Фрагменти 38: Самотният човек
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Дали е избор или съдба?

Да поговорим сериозно за депресията - или дистимията, обездушаването, ако обичате старогръцкия.

***

Древните не познават „обездушаването“ в наш смисъл – най-малкото защото не са имали достатъчно свободно време, за да се замислят.

***

Те, както и аз, са по-скоро специалисти по парадоксите и апориите, особено на Зенон. Т.е. те нямат достатъчното свободно от тежък труд време, за да се замислят за самия живот.

***

Защо? Много ясно – древният живот не предполага това, което ние наричаме „свободно време“. Свободното време е изобретено след третата индустриална революция. А това, че е прерогатив чак на нашето лигаво европейско време, днес се приема за даденост.

***

Зенон от Елеа (да не го бъркате, моля, със Зенон от Цитиум), вярва, че всички тогавашни „ние“ сме едно и че „промяната“ след Перикъл няма да стане. (Тук без препратки.)

***

Той не критикува Перикъл, защото не е идиот. Но напомня, че Перикъл твърде бързо се превръща в тиран, макар да е останал в историята като единственият „леберал“ в класическа Гърция. Ако изобщо позволите тази шега.

***

Зенон рещава друго: да се ебава с властта чрез своите „апории“. Например следната, която в наши дни е трудно разбираема: ако изстреляш стрела, тя – поне мислено – се движи в серия от моменти във времето, и затова той е един от първите детерминисти: че стрелата се движи не само по парменидовите закони на протофизиката, а че самата тя може да застине във времето, ако я вземем само като нещо недвижимо. Оттам и прословутото за Ахил и костенурката: че ако костенурката е стартирала преди Ахил, той, въпреки стократната си бързина, не може да я настигне и изпревари логически.

***

Сега, вие ще кажете, тва е идиотско, и то в някаква степен е. Въпросът е, че древните, и най-вече Зенон от Елеа, изобретяват изцяло логическия парадокс, особено спешени от размислите във „Федон“ от Платон.

***

Ще дам и още един пример, с моя любимец Епименид. Само да подскажа, че по онова време апориите се ползват, за да разрешат някои иначе нерешими парменидови проблеми в древногръцката философия (т.е. сякаш нерешими по начало). Та, ето ви и „парадокса на лъжеца“, внимавайте.

***

Критянинът Епименид казва, че „всички критяни са лъжци“ – и това веднага довежда до логическия парадокс „ако Епименид е критянин, то това не е вярно“.

***

С което Епименид атакува линейната аристотелова логика, и я прави „бивалентна“. Ако всички критяни са лъжци, то и Епименид, като критянин, лъже, когато казва, че всички критяни са лъжци; ерго, той не е прав, само защото е критянин. И всъщност ни задава въпроса. И сега ще ви оплета окончателно: ако той е истинен, следователно не всички критяни са лъжци; но той все пак е критянин, и казва истината за критяните, че те са лъжци, което го прави лъжец, и че изявлението му не е вярно per se, но от друга страна е вярно, ако приемем, че твърдението му е вярно. Следователно, твърдението му, според аристотиелианския подход, е едновременно вярно и невярно.

***

Да, но никой в съвремието не може да приеме нещо така философско двойствено. Дигиталната революция направи така, че да има само две страни – нещо като добро и зло, като Господ и Дявол, особено по повод на Украйна. И нищо философско по средата.

***

Честно, понеже аз съм мистикът, приемам и другата страна, неква моя стратегия. Но ми е трудно да приема хора, които оправдават руската агресия.

***

Буйства и примирения, дет вика Чоран. Той критикуваше бясно и интелигентно недъзите на либералната демокрация, и колко липсва сега, когато всичко е подложено на неговото „изкушение да съществуваш“, точно в тази изчекната либерална демокрация. Въпреки че нищо друго по-добро не е измислено.

***

В момента не виждам нищо умно, освен да се осланяме на Онзи от пътя към Дамаск, Св. Павел.

***

Винаги ще го упрекваме, че е превърнал „чистото“ християнство на „истинските апостоли“ в неква тогавашна „рокендрол“-религия, щот е въвел най-кринджавото от Стария завет: нетърпимостта, недодялаността, извънримския провинциализъм, първоначалната простащина. Неподготвен, но крайно запален некогнитив, заради който днес има предразсъдъци в самата религия и морала. Заради сектантския си дух, особено при коринтяните, той става символ на един вид лош християнски вкус.

