Фрагменти 38: Самотният човек
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Дали е избор или съдба?

Да поговорим сериозно за депресията - или дистимията, обездушаването, ако обичате старогръцкия.

***

Древните не познават „обездушаването“ в наш смисъл – най-малкото защото не са имали достатъчно свободно време, за да се замислят.

***

Те, както и аз, са по-скоро специалисти по парадоксите и апориите, особено на Зенон. Т.е. те нямат достатъчното свободно от тежък труд време, за да се замислят за самия живот.

***

Защо? Много ясно – древният живот не предполага това, което ние наричаме „свободно време“. Свободното време е изобретено след третата индустриална революция. А това, че е прерогатив чак на нашето лигаво европейско време, днес се приема за даденост.

***

Зенон от Елеа (да не го бъркате, моля, със Зенон от Цитиум), вярва, че всички тогавашни „ние“ сме едно и че „промяната“ след Перикъл няма да стане. (Тук без препратки.)

***

Той не критикува Перикъл, защото не е идиот. Но напомня, че Перикъл твърде бързо се превръща в тиран, макар да е останал в историята като единственият „леберал“ в класическа Гърция. Ако изобщо позволите тази шега.

***

Зенон рещава друго: да се ебава с властта чрез своите „апории“. Например следната, която в наши дни е трудно разбираема: ако изстреляш стрела, тя – поне мислено – се движи в серия от моменти във времето, и затова той е един от първите детерминисти: че стрелата се движи не само по парменидовите закони на протофизиката, а че самата тя може да застине във времето, ако я вземем само като нещо недвижимо. Оттам и прословутото за Ахил и костенурката: че ако костенурката е стартирала преди Ахил, той, въпреки стократната си бързина, не може да я настигне и изпревари логически.

***

Сега, вие ще кажете, тва е идиотско, и то в някаква степен е. Въпросът е, че древните, и най-вече Зенон от Елеа, изобретяват изцяло логическия парадокс, особено спешени от размислите във „Федон“ от Платон.

***

Ще дам и още един пример, с моя любимец Епименид. Само да подскажа, че по онова време апориите се ползват, за да разрешат някои иначе нерешими парменидови проблеми в древногръцката философия (т.е. сякаш нерешими по начало). Та, ето ви и „парадокса на лъжеца“, внимавайте.

***

Критянинът Епименид казва, че „всички критяни са лъжци“ – и това веднага довежда до логическия парадокс „ако Епименид е критянин, то това не е вярно“.

***

С което Епименид атакува линейната аристотелова логика, и я прави „бивалентна“. Ако всички критяни са лъжци, то и Епименид, като критянин, лъже, когато казва, че всички критяни са лъжци; ерго, той не е прав, само защото е критянин. И всъщност ни задава въпроса. И сега ще ви оплета окончателно: ако той е истинен, следователно не всички критяни са лъжци; но той все пак е критянин, и казва истината за критяните, че те са лъжци, което го прави лъжец, и че изявлението му не е вярно per se, но от друга страна е вярно, ако приемем, че твърдението му е вярно. Следователно, твърдението му, според аристотиелианския подход, е едновременно вярно и невярно.

***

Да, но никой в съвремието не може да приеме нещо така философско двойствено. Дигиталната революция направи така, че да има само две страни – нещо като добро и зло, като Господ и Дявол, особено по повод на Украйна. И нищо философско по средата.

***

Честно, понеже аз съм мистикът, приемам и другата страна, неква моя стратегия. Но ми е трудно да приема хора, които оправдават руската агресия.

***

Буйства и примирения, дет вика Чоран. Той критикуваше бясно и интелигентно недъзите на либералната демокрация, и колко липсва сега, когато всичко е подложено на неговото „изкушение да съществуваш“, точно в тази изчекната либерална демокрация. Въпреки че нищо друго по-добро не е измислено.

***

В момента не виждам нищо умно, освен да се осланяме на Онзи от пътя към Дамаск, Св. Павел.

