1

К акво е "В като вагина"? Това е първата книга с илюстрации у нас за женското тяло и процесите в него.

Защо в последно време всички говорят за нея? Защото темите за женското тяло, секса, менструацията и половата ориентация все още са теми табу у нас.

А това не трябва да бъде така, тъй като както казват авторките на "В като вагина" - Незнанието за собственото тяло е пагубно.

Запознайте се с тях и с инициативата им в следващите редове.

Светла Баева

"Активистка съм с 10-годишен опит в сферата на правата на човека и воденето на социални кампании и комуникации. В момента съм директор "Кампании" във Fine Acts, глобална платформа за социално-ангажирани креативни решения. Завършила съм Американския университет в България, а след това специализирах с магистратура по международни отношения и политология в Холандия".

Рая Раева

"В момента съм част от екипа на Български хелзинкски комитет – най-голямата правозащитна организация в страната. През последните близо четири години съм работила над различни кампании, свързани с правата на жените. Завършила съм философия в Софийския университет, а на есен предстои да направя магистратура по дигитални медии в Холандия".

Борислава и Михаела Караджови

"Сестри сме и работим като илюстратори с артистични псевдоними – съответно Borislava Willnevermadeit и Stalker Since 1993. И двете сме завършили Националната художествена академия в София. Михаела специализара магистратура в "Книга и печатна графика", специалност "Илюстрация", а Борислава – във "Визуална комуникация". Работили сме по множество проекти за корпоративни и неправителствени клиенти като Telenor, Absolut, Volkswagen, United Nations, Fine Acts, Time Heroes, Habitat Bulgaria.

Източник: В като вагина

- От колко време се познавате и кое ви обедини?

Светла: С Рая се познаваме от години заради работата ни в БХК. Работили сме заедно по редица кампании и инициативи, свързани с правата на жените, като "Паметни жени" – кампания за популяризиране на приноса на жените в българската история и "СуперЖените" – колекция от образователни карти за оцветяване. С Борислава и Михаела също се познаваме отдавна и имаме редица съвместни проекти на Fine Acts зад гърба ни, например, те участваха в иновативния ни нов формат Fine Acts Sprints, в който визуални артисти създават творби, посветени на човешките права, в рамките на един уикенд.

Рая: Това, което ни обединява, е желанието ни за промяна на средата, както и предизвикателствата, с които се сблъскваме като жени. Вярваме, че знанието е сила и колкото по-добре познаваме телата си, толкова по-подготвени ще сме за света около нас. Ако момичетата се подкрепят взаимно, могат да променят света.

- В последно време всички говорят за вашия общ проект "В като Вагина", кое ви провокира да създадете книгата?

- "В като Вагина" се създава от Fine Acts, глобална платформа за социално-ангажирани креативни решения. Книгата е пример за това колко разнообразни проекти има организацията. Мисията ни е да свързваме артисти и активисти, за да работят по съвместни идеи в сферата на изкуството, които комуникират защитата на човешките права.

Източник: В като вагина

Много сме щастливи, че книгата се приема толкова добре още преди да е излязла! Идеята за нея съществува отдавна, но същинската работа стартира преди две години, когато започнахме да проучваме темата и да създаваме съдържанието. Мотивацията ни дойде от няколко посоки. Най-напред, открихме, че едва в 10% от българските училища има часове по сексуално образование (според данни, изнесени през 2017 г. от Омбудсмана на Република България). Това засяга жените и момичетата в непропорционална степен.


Бяхме истински притеснени от плашещите статистики за България, които нареждат страната ни, заедно с Румъния, на първо място в ЕС по брой нежелани бременности сред момичета между 14 и 19 г.


Разбира се, имаме и лична мотивация да работим над подобна книга, защото за жалост липсата на сексуално образование (както беше и при нас) означава, че обикновено са нужни години, докато започнем да разбираме телата си, как работят те и какво ни харесва.

Най-често това се случва с цената на много страхове, несполучливи връзки и невъзможност да говорим с партньорите си. Близо 200 души вече са подкрепили кампанията ни за фондонабиране. Много хора ни пишат да ни поздравят за идеята, за съдържанието и за страхотните илюстрациите, които са дело на Борислава и Михаела.

Източник: В като вагина

- Защо според вас дори и днес, в 21 век, когато технологиите са толкова развити и децата от малки имат достъп до всичко, теми като секса, женското тяло, менструацията, половата ориентация са табу?

- Теми като женското тяло, секса и менструацията продължават да бъдат табу в България. В страната ни няма сексуално и здравно образование като част от задължителната учебна програма от 1-ви до 12-и клас. Всяко училище само решава как и дали изобщо да засегне тези теми в часовете. Цари всеобщ неизказан страх и притеснение, че говоренето по тези теми ще насърчи децата да имат многобройни и безразборни полови контакти, затова повечето хора избягват разговора изцяло, мислейки си, че ако го игнорират, тийнейджърите ще направят същото.

