1

Г ероите в "Хари Потър" имат различни личностни проблеми, които може да не привлекат вниманието на някого от пръв поглед, но когато се вгледате в тях и ги анализирате задълбочено, може да откриете, че те не са толкова съвършени, колкото си мислите.

Някои от тях изглежда страдат от личностни проблеми, психологически разстройства и т.н. Затова нека се качим на влака от перон 9 ¾ и да посетим Хогуортс, за да се запознаем с героите през призмата на психолога.

1. Хари Потър

Въпреки че Хари е добро, чувствително момче, което винаги е готово да помогне, той страда от синдрома на самозванеца. Това психологическо явление се проявява, когато човек постоянно се страхува, че няма да отговори на очакванията на другите, търси потвърждение за постиженията си и се съмнява в собствените си способности. Въпреки външните доказателства за тяхната компетентност, податливите на този синдром продължават да вярват, че не заслужават успеха си.

Хари очаква твърде много от себе си, страхувайки се, че другите ще се подиграват на неуспехите му и ще го смятат за некомпетентен. Той приписва победите си на това, че е бил на точното място в точното време, получавал е помощ от другите или дори отрича собствените си заслуги. Често първопричината за този синдром е унизително или обидно преживяване в детството, което затруднява човека да прояви лидерски способности и да повярва, че е уникална личност, заслужаваща уважение. Знаем как Хари е прекарал детството си, понасяйки много подигравки и тормоз. Ето защо страхът му, че няма да оправдае очакванията на Дъмбълдор, или съмненията, че ще победи Черния лорд, не са изненадващи.

Съвременните изследвания показват, че двама от всеки петима успешни хора изпитват синдрома на самозванеца. В съвременното общество това разстройство често засяга жените, като много успешни бизнесдами вярват, че другите надценяват способностите им именно поради този синдром.

2. Рон Уизли

Рон е най-малкият син в голямото семейство Уизли със 7 деца. По-големите му братя са талантливи, активни и винаги в центъра на вниманието, а Рон постоянно се сравнява с тях. Той се смята за твърде "обикновен" и се бори с ниско самочувствие.

Рон е чувствителен към критиката и коментарите на другите, страхува се да изразява творческите си идеи и копнее за похвала и одобрение от другите. Подобно на всички хора с ниска самооценка, той е склонен да критикува не само себе си, но и близките си. Неспособен да приеме себе си такъв, какъвто е, и лишен от равновесие и вътрешна хармония, Рон подсъзнателно започва да търси недостатъци в приятелите, семейството и заобикалящия го свят. С напредването на възрастта Рон все по-често изразява своето недоволство и критичност.

Такива хора лесно се влияят от внушенията на другите (например Рон бързо вярва, че Хари не го смята за приятел). Ниската самооценка насърчава раздразнителността, ревността, самообвиненията и пречи на човека да вярва, че може да постигне успех и да бъде интересен за другите.

3. Хърмаяни Грейнджър

Какво знаем за Хърмаяни? Тя е планирала всичко до последната минута, с добре обмислен и систематизиран план. Тя е организирана, сериозна, целеустремена и решителна. Хърмаяни очаква твърде много от себе си, като постоянно има нужда да доказва превъзходството си, за да повиши самочувствието си. Най-лошото нещо за нея е да бъде изключена от училище.

Хърмаяни явно проявява всички симптоми на синдрома на отличника, тъй като за нея е от решаващо значение да постига най-добри оценки, да получава похвали от ръководителите и да получава признание от съучениците си. Човек може да си помисли, че такъв човек никога не преживява стресови ситуации, но в действителност Хърмаяни живее в постоянен стрес, страхувайки се, че няма да покрие високите си стандарти, и изпитвайки ужас да не допусне грешки. Всяко отклонение от правилата е ужасяващо за нея. Всичко, което е извън нейния контрол, предизвиква голям стрес, особено в сферата на емоциите и взаимоотношенията.

Синдромът на отличника постепенно превръща човека в такъв с високи постижения, но го лишава от спонтанност и възпрепятства творческото му развитие и способности.