***

Винаги ще го упрекваме, че е превърнал „чистото“ християнство на „истинските апостоли“ в неква тогавашна „рокендрол“-религия, щот е въвел най-кринджавото от Стария завет: нетърпимостта, недодялаността, извънримския провинциализъм, първоначалната простащина. Неподготвен, но крайно запален некогнитив, заради който днес има предразсъдъци в самата религия и морала. Заради сектантския си дух, особено при коринтяните, той става символ на един вид лош християнски вкус.

***

И сам, като чаша, забравена на масата, дет вика забележителният американски поет Лангстън Хюз.

***

Но въпросът беше как да се справим, ако изобщо можем, със Самотата.

***

От една страна, да разглеждаме самотника като вид борец срещу статуквото на Живота. Това някак ми допада – той е по свой начин терорист на смисъла, усеща – пак по Чоран – как населва самотата си с истински или въображаеми врагове.

***

Но сегашната „дигитална“ самота няма нужда от препратки – тя, сякаш по Набоков и неговия велик Пнин, е самотата сред други.

***

Тя прилича на онази на Мартин Лутер, с извинение. Не е достатъчно да имаш собствено мнение – важно е да го понасяш като вид проклятие. Да виждаш в опонента враг, палач, чудовище, като в същото време продължаваш да го обичаш и да проектираш в него цялата своя нечовечност, с която разполагаш и която съзираш в лошите си блянове.

***

Лутер, впрочем, е истински революционер, той сякаш пита „ако Господ не защити честта ми, срамът ще е негов“. Откъдето и протестантското разбиране, че католическият Господ не ти е длъжен, че инициативата е твоя. За разлика от отмъстителния православен Господ, който сякаш казва, ти си ми длъжен, ти си нищо без мен, ти си нищо без мойта вертикална власт.

***

Ако се питате: защо ние така, а немците не? Щот Лутер: мисията му е била да възмущава духовете през 16-ти в. Той пръв съкращава избраните и прави така, че да има „германско“ мислене; Лутер е немският Св. Павел, селският религиозен вожд с първата идея за обединена рационалистка Германия.

***

Но да се върнем на дистимията. Колкото повече се поддаваме на изкушенията на скептицизма, толкова повече се притъпява отвращението към новия утилитарен език. И постепенно, при най-младите, се превръща в приемане. Ние, уж бунтарите отпреди либералния императив, все повече се помиряваме с това и признаваме новата легитимност.

***

Било от зрелост, било от попкултурна умора, било от нещо трето, но ние сме сякаш скепцицизмът, увиснал над смисъла.

***

Цялата ни самобитност, ако въобще я има, произтича от нещо просто – нетърпимостта към новото. С отказа си да се борим срещу простотията, баналността на ФБ и изтъркаността, ние сякаш чакаме някакво избавление.

***

Но не – ние сме съучастници. Неспособни да дадем на думите дори най-лекия тургеневски трепет.

***

Незакотвени, далеч от очевидностите, изведнъж сякаш се страхуваме от езика. И тва, уви, ни отпраща към безмълвието, към ужасите на публичната реч.

***

Упс, забравих за Стайрън. Почти всички велики в Америка са жертва на стайрънов тип депресия – Върджиния Улф, Папа Хемингуей, Харт Крейн, Силвия Плат, Юкю Мишима, Примо Леви, Казуо Ишигуро. И още кой ли не.

***

Но като интелектуалец и психолог трябва да препоръчам поне пет четива, без да обяснявам за Аби Хофман или Рандал Джарел, ако позволите:

William Styron,”Darkness Visisble”

JT Leroy, “The Heart Is Deceitful Above All Things”

Толстой, „Анна Каренина“

Захарий, “ Записки по българските въстания”

FS Fitzgerald, “This Side Of Paradise”.

***

И ето ме сега, мъдрецът-демон, хахах. Уж скромен ученик на Парменид и Емпедокъл; последният казва, че след като в даден момент познаваме нещо, което е мислено като минало, в действителност то не може да е минало per se – трябва в някакъв платонов смисъл да съществува и СЕГА. Оттук Парменид, с извинение, е първият, който казва, че не може да има промяна.

***

Пледирам не за друго, а за поне някакви куийнсбърови вътрешни правила, които да оправят кашата, наречена Фейсбук.