Източник: В като вагина

Може би това обяснява защо толкова малко училища в страната са се осмелили да обърнат внимание на проблема. Въпреки че децата имат достъп до всякаква информация онлайн, тази информация нито е проверена за достоверност, нито е поднесена по разбираем начин. Това е отлична среда за разпространяването на всякакви неверни митове и стереотипи.

- Доколко отговорността е само на училището или само на родителите – какво в семейната среда на едно дете трябва да се промени?

- Разбира се, отговорността е взаимна. Не можем обаче да очакваме, че всяко дете расте в пълноценна семейна среда и получава всичко необходимо в нея, нито пък че всеки родител трябва да бъде експерт и учител. В семейството е важно децата да намират разбиране и подкрепа и да могат да разговарят с близките си без притеснение и срам.

Ролята на образованието и средата обаче също са от изключително значение в развитието на всеки млад човек. Така както има часове по математика и литература, училището трябва да ни подготви да разбираме тялото си и да изградим пълноценна връзка с него, защото то ще ни служи цял живот.

Източник: Thinkstock

- Кои са най-неудобните теми, които засягате в книгата?

- Бихме казали, че една от най-неудобните теми в книгата е женското тяло. Според изследване на YouGov, публикувано през 2019 г. за Англия, почти 50% от жените не знаят къде се намира вагината им, какво точно е това или изобщо не могат да назоват правилно половите си органи.

В България не се провеждат подобни изследвания, които биха информирали институциите и съответно лекарите за пропуските в знанието, нагласите, възприятията на жените по теми, свързани със сексуалното образование.


Незнанието за собственото тяло е пагубно.


Означава, че нямаме езика, който ни е нужен, за да говорим свободно за него, когато описваме здравословното ни състояние на преглед при лекаря или когато говорим с интимните си партньори. Затова в България, както и на много други места, често използваме евфемизми, защото се чувстваме неудобно да кажем думи като вагина или вулва. Липсата на свободен и неформален разговор за женската анатомия и нейните функции ни оставя неподготвени.

Източник: В като вагина

- Имате ли идеи и намерения за други подобни инициативи?

- Все още имаме много работа по "В като вагина"! В момента тече дарителска кампания в международната платформа Indiegogo, чрез която ще финансираме издаването на книгата.

Вече сме събрали 100% от сумата, която ни е нужна за издаване на българска версия на книгата, но целта ни е да съберем допълнителни средства, за да я издадем и на английски, след което да я отворим за превод на всякакви езици. Към момента имаме интерес от организации в Англия, Полша и Румъния, които искат да работим заедно и да разпространим книгата и отвъд границите на България.

Приканваме всички, които имат желание и възможност да ни подкрепят, като дарят сума срещу подарък от наша страна или пък споделят със свои близки. Благодарим сърдечно на всички, които вече го направиха!

Източник: В като вагина

След като българската версия излезе от печат, ще се постараем тя да стигне до възможно най-много момичета в страната. От една страна, тя ще бъде достъпна за свободно четене на vaginamatters.org, а също така ще я разпространим в училища из страната, благодарение на нашите партньори от Loveguide – платформа за сексуално здраве, които правят страхотни видеа по темата, както и открити уроци в училищата.

Българка избрана в глобална инициатива за жени – предприемачи в сферата на технологиите

16 известни жени дават съвети на момичета

- И в крайна сметка, как можем да променим ситуацията и децата да знаят повече по всички тези теми, а не да се срамуват да попитат?

- Промяната трябва да дойде от няколко посоки. Първо, сексуалното и здравно образование трябва да станат част от задължителната учебна програма, защото в страните, където няма такива програми, младите момичета и момчета правят секс за пръв път много по-рано, a нежеланите бременности, абортите и разпространението на сексуално предавани инфекции са много по-чести.

Часовете в училище ще позволят на всички деца в страната да имат равен старт в това отношение. Сексуалното образование обаче е много повече от сухи факти за анатомия и биология. Също така е ценно младите хора да знаят не само какво не трябва да правят, основният фокус на днешното сексуално и здравно образование, но и да развие у тях знания и умения, които ще им помогнат да следят здравното си състояние и да се грижат за него, да встъпят в пълноценни социални и сексуални взаимоотношения, основани на достойнство и уважение, да се замислят как техният избор влияе върху благополучието им и върху това на другите.

Източник: iStock/Getty Images

Това са и ценности, които би следвало да се възпитават не само в училище, но и у дома. За много родители е неудобно да повдигнат темата. Те също имат нужда от подкрепа и насоки как да започнат този разговор, за да не приключи всичко единствено с лекция за това как се правят секс и деца.

Източник: iStock/Getty Images

Нужна е и подкрепа за гражданските организации, които в момента запълват дупката в образованието

- Кои според вас са най-големите предизвикателства не само пред децата в днешно време, но и пред техните родители?

- Липсата на диалог или по-скоро това, че родителите и младите хора говорят на различни езици. Именно затова стремежът ни чрез "В като вагина" е да скъсим тази дистанция. Преработвахме многократно текстовете, така че едновременно да дават експертно мнение, но и да говорят на език, който е разбираем, приятелски, а не порицава и сочи с пръст.

Информацията в книгата е консултирана с екип от лекари, гинеколози и експерти, които работят по темата от години. Освен езика, водеща роля в книгата имат и страхотните илюстрации на Борислава и Михаела, които вдъхнаха живот на текстовете и създадоха разпознаваем образ на "В като вагина".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We’ve all heard phrases like "don't sit like a man, you're a lady" or "wear a bra, noone wants to see your nipples" (We’ve covered them because there is still a problem with showing nipples on social media, even illustrated ones, which fortifies the problem we want to communicate here) or "women with shaved heads must be gay" These are more than just words. They became stereotypes and they affect all of us. 🔻 These illustrations are part of a project created by @fineacts (FineActs Sprints) . My sister @borislavawillnevermadeit and I illustrated two huge problems that affect the world we are living in -domestic violence against women (see @borislavawillnevermadeit 's post) and gender stereotypes . 🔻 The illustrations are free and available to download on http://fineacts.co/theammo . You can print them and bring them on manifestations and protests as posters, make a statement and try to change the life of people who need help. . . . . #stalkersince1993 #borislavawillnevermadeit #fineacts #humanrights #equality #stereotypes #genderstereotypes #fineactssprints #passtheammo #theammo #illustrations #illustrationoftheday #artistsoninstagram #dailyillustration #artist_4_shoutout #instagramart #igartist #womenwhodraw #illustrationbest #ballpitmag #illustrateddoris #theartidote #dailydesignpick #womenwithpencils #editorial #editorialillustration #illustratorsonig

A post shared by Stalker since 1993 (@stalkersince1993) on

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Урсула фон дер Лайен

ЕС с огромна сделка за 1,8 млрд. ковид-ваксини

Теми в развитие Преди 3 часа

Урсула фон дер Лайен призова САЩ да разрешат износа на ваксини за по-бедните страни

Турция забрани това лекарство за ковид-19

Турция забрани това лекарство за ковид-19

Теми в развитие Преди 5 часа

Лекарството е премахнато от рецептурника на здравното министерство, тъй като е установено, че е "неефикасно"

Почина ген. Никола Колев

Почина ген. Никола Колев

България Преди 7 часа

Заема поста началник на Генералния щаб на Българската армия в периода 2002-2006 г.

Захариева: ГЕРБ не може да се коалира с БСП и ДПС

Захариева: ГЕРБ не може да се коалира с БСП и ДПС

България Преди 8 часа

Според Захариева сегашната политическа ситуация в България не вдъхва оптимизъм

Нинова атакува Слави Трифонов в социална мрежа

Нинова атакува Слави Трифонов в социална мрежа

България Преди 9 часа

Ние в залата видяхме защо и кой изкомандва групата на "Има такъв народ"

Ваксинираните и изкаралите ковид получават привилегии в Германия

Ваксинираните и изкаралите ковид получават привилегии в Германия

Теми в развитие Преди 10 часа

Хората с имунитет освен това няма да се карантинират

Борисов: Шоуто в парламента струва милиони

Борисов: Шоуто в парламента струва милиони

България Преди 12 часа

Това заяви премиерът в оставка във Фейсбук

Тир се обърна и разсипа торове край Русе

Тир се обърна и разсипа торове край Русе

България Преди 12 часа

Изясняват се обстоятелствата

Викове, заплахи, тежки обвинения в Комисията по ревизия

Викове, заплахи, тежки обвинения в Комисията по ревизия

България Преди 14 часа

Пет часа се оказаха недостатъчни, за да се разгледат част от темите

Ерусалим

Сблъсъци между палестинци и израелската полиция, над 200 ранени

Свят Преди 15 часа

Палестинците искат Източен Ерусалим за столица на бъдещата си държава

Лилия Мустакова

„Легенди от подземията“ в „Темата на NOVA“

България Преди 16 часа

За скритите тунели и забравените мини – тази неделя след централната емисия новини

Георги Рачев

Туристическият бранш има предложение за ресорен министър

България Преди 17 часа

Какво коментира председателят на Алианса на туристическата индустрия в България

проф. Николай Витанов

Проф. Витанов: Третата вълна си отива, COVID-19 се свива

Теми в развитие Преди 17 часа

"Здравната система у нас се разтоварва и активните случаи намаляват", коментира математикът за пандемията у нас

Шофьор на автобус загуби съзнание и се вряза в градина в Пловдив

Шофьор на автобус загуби съзнание и се вряза в градина в Пловдив

България Преди 1 ден

Водачът е закаран в болница в тежко състояние

Утре времето се разваля, предупреждения за опасност

Утре времето се разваля, предупреждения за опасност

България Преди 1 ден

Предупреждение за оранжев код за силен вятър в Сливен