4. Фред и Джордж Уизли

При близнаците Уизли се наблюдава ясно изразена хиперактивност, която съпътства синдрома на дефицит на вниманието. Те са умни и талантливи, но предпочитат да прекарват времето си в по-интересни занимания, отколкото в учене.

И двамата братя са безгрижни и бъбриви, като не обичат да изпълняват инструкции или да изпълняват рутинни задачи. Организираността и спазването на крайни срокове определено не са силната страна на близнаците Уизли. Трудно им е да седят на едно място, затова творческите дейности са по-привлекателни за тях.

Те лесно се разсейват, превключват от една дейност на друга и винаги са пълни с различни идеи. Амбициите им понякога дори надхвърлят възможностите им.

5. Невил Лонгботъм

Много хора, които са преживели травматични събития, страдат от състояния като посттравматично стресово разстройство. Подобно тежко психично разстройство може да доведе до различни последици и да предизвика нови симптоми и диагнози.

Невил е развил този синдром вследствие на тежка травма в детството. Родителите на Невил са доведени до лудост, след като са измъчвани от смъртожадните. Той успява да се докаже като магьосник едва след като дядо му го избутва през прозореца с главата надолу. Разбира се, тези събития не оставят Невил невредим - той изпитва повишена тревожност, трудности с концентрацията и вниманието. Невил се бори с емоционалната нестабилност и вземането на решения, поради което му е трудно да изпитва щастие.

Посттравматичното стресово разстройство може да доведе до кошмари, психопатично повторно преживяване на събитията (ретроспекции) и загуба на собствената идентичност. Такъв човек ще се опитва да избягва всякакви асоциации, събития и хора, които могат да му напомнят за травмата, предизвиквайки негативни реакции и емоции.

6. Луна Лъвгуд

Хората като нея се чувстват различни от другите и специални.

Шизотипното разстройство се характеризира с откъсване от реалността, ексцентрично поведение, разстроени мисли и емоции, но все още не е шизофрения. Такива лица са склонни да се изолират социално. В допълнение към нетрадиционното облекло, поведението и речта на Луна също се отклоняват от общоприетите норми.

Луна се потапя в собствения си свят на илюзии и възприема реалния свят през призмата на преживените от нея емоции и неправилните асоциации между нещата.

Хората с шизотипно разстройство са склонни да вярват в злото око, телепатията, ясновидството и като цяло са лесно внушаеми и прекалено доверчиви. Такива хора често стават жертви на секти и измамници. Депресията, дисфорията, промените в настроението и параноичните мисли често съпътстват шизотипното разстройство.

7. Драко Малфой

Нарцисизмът е черта на психиката, при която човек се възприема като специална, уникална личност и вярва, че превъзхожда околните, което невинаги отговаря на действителността.

Малфой има прекомерно висока самооценка за себе си и раздуто его. Той страда от патологичен нарцисизъм, като вярва, че е от най-висока класа, и презира и открито експлоатира другите. Умишлено демонстрира своето превъзходство и арогантност, като смята, че по този начин ще спечели уважението на другите. Манипулацията и лъжата са естествени за Драко - той лесно ще намери оправдание за всякакви укорими действия, ако те водят до лична изгода или ласкаят суетата му.

Драко Малфой уважава само онези, които принадлежат към елита на обществото. Зад маската на суетата си той крие страх от това да не бъде унижен и непризнат. Такива хора постоянно се нуждаят от похвали, привилегии и демонстративно подчинение.

8. Хагрид

Не искаме да кажем, че Хагрид има проблеми с ученето или му липсва умствено развитие, тъй като това не е вярно. Просто Хагрид предпочита да се потопи изцяло в интересите си, без да обръща внимание на това, което се случва около него.

Той е донякъде асоциален и кръгът му от познати е много тесен. Хагрид живее в къща в покрайнините на Хогуортс, занимава се с това, което обича, и изглежда доста доволен.

Приятелството между триото млади магьосници и Хагрид е съвсем разбираемо - Хърмаяни иска да го "спаси", Рон се чувства уверен в присъствието на великана, а Хари оценява факта, че Хагрид не очаква от него невероятни постижения.

9. Професор Дъмбълдор

На пръв поглед диссоциалното личностно разстройство или социопатията може да не изглеждат приложими към Дъмбълдор. Ако обаче разгледаме по-внимателно симптомите на това разстройство, ще видим, че такива хора не са способни да се съобразяват със социалните норми, могат да бъдат донякъде безотговорни и склонни към риск, лицемерни и трудно се справят със задълбоченото планиране.

Дъмбълдор е съпричастен, защото помага на хора с проблеми, но често пренебрегва социалните граници. За него е по-лесно да определя собствените си граници. Той съзнателно въвлича Хари във всякакви неприятности, като напълно осъзнава, че това може да завърши зле.

Той може да заблуждава хората, за да се възползва от тях. Но въпреки всичко, той все още е добър и намеренията му са добри, защото социопатията му създава повече трудности за него, отколкото за когото и да било другиго.

10. Сивиръс Снейп

Сивиръс е човек, който е преживял несподелена любов и болка от загуба. Снейп не иска да се отърве от миналото и живее с трагичните си спомени. Душата му е пълна с болка, която не може да сподели с никого. Той се опитва да я скрие зад студена личност и строг поглед, макар че това е само маска. Диагнозата му е дистимия - вид продължителна депресия.

Джоан Роулинг описва много подробно симптомите на тежка депресия при професора по отвари - той не се грижи за хигиената си, носи едни и същи дрехи и не поддържа чистотата в собственото си жилище. Той не се интересува от срещи с нови хора, нито пък обръща специално внимание на тези, които познава от известно време. Трудно му е да се откаже от минали събития и да се наслаждава на живота. Въпреки емоционалните си сътресения, той е способен да запази спокойствие в стресови ситуации.

С течение на времето тежката депресия се придружава от допълнителни разстройства - пристъпи на паника, изключителна социална тревожност и склонност към разрушителни зависимости.

11. Гилдрой Локхарт и Рита Скийтър

Гилдрой Локхарт е пълно и недвусмислено въплъщение на човек, чийто език не умее нищо друго освен да лъже и да се самоизтъква. Той лъже толкова често, че дори сам се е убедил в голямата си значимост за света. Същото се отнася и за Рита Скийтър, която просто не може да не преувеличава и клевети, за да увеличи стойността на своите статии. Тяхната диагноза е на патологични лъжци.

И двамата герои са и доста класически нарцистични, а изследванията показват, че прекомерната лъжа и нарцисизмът могат да вървят ръка за ръка, когато става дума за власт и самочувствие.

12. Аластор Муди (Лудоокия)

Известно е, че Аластор Муди е силно параноичен човек. Лудоокия вярва, че да бъдеш винаги подготвен за най-лошия сценарий, е практично въз основа на собствения му опит от войната, но от мястото, където седят всички останали, той е направо луд.

13. Белатрикс Лестранж

Белатрикс е известна с голямата си емоционалност, театралност и преувеличени маниери. Тя страда от хистрионно личностно разстройство, а може би дори му се наслаждава. Белатрикс обича да драматизира, да флиртува и го прави, за да привлече внимание, но невинаги по подходящ начин. Наред с ексцентричността си тя се облича доста провокативно, подчертавайки сексуалността си и откроявайки се от тълпата.

Поведението ѝ често е провокативно. Освен това тя се привързва прекалено много към хората и тълкува отношенията си като по-близки, отколкото са в действителност. Белатрикс е зависима от мнението на другите и лесно се поддава на влиянието на хора или ситуации, като жадува за популярност и признание. В моменти на самота тя изпитва вътрешна празнота и се измъчва от мисълта, че в действителност не заслужава любов.

Това състояние често е придружено от антисоциално или нарцистично поведение. Интересно е, че последните проучвания показват еднакво разпространение на хистрионното личностно разстройство сред жените и мъжете, въпреки че преди това то се е смятало за предимно женско разстройство.

14. Лорд Волдемор

Безсърдечност, липса на емпатия, бездушие - всички тези черти описват Волдемор. В поведението му ясно личат признаци на психопатия. Това разстройство може да бъде вродено или придобито в ранна детска възраст и представлява сериозно разстройство на нервната система. Такъв човек е способен на измама и престъпления, за да постигне целите си.

Патологичната измама и склонността към мошеничество му помагат в неговите стремежи. Такива хора често са харизматични и умеят да печелят хората на своя страна, но само за да задоволят собствените си амбиции. Ако не успеят да постигнат желанията си, те стават още по-безсърдечни и жестоки. Човек никога не може да знае какво да очаква от такива хора, тъй като психопатът може да отприщи вълна от гняв във всеки един момент. За такива хора е лесно да нарушават установените социални норми - те предпочитат да стъпват по лицата на хората, за да постигнат целите си, като не се интересуват от нищо друго освен от собственото си его.

Чувството за вина е чуждо на Волдемор - той проявява единствено безразличие и презрение към проблемите на другите хора. Волдемор вреди на другите както физически, така и психологически, като истински психопат.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протест пред Съдебната палата след убийството на жена в София

Протест пред Съдебната палата след убийството на жена в София

България Преди 1 час

Поводът е поредната новината за убийство на жена

Протест на прохода „Петрохан”

Протест на прохода „Петрохан”

България Преди 1 час

Тировете бяха пуснати там преди ден

Украйна започна преговори за членство с ЕС

Украйна започна преговори за членство с ЕС

Свят Преди 3 часа

Стартът на преговорите в Люксембург бележи само началото на един продължителен процес

<p>102-годишна еврейка, преживяла Холокоста, на корицата на Vogue (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

102-годишна еврейка, преживяла Холокоста, на корицата на германския Vogue (СНИМКИ/ ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Това със сигурност е сред най-трогателните броеве в историята на изданието

България отговори на премиера на РС Македония Християн Мицкоски

България отговори на премиера на РС Македония Християн Мицкоски

България Преди 4 часа

МВнР: Подобно отношение е несъвместимо с напредък по европейския път

<p>Кризата на принцеса Даяна в 5 сутринта</p>

Бивш говорител на Даяна разказа за кризата ѝ в 5 сутринта след издаването на мемоарите ѝ

Свят Преди 4 часа

83-годишният Дики Арбитър е работил за кралското семейство от 1988 до 2000 г.

Украйна осъди Русия в Европейския съд в Страсбург

Украйна осъди Русия в Европейския съд в Страсбург

Свят Преди 4 часа

Делото е по обвиненията на Украйна в преследване на украинци

Тревожна тенденция: Епидемия от рак сред по-младите хора

Тревожна тенденция: Епидемия от рак сред по-младите хора

Свят Преди 5 часа

Повече от 375 000 случая на рак се откриват всяка година във Великобритания

Обвиниха бившите шефове на болницата в Раднево

Обвиниха бившите шефове на болницата в Раднево

България Преди 5 часа

Районната прокуратура в Стара Загора e внесла документа в съда

Осъдиха на 12 години затвор мъжа, който отвлече дъщеря си в Хамбург

Осъдиха на 12 години затвор мъжа, който отвлече дъщеря си в Хамбург

Свят Преди 5 часа

Обвиняемият в голяма степен е признал за престъпленията

Споразумение за номинация на Фон дер Лайен начело на ЕС

Споразумение за номинация на Фон дер Лайен начело на ЕС

Свят Преди 5 часа

Антонио Коща да бъде следващият председател на Европейския съвет

Ще летим със самолет от София до Бургас

Ще летим със самолет от София до Бургас

България Преди 5 часа

Полетът между двата града ще се осъществява за по-малко от един астрономически час

.

Атлетка разбра от телевизията, че съпругът ѝ изневерява (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Повече подробности прочетете в следващите редове

Депутат от ДПС подаде оставка

Депутат от ДПС подаде оставка

България Преди 5 часа

Филиз Хюсменова: Уведомявам ви, че поемам отговорността и подавам оставка

ЕК е готова да работи с новото правителство в Скопие за реформи

ЕК е готова да работи с новото правителство в Скопие за реформи

Свят Преди 6 часа

Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция

Почина вокалистът на Crazy Town

Почина вокалистът на Crazy Town

Свят Преди 6 часа

Певецът е намерен в дома си, но на този етап не се съобщава причината за смъртта