41

Подражанието на широко демонстрирания и възхваляван луксозен начин на живот на звездите продължава да е източник на дългове за обикновените американци.

В ново допитване един на всеки 8 американци признава, че е готов да вземе заем от 1000 или повече долара, за да поддържа екстравагантен начин на живот.

Проучването, цитирано от телевизията Си Ен Би Си, е дело на приложението за банкиране „Финтоник” (Fintonic) и е обхванало 1100 граждани на САЩ.

В него се потвърждава за пореден път и тенденцията веднъж задлъжнелите да затъват все повече в кредити.

Един на всеки десет американци, които имат годишен доход от над 80 хил. долара, е готов да вземе заем от повече от 5000 долара, за да изглежда начина му/ѝ на живот луксозен.

Изкарващите над 80 000 е два пъти по-вероятно да вземат „луксозен” кредит.

„Възхваляването в социалните и традиционни медии на разхитителните навици играе огромна роля в това хората да вярват, че луксозният лайфстайл е нещо постижимо, което кара много хора да харчат отвъд възможностите си и така да генерират дълг”, заяви изпълнителният директор на „Финтроник” Серхио Чалбад.

Въпреки че това води до липсата на спестявания за пенсиониране и такива за извънредни случаи, малко хора са притеснени.

Търсенето на лукс „често се дължи на социални, културни и модни тенденции, а не на финансова логика”, заяви Ерван Рамбург, един от ръководителите на отдела за изследване на продажбите на глобалния банков гигант HSBC.

Около 70% от американците живеят в дълг. От тях 30% нямат планове напълно да погасят задълженията си, според скорошно проучване на банката „Фифт Търд”.

Във видеото горе пък вижте скандално скъпите места за почивка, които предпочитат богаташите

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@