Още по темата

Парламентът гласува отстраняването на депутата от БСП Валери Жаблянов от заместник-председателки пост със 110 гласа „за“ и 71 „въздържали се“. "За" гласуваха депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти", ВОЛЯ и един независим. 

БСП не смятат да се извиняват за Народния съд

Александър Симов: ГЕРБ имат всички възможности да махнат Жаблянов

Вносителите посочват три мотива посочват системно превишаване на правата от негова страна.  Цитират случаите, в които Жаблянов в лично изказване от трибуната на парламента е накърнил интересите на страна - квалифицирал е сключения договор за добросъседство с Македония като „търгашество от най-ниска проба, недоносче и измишльотина.“

Акцентира се и върху намесата му в отдаването на почит с едноминутно мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим и възродителния процес и твърдението му, че Народния съд е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие.

Заместник-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов определи мотивите, с които се иска оставката му, като "юридическа, политическа и друга безпомощност".

Източник: БГНЕС

"Те са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност. Това отзад не е Политбюро" възрази Жаблянов.

"Аз съм представител на Българската социалистическа партия и с нейната платформа и програма съм застанал там, а не с вашата. Това ясно ли ви е? И не можете да ми търсите сметка затова и няма как да ми търсите сметка. С подобни мотиви дори Народният съд не е работил" завърши той.

БСП съобщиха, че стоят зад Жаблянов и няма да предлагат нов заместник-председател на парламента. По време на дебатите в пленарната зала лидерът на левицата Корнелия Нинова дори се закани да сезира Конституционния съд и Съда по правата на човека в Страсбург, ако съпартийникът й бъде освободен от поста.

Източник: БГНЕС

Малко след старта на дебатите групата на ДПС напусна залата. Преди това депутатът Йордан Цонев заяви, че партията му смята, че няма правни аргументи за исканата оставка.

"Тук е мястото да припомня, че ДПС осъжда Народния съд. Ние заявяваме категорично, че не можем да се съгласим с личната оценка на Валери Жаблянов" каегоричен е той.

"Почитаеми колеги, обръщам се особено към юристите, нима забравяте, че народният представител има функционален имунитет? Този имунитет е затова, за д може да изказва своите становища, независимо от това дали другите са съгласни с тях или не" заяви Цонев и добави, че партията му няма да участва в "този фарс"

Според опозицията управляващите от ГЕРБ искат да изместят вниманието от дневния ред на обществото и се хващат за едно изречение на политическа партия в декларация, което след това е отстранено.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.