Още по темата

„Ще бъде въведена доброволна служба за младите хора в България”, това съобщи в Смолян вицепремиерът и министър на отборната Красимир Каракачанов. Той бе категоричен, че не се е отказал от намеренията си за връщане на казармата, а въвеждането на доброволната служба е била първа крачка в това отношение, пише Dariknews.

„Продължавам да настоявам да се въведе казармата, тъй като смятам, че младите момчета и мъже в България трябва да имат военна подготовка. Постоянно говорим за рисковете в света, в който живеем. Те не стават по-малко, а за съжаление те стават повече и за още по-голямо съжаление рисковете се приближават все повече до границата на България, така че за мене е задължително”, каза Каракачанов.

Каракачанов се сблъска с абсурда в армията

Каракачанов: България ще охранява с армия границата си с Турция

Окончателно: Задължителната казарма отпадна

Защо няма войници за българската армия

Според министъра на отбраната, той имал уверение от премиера и парламента, че ще подкрепят въвеждане на доброволна служба.

„Онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения, да могат доброволно да служат. Не като кадрови военнослужещи, а като доброволни в порядъка  от 6 до 9 месеца, зависи от специалността, да получат подготовка и после да влизат в резерва. Това би довело до решаване на проблема с недокомплекта в системата на отбраната, защото една част от тях може да харесат службата и да останат на служба”, добави вицепремиерът.

По негови данни незаетите места в системата на отбраната в национален мащаб са 5500. За проблемите с недокомплекта са отделени 30 млн. лв. от отпуснатите 105 млн. лв.

Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна служба.

„Заплахите към тях са много по-малки отколкото са заплахите към нас, държавите от Южна Европа или Балканския регион”, допълни Каракачанов.

„Съществуването на една държава е скъпо удоволствие. За да има държава и да се охранява живота и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия. Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия”, каза Каракачанов. „Който не храни своя армия, храни чужда армия. А ние 500 години хранихме чужда армия, стига толкова”.
 
Той предлага въвеждането на швейцарската система, при която има обучение на всички, като то да бъде кратко - в рамките на шест месеца, а след това те да влизат в резерв и да опресняват знания и подготовка.

Източник: БГНЕС

„Смятам за правилно целият сектор „Сигурност” - армия, полиция, служби за сигурност, да бъдат в комплект”, каза още Каракачанов, според когото не би било правилно да се отпускат пари „само там, където някой вдига шум или прави протест”.

„Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава, че има по-малко нужда от полицията”, допълни вицепремиерът. Той подчерта, че и през следващата година ще има увеличение на заплатите на военнослужещите.

„Виждате ги тези момчета и момичета, които заминават за Афганистан, тяхната служба едва ли ще е по-лека от тази на полицая”, посочи вицепремиерът.

Днес с военен ритуал на пл. „Свобода” в Смолян бе изпратен 35-ият военен контингент, заминаващ на мисия в Афганистан. Контингентът е в състав от 158 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК