темата

Отношенията между Москва и Анкара може да се смятат за напълно възстановени, заяви руският президент Владимир Путин в Сочи на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.  

Работната среща в резиденцията на руския държавен глава „Бочаров ручей“ продължи четири часа. Тя започна в тесен кръг, като по-късно към нея се присъединиха и членовете на делегациите на двете страни.

Путин подчерта, че Москва и Анкара продължават близкото си сутрудничество в почти всички области, включително в областта на сигурността и усилията за решаване на сирийската криза. Той съобщи и че двустранният търговски обмен през първите девет месеца на тази година се е увеличил с 38%.

"Двустранните ни отношения, както и сътрудничеството за решаване на регионални въпроси ни дават възможост да гледаме заедно към бъдещето", подчерта на свой ред турският президент. По думите на Ердоган турско-руското политическо, военно, търговско и културно сътрудничество се засилва с всеки ден.

Русия и Турция се споразумяха по редица въпроси от двустранен и международен характер.

Руският президент изрази намерение да продължи редовни контакти в турския си колега в оперативен дух, без излишни формалности. Тези срещи се провеждат много оперативно, без твърде много дипломатически протоколни процедури, но много резултатно, смята Путин.

По време на разговорите си двамата ръководители са обсъдили проблема с урегулирането на ситуацията в Сирия, като и двамата са изразили съгласие за необходимостта от засилване на усилията в посока дипломатическо и политическо урегулиране за постигане на дългосрочна нормализация.

Путин съобщи, че е информирал Ердоган за това, че и американският президент Доналд Тръмп по време на срещата на върха на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество във Виетнам, е изразил съгласието си за необходимостта от урегулиране на ситуацията, осигуряване на суверенитет, единство и териториална цялост на сирийската държава. Руският президент оценява високо и съвместната работа с Турция и Иран като страни гаранти за споразумението от Астана и смята, че тя продължава да води до конкретни резултати.

Путин и Ердоган се срещнаха и видяха мир в Сирия

Защо на Ердоган му "мирише мръсно" от Вашингтон

Турция счита, че оставащите ограничения по отношение на търговията между неговата страна и Русия трябва да бъдат вдигнати. Това каза Ердоган на съвместната пресконференция с руския президент след срещата им.

Русия смята да пусне първия реактор от АЕЦ „Акую“ до 2023 г.

В скоро време Росатом ще започне етапа на практическа реализация на проекта. По думите му в хода на преговорите „с участието на министри и ръководителите на водещи компании, са били разгледани ключови аспекти от стратегическото взаимодействие между двете страни в сферата на енергетиката. Той уточни, че става въпрос за „Турски поток“ и АЕЦ „Акую“.

След тези над 4 часа е последвала двучасова среща на делегациите на двете страни. 

 

Повечето турски вестници /"Миллиет", "Джумхуриет", "Хабертюрк", "Сабах", "Акшам"/ открояват в заглавие думите на Ердоган, че с Путин са постигнали съгласие по въпроса за политическо решение в Сирия. "Ние сме съгласни, че към настоящия момент има почва, за да се съсредоточим върху политическо решение на въпроса", е заявил Ердоган, цитиран от в."Миллиет". "Единодушни сме по въпроса за увеличаване на подкрепата за политическо решение в Сирия", е посочил Путни. 

През първите девет месеца на годината стокообменът между двете страни е надхвърлил 15 милиарда долара, но за да бъде постигната обявената по-рано цел от 100 милиарда долара, трябва да бъдат премахнати всички пречки пред бизнесмените, включително визовите. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК