8

И мало е времена, когато радиоактивният радий се добавя в паста за зъби, околоочни кремове, гримове – дори към питейната вода.

Преди да бъде установено колко опасен е елементът за човека. 

Това е драматичната история на жените, станали известни като "радиевите момичета".

Избухването на Първата световна война води до разпространението на ръчни часовници за мъже. Преди войната ръчните часовници обикновено са запазена територия за жените – повече използвани като бижута, отколкото часовници – докато мъжете обикновено използват джобни часовници, потапя ни в епохата Science Museum Group.

Джобните часовници обаче не са практични за използване в битка, така че губят популярността си по време на войната. Ръчните часовници стават толкова важни, че Британското военно министерство ги раздава на войниците.

(Видеото е архивно:Повредена станция за мониторинг в Румъния доведе до сигнали за висока радиация)

Да можеш да имаш достъп и да гледаш часовниците в тъмните окопи е жизненоважно. Това води до ключова иновация: светещи циферблати и стрелки.

Създадена е специална боя, която свети в тъмното. Изработена е от цинков сулфид и радий.

Радий 226 е елемент, открит от Пиер и Мари Кюри през 1898 г. Като радиоактивен елемент, той произвежда радиация. Радиацията се причинява от разпадането на атомите и се предлага в три основни форми: алфа, бета и гама.

Радият като сам по себе си не е луминисцентен. Обаче, цинковият сулфид – фосфоресциращ елемент– излъчва светлина, когато е изложен на радиация.

Откриването на радия е последвано бързо от употребата му в медицината. Ранните лечения на рак са използвали радий 226 за премахване на тумори. Когато лъчите преминават през човек, това предизвиква йонизация - когато радиацията премахва електрони от атомите, превръщайки ги в положително заредени йони.

Това нарушава химичното равновесие на клетката и може да причини клетъчна смърт. Клетките, които се делят бързо, като раковите тумори, се повлияват от това с по-бърза скорост, така че се елиминират, преди здравите клетки да бъдат увредени.

В допълнение към употребата му в медицината, радият се използва широко в промишлеността. Радиевите ръчни часовници първоначално се произвеждат за военна употреба, но практичността им ги превръща в цивилен потребителски артикул.

Часовниците се правят от група млади жени, които стават известни като „радиевите момичета“.

Те са наети да нанасят луминисцентна боя върху циферблатите на часовници от 1917 г. в три фабрики в Ориндж, Ню Джърси - Отава, Илинойс; и Уотърбъри, Кънектикът.

Тези фабрики са били собственост съответно на Радиевата корпорация на САЩ (USRC), Radium Dial Company и Waterbury Clock Company.

Материалите и методите на приложение зависят от вида на рисувания циферблат. Работниците, които работят върху метални циферблати, използват стилуси (бел.ред. писец) за нанасяне на смес на маслена основа,.

Радиевите момичета рисуват хартиени циферблати, така че те са използвали четки с камилска козина, за да нанесат боя на водна основа. За да нарисуват сложните цифри върху циферблатите на часовниците, жените са насърчавани да притискат четката между устните си, за да оформят фина точка, преди да я потопят в боята. Всеки път, когато това се прави, се поглъща малко количество радий.

Радиевите момичета и техните работодатели първоначално не се притесняват от допира си с елемента. По това време е имало малко научно разбиране за опасностите, породени от радиоактивността на радия, докладва  Science Museum Group.

До началото на двадесети век радият присъства в множество търговски лекарства, тоници и козметика. Той е рекламиран пред обществеността като средство за насърчаване на доброто здраве, което може да подобри енергийните нива, да лекува болести и да увеличи красотата. Радият се появява в пасти за зъби, околоочни кремове, гримове – дори се добавя към питейната вода.

Шефовете им многократно казват на служителките, че радият е полезен за здравето им. Те излизат от работа, поръсена с ослепителен радий до корсетите си, а някои дори го използват, за да боядисват ноктите и зъбите си за зловеща светеща усмивка.

Радиевите момичета са сред първите 5% от жените по заплата и печелят средно по $20 на седмица. Доходоносната им кариера обаче в крайна сметка не води до добър живот.

Болести

От 1921 г. многобройни художници на циферблати в Ориндж започват да се оплакват от странни заболявания. Зъбите ги болят и накрая падат. Получената дупка на мястото, където е бил зъбът, не зараства и се образуват абсцеси.

Много от тях развиват тежка анемия. Костите им стават крехки. В един момент настъпва и некроза на челюстта; техните костни и тъканни клетки са лишени от кръв и умрат. Без да знаят, радиевите момичета страдат от ефектите на радиационно отравяне.

