Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел официално обяви началото на преговорите за съставяне на ново управление в Германия – т.нар. коалиция „Ямайка”.

В нея трябва да участват пробизнес ориентираната Свободна демократическа партия, Зелените и ръководеното от Меркел обединение между Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз.

Названието, дадено от медиите, идва от цветовете им – съответно жълто, зелено и черно, които съвпадат с тези на ямайското знаме.

Ерата "Меркел" може би свърши

Победителят от изборите в Германия е Жан-Клод Юнкер

На събрание на младежкия съюз на ХДС тя обяви, че вече е разговаряла със СДП и Зелените и е представила проект за коалиционно споразумение за одобрение в собствената си партия.

Самата Меркел призна това, което анализаторите предричат след като станаха ясни резултатите от изборите в Германия на 24 септември – че преговорите ще бъдат трудни.  

Консервативният блок спечели вота, но одобрението за него се сви до 33%, а в Бундестага за пръв път влезе крайнодясната партия „Алтернатива за Германия”.

Рекордно нисък резултат (20,5%) записа и другата голяма политическа сила – социалдемократите. След вота те окончателно обявиха, че минават в опозиция. До този момент Германия се управляваше от широка коалиция между тях и Меркел.

Сега тя трябва да намери общ език между Свободната демократическа партия и Зелените, които имат сериозни разминавания по темата за екологичните регулации. СДП настояват, че пречките пред бизнеса трябва да са минимални в това и всяко друго отношение, докато Зелените държат на мерките за опазване на околната среда преди всичко. 

Това не е единственият проблем пред съставянето на коалиция. Меркел обяви, че от утре започва преговори с основния си партньор – баварския  Християнсоциален съюз.

След изборите ХСС обявиха, че ще искат ограничаване на броя на мигрантите, които страната приема.  В Бавария и столицата й Мюнхен се установиха най-много хора, след като през 2015 канцлерът Меркел обяви политика на отворени врати спрямо бежанския поток към Европа.

На антимиграционните усещания на много германци се изгради и резултата на ислямофобската „Алтернатива за Германия”.

Днес също стана ясно, че над 1/3 от германците не искат Ангела Меркел да реализира пълен четиригодишен следващ мандат.

Около 36 процента от запитаните в изследването на YouGov по поръчка на ДПА заявяват, че тя трябва да се откаже от длъжността и още преди края на мандата през 2021 г. да остави някой друг да я заеме.

Според проучването Меркел запазва подкрепата на избирателите на блока ХДС/ХСС в огромната им част. Осемдесет и един процента от тази група заявяват, че искат тя да остане канцлер до следващите избори.

Пред младежите на ХДС в Дрезден канцлерът призна, че й предстоят трудни преговори, но иска да състави стабилно правителство. Според анализаторите процесът по съставяне на ново управление може да продължи месеци, а може и да завърши неуспешно. 

Това би означавало, че за пръв път от 2005г. Германия би имала канцлер различен от Ангела Меркел.