***

И сам, като чаша, забравена на масата, дет вика забележителният американски поет Лангстън Хюз.

***

Но въпросът беше как да се справим, ако изобщо можем, със Самотата.

***

От една страна, да разглеждаме самотника като вид борец срещу статуквото на Живота. Това някак ми допада – той е по свой начин терорист на смисъла, усеща – пак по Чоран – как населва самотата си с истински или въображаеми врагове.

***

Но сегашната „дигитална“ самота няма нужда от препратки – тя, сякаш по Набоков и неговия велик Пнин, е самотата сред други.

***

Тя прилича на онази на Мартин Лутер, с извинение. Не е достатъчно да имаш собствено мнение – важно е да го понасяш като вид проклятие. Да виждаш в опонента враг, палач, чудовище, като в същото време продължаваш да го обичаш и да проектираш в него цялата своя нечовечност, с която разполагаш и която съзираш в лошите си блянове.

***

Лутер, впрочем, е истински революционер, той сякаш пита „ако Господ не защити честта ми, срамът ще е негов“. Откъдето и протестантското разбиране, че католическият Господ не ти е длъжен, че инициативата е твоя. За разлика от отмъстителния православен Господ, който сякаш казва, ти си ми длъжен, ти си нищо без мен, ти си нищо без мойта вертикална власт.

***

Ако се питате: защо ние така, а немците не? Щот Лутер: мисията му е била да възмущава духовете през 16-ти в. Той пръв съкращава избраните и прави така, че да има „германско“ мислене; Лутер е немският Св. Павел, селският религиозен вожд с първата идея за обединена рационалистка Германия.

***

Но да се върнем на дистимията. Колкото повече се поддаваме на изкушенията на скептицизма, толкова повече се притъпява отвращението към новия утилитарен език. И постепенно, при най-младите, се превръща в приемане. Ние, уж бунтарите отпреди либералния императив, все повече се помиряваме с това и признаваме новата легитимност.

***

Било от зрелост, било от попкултурна умора, било от нещо трето, но ние сме сякаш скепцицизмът, увиснал над смисъла.

***

Цялата ни самобитност, ако въобще я има, произтича от нещо просто – нетърпимостта към новото. С отказа си да се борим срещу простотията, баналността на ФБ и изтъркаността, ние сякаш чакаме някакво избавление.

***

Но не – ние сме съучастници. Неспособни да дадем на думите дори най-лекия тургеневски трепет.

***

Незакотвени, далеч от очевидностите, изведнъж сякаш се страхуваме от езика. И тва, уви, ни отпраща към безмълвието, към ужасите на публичната реч.

***

Упс, забравих за Стайрън. Почти всички велики в Америка са жертва на стайрънов тип депресия – Върджиния Улф, Папа Хемингуей, Харт Крейн, Силвия Плат, Юкю Мишима, Примо Леви, Казуо Ишигуро. И още кой ли не.

***

Но като интелектуалец и психолог трябва да препоръчам поне пет четива, без да обяснявам за Аби Хофман или Рандал Джарел, ако позволите:

William Styron,”Darkness Visisble”

JT Leroy, “The Heart Is Deceitful Above All Things”

Толстой, „Анна Каренина“

Захарий, “ Записки по българските въстания”

FS Fitzgerald, “This Side Of Paradise”.

***

И ето ме сега, мъдрецът-демон, хахах. Уж скромен ученик на Парменид и Емпедокъл; последният казва, че след като в даден момент познаваме нещо, което е мислено като минало, в действителност то не може да е минало per se – трябва в някакъв платонов смисъл да съществува и СЕГА. Оттук Парменид, с извинение, е първият, който казва, че не може да има промяна.

***

Пледирам не за друго, а за поне някакви куийнсбърови вътрешни правила, които да оправят кашата, наречена Фейсбук.

***

Пледирам и за повече внимание към онези гласове, които все още, така да се каже, имат депозити в общата ни „морална“ банка.

***

И понеже мразя “хепи-ендинга”: нямам нищо окуражително за вас, тихите жертви на дистимията. Стайрън също няма. Всеки, още от Декарт насам, се оправя сам.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 26 минути

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 32 минути

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

България Преди 47 минути

Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 1 час

И да, може да завива на място като танк

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 1 час

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 1 час

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Любопитно Преди 1 час

"Формирането на паметта не е по-различно от приготвянето на омлет чрез счупване на няколко яйца"

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 7 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 8 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 9 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 10 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 11 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 11 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 12 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 12 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация