1

О свен обвиненията по „Катаргейт”, Ева Кайли е изправена пред ново разследване и по друга причина.

Документи, с които се е запознал „Политико”, разкриват нови подробности за отделно наказателно разследване, пред което е изправена гръцката евродепутатка във връзка с предполагаеми измами с четирима бивши асистенти в Европейския парламент в периода 2014-2020 г.

Разследването проверява Кайли за три потенциални измами: дали не е подвела Парламента относно местоположението и работните ангажименти на своите асистенти; дали не е взела част от възстановените им разходи за "фалшиви" работни пътувания, които е организирала; както и дали не е взела подкупи от част от заплатите им, става ясно от писмо на Европейската прокуратура (ЕПО) до председателя на Парламента Роберта Мецола.

Друг гръцки депутат от ЕС, Мария Спираки, също е била част от тази проверка. Разследващите я обвиняват, че е заблуждавала институцията относно дейността на своите сътрудници и ги е подтиквала да подават документи за разходи за фалшиви работни пътувания. В документите обаче не се твърди, че Спираки е вземала подкупи от заплати или възстановяването на фалшиви разходи.

Според запознат със случая следовател, Кайли дължи на Европейския парламент общо "около 100 000 евро".

Подробностите предлагат първия реален поглед върху разследването, след като то стана публично достояние през декември, само няколко дни след като Кайли беше вкарана в затвора по подозрение, че е замесена в още по-голям скандал - "Катаргейт" - предполагаемата мрежа за подкупи, в която, според прокурорите, са участвали държави като Катар и Мароко, плащали на членове на Европейския парламент.

 

След като всички заподозрени за "Катаргейт" вече са извън ареста и от февруари насам няма нови арести, вниманието беше насочено към делото за измама. Членовете на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент ще обсъдят при закрити врата днес за първи път случая Кайли.

Кайли, която беше пусната под домашен арест по-рано този месец, в момента се бори срещу искането на прокуратурата да ѝ бъде отнет имунитетът - привилегия, която се предоставя на законодателите от ЕС. Но прокуратурата на ЕС, която разследва престъпни измами, свързани със средства на ЕС, твърди, че разследването има солидна основа.

"Настоящото разследване се отнася до сериозни подозрения за повтарящи се измами и/или други сериозни нередности", се казва в писмото на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, което беше изпратено до Парламента през декември и в което се иска Кайли и Спираки да бъдат лишени от имунитет.

Европейската прокуратура отказа да коментира случая за тази статия. Кайли, чрез адвокат, заяви, че е обещала да върне всички дължими пари и да изпълни всички препоръки. Спираки заяви пред „Политико”, че нейният случай няма нищо общо с Кайли, и потвърди, че никога не е била обвинявана във вземане на подкупи.

"Нямам спор относно бюджета въз основа на отговорността ми като ръководител", каза тя. "Вече съм платила съответната сума и помолих службите да преразгледат случая ми във финансово отношение."

Подкупи

Европейският прокурор оповести разследването за измама на 15 декември - само няколко дни след като Кайли беше арестуван в Брюксел във връзка с „Катаргейт”.

В съобщението бяха посочени имената както на Кайли, която принадлежи към лявоцентристката група на Социалистите и демократите, така и на Спираки, бивш журналист и бивш говорител на дясноцентристката гръцка партия "Нова демокрация", която е свързана с голямата група на Европейската народна партия в Брюксел.

Съобщението дойде в същия ден, в който Кьовеши изпрати на Мецола искането си за сваляне на имунитета. В документите са посочени и четирима бивши сътрудници на Кайли и двама бивши асистенти на Спираки като потенциално участващи в различните схеми.

Официалните лица обаче не представиха много подробности за разследването, като само отбелязаха, че то не е свързано с аферата "Катаргейт", в която бяха въвлечени и партньорът на Кайли Франческо Джорджи, както и няколко други настоящи и бивши евродепутати.

Сега на бял свят започват да се появяват подробности.

Според писмото, прокуратурата проверява Кайли и Спираки за нередности, свързани с "физическото присъствие на техните асистенти на работното място" и "свързаните с това решения на Европейския парламент относно работното време".

Според същото писмо, друга линия на разследване е "фалшиви командировки, представяне на фалшиви разходооправдателни документи и неправомерни искания за възстановяване на разходи за командировки от страна на АПС по искане на г-жа Кайли и г-жа Спираки". АПС е акроним на акредитиран парламентарен сътрудник, уточнява изданието.

Кайли е разследвана също и за получаване на "възнаграждение" от заплатите на асистентите си и за фалшифицираните разходи.

Прокурорската проверка следва разследването на службата на ЕС за борба с измамите, ОЛАФ, което приключи на 23 ноември миналата година. След това ОЛАФ прехвърли делото си на Европейската прокуратура, се казва в изявление от декември.

ОЛАФ заяви, че ще остави всички последващи действия на прокуратурата, като отказа да коментира изявлението си отпреди четири месеца.

Борба за имунитет

Делото на прокуратурата също се преплита с борбата за сваляне на имунитета на Кайли.

Имунитетът е специална привилегия, с която се ползват членовете на ЕП и която има за цел да ги предпази от произволно преследване за това, което казват или правят като законодатели на ЕС. Той може да бъде свален по препоръка на Комисията по правни въпроси и след гласуване от всички членове на ЕП.

Евродепутатите ще обсъдят имунитета на Кайли на днешното заседание на Комисията по правни въпроси.

Адвокатът на Кайли Спирос Папас твърди, че обикновено подобни случаи на измама се приключват, след като ОЛАФ приключи разследването си, както е станало с Кайли, и депутатът изплати дължимото според службата. Той постави въпроса как длъжностните лица могат да оправдаят отнемането на имунитета за действия, извършени през 2014 г.

"Човек не може да не постави под съмнение както законността, така и възможността на инициативата, предприета от Европейската прокуратура", каза той. "Отговорът може да бъде даден единствено от Общия съд на ЕС." 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 19 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 48 минути

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 2 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 2 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 2 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 3 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 3 часа

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"