Още по темата

"За две години сме осигурили допълнително 56 млн. лева повече в доболничната помощ. Това е следствие на година и половина яростна битка за защита на вашите пари - по начина, по който ги харчат държавата и Здравната каса", заяви здравният министър Петър Москов в предаването "Събуди се" по Нова ТВ.

Той увери, че нито една болница няма да получи по-малко от обема, който е изработен през миналата годинa.

Министърът посочи, че според разчетите на Здравната каса и новия рамков договор, който влиза в сила от април, се осигуряват нови 640 хил. направления в сравнение с миналия период. 

"Отпуснато е и финансиране за нови 230 хил. профилактични прегледи за децата до 18 г. Въвеждат се над 5 млн. броя нови изследвания, които лекарите ще могат да назначават и които ще бъдат заплащани от Здравната каса", заяви Петър Москов. 

Той обеща и увеличение на заплатите ма медицинския персонал.

"Още сега държавата гарантира увеличение на заплатите на медицинския персонал в спешните отделения на болниците. Това вече е факт - лекарите ще получават 1500 лв., а сестрите - по 900 лв., и то не въз основа на моментната си численост, а по щат. Ако има трима лекари, а щатът е за шестима, болницата ще получи възнаграждение за целия щат", уточни министърът.

Петър Москов посочи, че се отварят и три нови клинични пътеки, които ще включват голяма хирургична или ортопедична интервенция или тежко неврологично заболяване, за които има нужда от рехабилитация.

Цялото интервю на министър Москов вижте във видеото горе.