Още по темата

„Повечето пожарникари у нас събират защитни облекла втора употреба от цяла Европа, скъсани и с изтекъл срок на експлоатация. И тях си купуваме сами”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Венцислав Станков, председател на синдикат „Огнеборец”. „В крайна сметка да не сме хора втора употреба?”, попита той пред NOVA.

Около 3500 от общо малко над 5500 служители на пожарната към момента нямат необходимите им за работа униформи, подчерта Станков.

Колко харчи България за обществена безопасност на фона на ЕС

Валентин Радев: Леко не разбирам за какво протестират полицаите

Радев: Кандидат-полицаите често не покриват минималните

По думите му в същото време заради масовото използване на изкуствени материали в жилищата и битовата техника, при пожар се отделят много токсични вещества и така рисковете за здравето на огнеборците са големи.

Станков посочи, че и ниските доходи са сериозен проблем за родната пожарна. Освен това, трябва и спешно подобряване на материалната база.

Най-абсурдното е, че техника има, но не са отпуснати пари за поддръжка и така тя става неизползваема.

„По оперативни програми беше закупена много техника, но нямаме финансовия ресурс, с който да я поддържаме”, поясни пожарникарят.

Той отбеляза, че пожарните служби страдат и от сериозен недостиг на кадри. Стигнало се е до там, че има сигнали, на които се отзовава само по един огнеборец.

Поради всички тези причини пожарникарите излизат на протести в София и Варна в четвъртък.

Редом до тях ще застанат и полицаите. „Протестираме срещу неглижирането и неразбирането на проблемите ни, както и несериозното отношение, което ръководството на МВР демонстрира към нас”, заяви Илия Куманов, заместник-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.