***

Пледирам и за повече внимание към онези гласове, които все още, така да се каже, имат депозити в общата ни „морална“ банка.

***

И понеже мразя “хепи-ендинга”: нямам нищо окуражително за вас, тихите жертви на дистимията. Стайрън също няма. Всеки, още от Декарт насам, се оправя сам.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Семеен скандал: - Стига си врещяла, комшиите ни чуха! Влез в чата да се разберем като хората...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протест в София по повод тежката катастрофа

Протест в София по повод тежката катастрофа

България Преди 5 минути

Той е предвиден за 18:30 часа

"Никой не ми вярваше": Брад Пит с разкрития за болестта си

"Никой не ми вярваше": Брад Пит с разкрития за болестта си

Любопитно Преди 7 минути

58-годишният актьор смята, че страда от прозопагнозия

Правителството одобри средства за повишаване на доходите на военнослужещите

Правителството одобри средства за повишаване на доходите на военнослужещите

България Преди 32 минути

Те са за сметка на други предвидени разходи в държавния бюджет, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната

Русия: Унищожихме две американски артилерийски системи в Източна Украйна

Русия: Унищожихме две американски артилерийски системи в Източна Украйна

Свят Преди 40 минути

Системите са били разположени в село, южно от Краматорск, което се намира близо до фронтовата линия в Донецка област

Привикаха Гриша Ганчев в полицията

Привикаха Гриша Ганчев в полицията

България Преди 46 минути

Ганчев отказа коментар пред медиите след разпита

Василев: С 11 млрд. евро България ще постигне средноевропейски стандарт на живот

Василев: С 11 млрд. евро България ще постигне средноевропейски стандарт на живот

България Преди 1 час

Приветствам решението на Европейската комисия, с което се одобрява финансиране за България, каза Асен Василев

Още членове на британското правителство подават оставки заради Джонсън

Още членове на британското правителство подават оставки заради Джонсън

Свят Преди 1 час

Британският финансов министър Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид обявиха, че напускат кабинета, на 5 юли

Божанов: До края на годината ще има електронна идентификация

Божанов: До края на годината ще има електронна идентификация

България Преди 1 час

Това заяви министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов пред депутати от ресорната парламентарна комисия

Джонсън: Ще продължа да бъда премиер на Великобритания

Джонсън: Ще продължа да бъда премиер на Великобритания

Свят Преди 1 час

Борис Джонсън отхвърли зачестилите призиви да се оттегли

ваксина

Близо 38% от поставените втори бустерни COVID ваксини са на хора над 70

България Преди 1 час

С втори бустер са 1 154 души на възраст от 60 до 69 г. Следват възрастовите групи 80+ с поставени 497 втори бустерни дози и 50-59 г. – съответно с 469 приложени ваксини

Посланикът на ЕС в РСМ: Насилието няма място в демократичното общество

Посланикът на ЕС в РСМ: Насилието няма място в демократичното общество

Свят Преди 1 час

Това написа Дейвид Гиър в своя Twitter акаунт

Николов: Газохранилище „Чирен“ е запълнено на 35%

Николов: Газохранилище „Чирен“ е запълнено на 35%

България Преди 1 час

Ситуацията с доставките на природен газ не засяга само България, а цяла Европа, каза още министърът на енергетиката в оставка Александър Николов

Нинова: Основата за управленската програма е много добра

Нинова: Основата за управленската програма е много добра

България Преди 1 час

Както досега, така и за в бъдеще в правителството се смятаме като социалния стълб, посочи Нинова

ф

Фрида Кало: Прикована, но не спираща да вдъхновява над 100 години

Любопитно Преди 1 час

Мексиканската художничка Фрида Кало е родена на 6 юли 1907 г. в Койоакан, Мексико сити

Медведев: Това са последиците от прибягването до ядрено оръжие

Медведев: Това са последиците от прибягването до ядрено оръжие

Свят Преди 1 час

Бившият руски президент отхвърли евентуалните санкции срещу Москва от международното правосъдие

Нинова: Правителството отново взе добро решение

Нинова: Правителството отново взе добро решение

България Преди 1 час

Това написа тя в своя Facebook акаунт