През 1922 г. настъпва първият смъртен случай. Амелия Магиа е рисувала циферблати в продължение на четири години между 1917-1921 г. Тя е само на 25, когато почива.

В дните преди смъртта й нейният зъболекар успя да повдигне и отстрани цялата й долна челюст на ръка.

Смъртта на Хелън Куинлан, 21, и Ирен Рудолф, 22, настъпва през следващата година. Те са работили в компаниите за циферблати в продължение на 20 месеца и 2 години и половина.

Към 1924 г. младите жени и техните лекари започват да подозират, че мистериозните им заболявания са професионални по произход. Те информират отделите по здравеопазване и труда за своите опасения и въпреки провеждането на три държавни разследвания, не са предприети никакви действия.

Радиевите момичета се обръщат към Лигата на потребителите, група за реформи, представляваща работнички, които се опитват да се застъпят за тях, но също са игнорирани.

Радиевата корпорация на САЩ

Работодателят на рисуващите циферблати от Ню Джърси, United States Radium Corporation, отказа да поеме каквато и да е отговорност за техните заболявания и настоява, че радият е напълно безвреден и техните заболявания не са професионални. USRC твърди, че жените страдат от сифилис, силно стигматизирана инфекция, предавана по полов път. Компанията твърди това, за да омаловажи показанията на жените и да ги накара да мълчат.

През март 1924 г. компанията провежда тайно вътрешно разследване, ръководено от лекаря от Харвард Сесил Дринкър. Разследването приключва през юни, като Дринкър информира компанията, че радият е вероятната причина за заболяванията на служителите и препоръчва някои предпазни мерки.

Президентът на компанията отхвърля констатациите и докладът на Дринкър е незабавно разрушен. USRC представя фалшив доклад до отдела по труда с фалшифицирани резултати, които ги оневиняват във връзка с болестите на жените. Тяхната измама не излиза наяве до август 1925 г.

Тъй като много водещи радиеви учени имат инвестиции в компании за радий, те не са склонни да разкрият опасните странични ефекти. Учените са знаели от 1914 г., че радият може да причини анемия и кожни изгаряния, нещо, което още Мари Кюри открива.

По-късно по време на съдебния процес е разкрито, че учените и ръководството на UNRC са взели значителни предпазни мерки, за да се защитят себе си от ефектите на радиацията, но не са направили нищо, за да защитят своите служители.

Медицински доказателства

Към средата на 20-те години на миналия век има нарастващи медицински доказателства, доказващи връзката между радия и некрозата на челюстта. Доклад на лекарите Харисън Мартланд и Джоузеф Кнеф разкрива високи нива на радиоактивност при изследванията на живи рисувачи на циферблати и след аутопсията на една от починалите жени,Сара Карлоу Мейлефер. Тази забележителна работа изрично свързва рисуването на циферблати с отравянето с радий.

Радият, погълнат от жените, се вгражда в костите им и се натрупва с течение на времето, превръщайки се в източник на йонизиращо лъчение в тялото. Този вътрешен източник на радиация постепенно убива здравите клетки и в крайна сметка унищожава техния костен мозък и кръвни клетки, кулминирайки в ужасяващите симптоми, които радиевите момичета изпитват.

Съдебна битка

През 1927 г. пет оцелели радиеви момичета(Катрин Шауб, Грейс Фрайър, Куинта Магия Макдоналд, Албина Магия Ларис и Една Хъсман) завеждат дело срещу бившия си работодател. Необходими са им две години, за да намерят адвокат, готов да ги представлява срещу индустриалния радиев комплекс.

До началото на процеса през 1928 г. и петте жени са твърде болни, за да вдигнат ръце, за да положат клетва. Две жени са приковани към леглото, а една друга не може да се изправи без шина.

Страхувайки се, че няма да оцелеят в продължителен процес, жените и техните адвокати взеха решение да уредят случая извън съда през юни 1928 г. Всяко радиево момиче получи 10 000 долара обезщетение и 600 долара годишно до края на живота си. Всички техни правни и медицински сметки трябва да бъдат платени от компанията. Уловката е, че USRC не поемат никаква правна отговорност.

Наследство

Случаят на радиевите момичта води до по-безопасни работни практики за работниците в радиевата индустрия. Допирането на четката до устните е забранено и са въведени предпазни средства за всички работници.

Въпреки че радият е бил използван в светещи циферблати до 60-те години на миналия век, тези бързи и лесни промени означават, че няма повече случаи на отравяне с радий сред тези, които рисуват циферблатите.

Съвременните луминисцентни часовници вече не се произвеждат с помощта на радий, тъй като вече има по-малко опасни материали на наше разположение, съобщава  Science Museum Group.

Медийното внимание, отделено на случая от 1928 г. и случаите на рисувачи на циферблати в Отава и Уотърбъри през 30-те години на миналия век, доведоха до общественото осъзнаване на опасностите от радия.

Въведено е законодателство за ограничаване на търговските радиеви продукти и за признаване на отравянето с радий като компенсируема професионална болест.

Оцелелите рисувачи на циферблати бяха тествани в продължение на десетилетия през целия двадесети век, допринасяйки за научните познания за дългосрочните ефекти от излагането на радий.

Болката и смъртта на радиевите момичета бяха напълно избегваеми. Само с няколко прости мерки за безопасност животът им можеше да бъде пощаден.

Смята се, че радият е отговорен за смъртта на общо 112 рисувачи на циферблати. Това лъчисто светещо вещество все още седи в костите им, които продължават да светят отвъд гроба.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Избраха ръководствата и членовете на постоянните комисии в 50-ото НС</p>

Избраха ръководствата и членовете на постоянните комисии в 50-ото Народно събрание

България Преди 6 минути

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисoв отново оглави Комисията по външна политика

<p>14 ученици са приети в болница след консумация на лют чипс</p>

14 ученици са приети в болница след консумация на лют чипс в Япония

Свят Преди 16 минути

Чипсът е овкусен с прословутите “призрачни чушки”

Сателитни кадри показват мистериозни обекти до резиденцията на Путин (СНИМКИ)

Сателитни кадри показват мистериозни обекти до резиденцията на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 59 минути

Валдай се намира северозападно от Москва и на югоизток от Санкт Петербург

Пожар изпепели автомобил, къща и селскостопански постройки край Враца

Пожар изпепели автомобил, къща и селскостопански постройки край Враца

България Преди 59 минути

Огънят пламнал във вторник през нощта в оряховското село Долни Вадин

Нова атака близо до Доналд Тръмп

Нова атака близо до Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Застрелян е мъж, въоръжен с два ножа

Отвориха специална телефонна линия за сигнали за пожари

Отвориха специална телефонна линия за сигнали за пожари

България Преди 1 час

Единният телефон за спешни случаи 112 продължава да функционира и на него също могат да се подават сигнали, както досега

След проливен дъжд: Луксозният дом на Дрейк се наводни

След проливен дъжд: Луксозният дом на Дрейк се наводни

Свят Преди 1 час

Домът на Дрейк, известен като „Посолството“, се намира в луксозния квартал Bridle Path в Торонто

Откриха голямо количество наркотици на яхта на пристанището в Царево

Откриха голямо количество наркотици на яхта на пристанището в Царево

България Преди 1 час

Плавателният съд е трябвало да отплава за Турция

<p>Разкриха какво е правил стрелецът срещу Тръмп преди атаката</p>

Хронология на събитията: Какво знаем за стрелеца срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Разследващите продължават да търсят мотива зад опита за убийство

<p>Дните на Земята ще растат с безпрецедентна скорост</p>

Дните на Земята ще растат с безпрецедентна скорост с топенето на полярния лед

Свят Преди 1 час

Познаването на точната ориентация на Земята във всеки един момент е от решаващо значение

"Фалшива тревога": Първи енергоблок на Ростовската АЕЦ отново е включен

"Фалшива тревога": Първи енергоблок на Ростовската АЕЦ отново е включен

Свят Преди 1 час

Във вторник вечер "Росатом" съобщи, че той е прекратил работа автоматично поради неизправност в турбинния генератор

Благоприятен ли е бизнес климатът в България за чуждестранни IT инвестиции?

Благоприятен ли е бизнес климатът в България за чуждестранни IT инвестиции?

Любопитно Преди 2 часа

Българските IT компании имат потенциала да се конкурират успешно на глобалния пазар

Разединение в ДПС и за разговорите с ПП-ДБ

Разединение в ДПС и за разговорите с ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Джевдет Чакъров и Делян Пеевски изразиха различни позиции по темата

"Смърт от хиляди разрези": Новата фаза на войната в Украйна

"Смърт от хиляди разрези": Новата фаза на войната в Украйна

Свят Преди 2 часа

Ежедневните атаки са като "месомелачка" за украинската армия

<p>Каква е сумата, необходима за&nbsp;издръжка на тричленно семейство у нас</p>

КНСБ обяви нужната сума за издръжка на тричленно семейство у нас

Пари Преди 2 часа

1453 лева на месец са необходими за сам живеещ човек, за да живее нормално

Още по-екологични SIM карти от Vivacom

Още по-екологични SIM карти от Vivacom

Любопитно Преди 2 часа

Иновативните карти са произведени от 100% рециклирана пластмаса