Още по темата

През октомври в Германия, ще бъде приет нов закон, който налага огромни глоби на социалните мрежи, ако не трият нелегално съдържание, което включва и т. нар. език на омразата.

Според него, компании като „Фейсбук” (Facebook), ще трябва да трият езика на омразата до 24 часа, след като даден пост бъде публикуван. В противен случай ще рискуват да бъдат глобени с до 50 милиона евро.

Меркел нокаутира опозицията в Германия

"Фейсбук" - от демокрация към канал за убийства на живо

Де Мезиер: Няма да допускаме мигранти безразборно

В германското законодателство езикът на омразата е твърде широко понятие, той включва множество неща, от призиви за „формиране на терористични организации“ до много по- мъгливото „обида на религиите, религиозните и идеологически сдружения“.

Като допълнение към това, някои германски закони ограничават определени неща, които са позволени в повечето други страни по света. Така например, използването на нацистка символика, както и знамена и флагове на екстремистки групи, е забранено.

Законопроект забраняваше и „очернянето на президента на Федералната република“, но този член бе свален заради големи критики.

Опозицията срещу новото германско законодателство идва от широк спектър от групи и политици, както вляво, така и вдясно. От Facebook също не одобряват германския закон.

В спора се намеси и ООН. Специалният докладчик за свободата на словото към организацията Дейвид Кайе, писа до германските власти, за да ги предупреди относно потенциалните опасности от закона.

„С тези 24 часови и седем дневни крайни срокове, ако сте компания, ще искате да избегнете глобите и лошия имидж на платформата си. Ако има оплакване за пост, просто ще го изтриете. Каква е изгодата да го оставите? Мисля, че най-вероятният резултат, ще бъде цензура“, заяви Кайе.

„Репортери без граници“ твърдят, че новият германски законопроект е вдъхновен от „драконовските“ мерки за онлайн медиите в Русия.

Не на това мнение обаче са вносителите на законопроекта.

„Не блокират достатъчно. Не смятаме, че ще има проблем с прекомерно блокиране, защото те искат да имат клиенти. Никоя частна компания в Германия или другаде, не е задължена да гарантира свободата на словото. Това е нещо, което правителството прави, но не и частните компании“, смята германският министър на правосъдието Герд Билен.

Тази позиция подкрепя и Анас Модамани, имигрант от Сирия, който живее в Берлинн и бе погрешно обвинен в тероризъм. Той стана известен, след като се снима с Ангела Меркел. А хора в социалните медии го обявиха за терорист. Модамани съди Facebook заради това, че компанията не прави достатъчно, за да спре оклеветяването му - вижте във видеото, но през март 2017 г. година загуби делото.

Говорител на Facebook заяви пред „Би-Би-Си” (BBC), че компанията не може да гарантира, че няма да има грешки и случаи, при които легално съдържание, бива изтрито.

„Законът не е правилният начин да се бориш с езика на омразата онлайн. Той стимулира триенето на съдържание, което очевидно не е нелегално. Този закон би довел до прехвърлянето на комплекси правни решения от обществените власти към частните компании“, заяви говорителят на американската технологична компания.

„Няколко правни експерти вече заявиха, че законопроектът противоречи на германската конституция и европейското право“, добави той.