11

Вероятно сте чули... Новият министър-председател на Финландия призовала за въвеждането на четиридневна работна седмица или шестчасов работен ден. 

Финалндските медии нарекоха новината фалшива, тъй като подобни намерения не са включени в програмата на правителството. Оказа се, че има такова изявление на новия финландски премиер, но то е било по време на дискусия още преди тя да оглави правителството.

Революция във Финландия, 6-часов работен ден, 4 -дневна седмица

"34-годишната Сана Марин, обяви планове за въвеждане на четиридневна седмица", написа Guardian, под изявлението, че Марин е "обещала" кратка работна седмица.

"Новият министър-председател на Финландия призовава за четиридневна работна седмица", посочва пък Independent.

Британският търговски телевизионен канал ITV написа, че "Министър-председателят на Финландия се обявява за четиридневна работна седмица и шестчасов работен ден".

Междувременно в Daily Mail, който има милиони читатели ежедневно, пусна заглавието "Финландия ще въведе четиридневна работна седмица и шест-часови дни по планове, изготвени от 34-годишния премиер Сана Марин".

Историята обаче не е ограничена само до медиите в Обединеното кралство. В продължение на 12 часа в понеделник, тя се завъртя и в уебсайт на белгийски медии. Както и беше една от темите по време на ирландска радио програма. Новината бе публикувана и в Австралия, Индия и САЩ.

И не е истина.

Многобройни правителствени източници посочват за "News Now Finland", че подобни предложения изобщо не са включени в политическата програма на финландското правителство.

Откъде всъщност започна тази фалшива новина? И как дезинформацията се разпространи толкова бързо?

Още през август 2019 г. някои висши социалдемократически политици и партийни активисти се събират в Турку, на югозападния бряг на Финландия, за събитие, което отбеляза 120-годишнината на организацията.

Времето било топло, напитките се леели, а духовият оркестър на Асоциацията на работниците в Турку - блестял в алените си блейзери. Свирил традиционни мелодии, докато гостите пеели заедно, пише "News Now Finland".

Чаровна финландка се превръща в най-младия премиер в света

След като тогавашният премиер Анти Рин произнася реч, дошло време и за панелна дискусия. Участниците включвали Сана Марин, по това време министър на транспорта, Тити Тупурайнен, министър по европейските въпроси, Вил Скинари, министър на развитието и търговията, както и Анти Рьонхолм, партиен секретар на СДП. Те седели под балдахин на малка повдигната сцена, с гърнен фикус и някои банери на SDP за украса. Модератор задавал въпроси. Цялото събитие било по-скоро празнуване на историята на партията, а не формулиране на политика. Която така или иначе вече била залегнала в правителствената програма на Рин само два месеца по-рано.

В един момент, по време на дискусията, в съзнанието на Сана Марин изплувала идеята, че производителността на Финландия може да бъде по-добра при 4-дневна работна седмица или 6-часов работен ден. Но никога не е предлагала и двете.

В Twitter Марин също отбелязва, че целта на партията на СДП е да се намали работното време, но категорично посочва, че това никога не е било официална правителствена политика.

Коментарът получи известно скромно медийно внимание във Финландия, но новинарският цикъл скоро продължи напред.

Да проследим все пак как се разпространява фалшивата новина

На 16 декември 2019 г., четири месеца след събитието в Турку, австрийският информационен бюлетин Контраст започна с историята.

Журналистката Патриша Хубер цитира премиера Марин. "4-дневна седмица и 6-часов работен ден. Защо това не трябва да бъде следващата ни стъпка? Осем часа наистина ли са последната истина? Мисля, че хората заслужават да прекарат повече време със семейството си, любимите хора, хобитата си и други аспекти от живота си, като културата. Това може да бъде следващата стъпка в професионалния ни живот".

Това е основният цитат, който почти съвпада с това, което Марин казва и финландските медии цитират по онова време. 

Следващият път, когато историята претърпява развитие, е на 2 януари 2020 г. Тогава базираният в Брюксел вестник "Нова Европа" публикува статия на журналистката Зои Дидили, чието заглавие гласи "Финландският премиер Марин призовава за 4-седмичен и 6-часов работен ден в страната".

Прави впечатление, че това е инициатива, обявена след като Марин стана премиер с встъпителния параграф „Сана Марин, новият министър-председател на Финландия от началото на декември призова за въвеждане на гъвкав работен график в страната, който ще предвижда 4-дневен седмица и 6-часов работен ден. “

В това изречение се заблуждава няколко неща и макар да се позовава на събитието в Турку на СДП, всъщност не цитира Марин, който казва, че трябва да има четиридневна седмица или шестчасови дни и рамкира целия контекст, сякаш това е нова инициатива, откакто Марин стана премиер.

Тази статия изглежда е предизвикала други истории, най-вече в британската преса, които цитират коментарите на Марин за хората, които си заслужават да прекарат повече време със семействата си, но не предлагат никакъв контекст или времева линия за оригиналната информация.

Как трябва да реагира правителството на фалшивите новини?

Това определено не е от най-опасните фалшиви новини, но начинът, по който е била подбрана информацията, както и това, че не е била проверена от толкова достоверни медии, е притеснително, пишат финландските издания.

"Ако дадена фалшива новина се окаже опасна, то тогава незабавно трябва да бъдат предприети съответните мерки. Винаги обаче трябва да имаме предвид, че тя вероятно ще пътува по-бързо от истината", казва Фъргюс Бел, изпълнителен директор на Fathm, консултант за новинарската индустрия със специфичен фокус върху противодействието на дезинформацията в медиите.

Санна Марин, която е на 34 години, стана най-младият държавен глава в света. В правителството на Финландия освен нея има още 4 жени, три от които са на възраст под 35 години.

В момента във Финландия е нормално да се работи по осем часа на ден, пет дни в седмицата. Но от 1996 г. финландските работници имат право да започнат или да приключат работния ден съответно три часа по-късно или по-рано.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 15 минути

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 22 минути

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 9 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 10 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 11 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 11 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 11 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 12 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 12 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 13 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 13 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути