С обвинения към Русия, Иран опитва да прикрие политиката си в Сирия
Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей   
Източник: ЕПА/БГНЕС
26

П овече от шест години Сирия е главна тема във всички международни медии. Също така, Сирия е водеща тема в Иран – страната, която най-много спечели от гражданската война.

Техеран подкрепя режима на Башар Асад, спомогна той да възстанови големи териториални загуби, даде изгодни заеми и изпрати десетки хиляди бойци да поддържат фронтовите линии. Ако се тегли чертата, не Русия, а именно Иран седи зад истинското оцеляване на сирийското правителство.

Заради участието на Техеран, Сирия беше на първа страница в иранските вестници и издания. За шест години темата стана от особена значимост както за управляващия елит в Иран, така и за обикновените иранци, макар и както ще разберем – по различни причини.

Защо Сирия е важна тема в Иран?

Управлението в Техеран гледа на Сирия като важен елемент в разпространението на хомейнизма и ислямската революция на аятолах Хомейни, който заема лидерското място в Иран след преврата срещу шаха през 1979 г. От първите месеци на новото управление, аятоласите имат за цел разпространението на идеологията върху целия Близък изток и това става основна тема за външната и вътрешната политика на иранския режим.

Днес, управляващите в Техеран вярват, че без да имат контрол върху Сирия, е невъзможно да консолидират влиянието си, което вече спечелиха през последното десетилетие в Ливан и Ирак.

В никоя друга държава в района, Иран не е използвал толкова големи ресурси, както във финансово, така и във военно отношение. Ако за основния си съюзник – ливанската група Хизбулла – Иран плаща 840 милиона долара годишно, то за поддръжката на режима на Асад Техеран изразходва около 6 милиарда.

Днешният върховен лидер на Иран, аятолах Хаменей, има особено лично отношение към Сирия. От 1984 насам, аятолахът постоянно повтаря в речите си, че не трябва да се изпуска контролът върху Сирия. Заради тази визия на лидерството, иранците не допускат грешки в Дамаск.

На други места те са много по-прагматични. Така например, в Ливан те подкрепиха генерал Мишел Аун, който традиционно е срещу иранското влияние и сътрудничи на Саддам Хюсеин по време на войната между Иран и Ирак през 1980-те. В Бахрейн Иран отказа да снабди с оръжие хомейнистки групи, застанали срещу монархията. В Йемен, Хаменей нареди посолството на Иран да се премести от Санаа в оманската столица Мускат и оттегли половината от около 200 военни съветници, изпратени да подпомагат бунтовниците хуси.

В Сирия 2018 г. започна кърваво и без шанс за скорошен мир

Дори в Ирак, който след американската инвазия през 2003 г. попада под пълното влияние на Иран, Техеран намали парите за около 23 милиции. Но в Сирия е различно – Иран така и не оттегля подкрепата си за Башар Асад.

Това, обаче, може да се промени

Един от първите сигнали за промяна в иранската политика към момента, е че за първи път Сирия не е на първа страница в иранските издания. Дори когато правителствените сили, подкрепени от Русия, започнаха офанзива към провинция Идлиб, новините не станаха водещи в Техеран.

Основната причина може би са протестите, които разтресоха Иран в края на 2017 и началото на 2018, на които протестиращите скандират „Оставете Сирия, помислете за нас!“

Иранските демонстранти: „Оставете Сирия, помислете за нас!“

Няма цветни репортажи, нито кадри по телевизията от фронтовите линии. Това се случва за първи път от шест години насам. В държави като Иран, където медиите са силно контролирани от централната власт и са подчинени на държавната идеология, подобни признаци са от особена важност и всяка промяна в поведението на медиите се следи от външните наблюдатели.

Не само журналистическите материали са променени. За първи път убити при сражения в Сирия ирански войници не бяха почетени публично. Телата на четирима загинали в началото на годината бяха погребани без фанфари.

За някои анализатори това е сигнал, че властите в Иран разбират колко непопулярна е сред иранците темата за участието на Техеран в гражданската война в Сирия, след като обикновените граждани са изправени пред натиска на икономическата стагнация.

Стар съюз

Иран отдавна разглежда Сирия като зона на влияние, а дългото приятелство между режима на Асад и Техеран датира още от времето на Хафез Асад - бащата на сегашния сирийски президент. Докато мнозина гледат най-вече към Русия като главен съюзник на Асад, реално сирийския режим винаги е гледал най-вече на изток, към Техеран.

Иранско-сирийските отношения започват още през 1946 г., когато Дамаск получава независимост от Франция. До ислямската революция през 1979, двете държави поддържат що-годе топли отношения особено в общата си омраза към Саддам Хюсеин.

След 1979 Сирия и Иран задълбочават връзките си, заради пропукването на съюза между Дамаск и Египет, който подписва мирен договор с Израел. Всъщност, Сирия е първата държава в арабския свят и третата по принцип, която признава новото управление на аятолах Хомейни в Иран след СССР и Пакистан.

Путин не може да си позволи да изтегли руската армия от Сирия

Алиансът между Техеран и Дамаск се засилва след израелската инвазия в Ливан през 1982, Войната в Залива през 1991 и отстраняването на Саддам Хюсеин през 2003. Но никога отношенията не са били толкова топли, както когато през 2000 година на власт в Сирия идва Башар Асад.

Това сътрудничество достигна връхната си точка с избухването на гражданската война. Постигането на ядрената сделка по времето на Барак Обама освобождава 100 милиарда долара, които дотогава бяха блокирани заради международните санкции и тези пари отчасти са налети в сирийския режим и неговото оцеляване.

Благодарение на новите постъпления, Иран изгражда военна сила от близо 100 000 бойци в Сирия и тренировъчни лагери. Техеран изпраща и няколкостотин военни като съветници на правителствените сили, въпреки изразеното негодувание от страна на Русия.

Русия, САЩ и Иран в битка за Сирийската пустиня

Използване на Русия като оправдание

Тъй като протестите в Иран се задълбочават и основният лозунг е отправен към харченето на пари за подкрепата на различни милиции в Сирия и Ирак, режимът в Иран има нужда да отклони обществения гняв. В дълга публикация във вестник „Кайхан“, който е смятан за директно свързан с аятолах Хаменей, редакцията се обръща гневно към руската политика в Сирия и как тя е вредна за иранските интереси.

Така например, изданието пише, че политическият план на Москва предизвиква липса на ентусиазъм у иранците, защото е пълен с пробойни и грешки. Вестникът критикува руската пропаганда и идеите, че трябва да има преходно правителство в Сирия и федерална система. Накрая, статията обръща внимание на основната причина за публикуването й: „Ние искаме намаляване на цената, а не повишаване!“. Под цена се има предвид харченето за режима на Асад, което протестиращите в Иран виждат като предателство към иранците, страдащи от вдигането на цените.

По този начин аятоласите правят две неща: прехвърлят топката към Русия, използвайки историческото недоверие на иранците към руската политика, но и изпращат послание към обикновените граждани, че правят всичко възможно да излязат от войната в Сирия по един добър за Иран начин.

Иранските лидери започват да разбират, че подпомагането на режима на Башар Асад е може би твърде скъпо.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 29 минути

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 1 час

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 9 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 10 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 11 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 12 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 12 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 13 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 14 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 14 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 15 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 15 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 15 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 15 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове