Още по темата

Въпреки непрестанната вътрешна миграция към големите градове броят на необитаваните жилища в тях е голям. Т. нар. тъмни прозорци в София са 24% от жилищата, информира в. „Сега“.

В Софийска област те достигат 48%. Значителен е процентът и във Варна – 30 на сто, и в Пловдив – 26 на сто.

Това сочат данни от доклад на Евростат за демографската карта на Европейския съюз, публикувани през миналата седмица.

„Сега“: Европа ни предупреди за цените на имотите

1,2 млн. жилища са пусти, а строителният бум не спира

Докога ще можем да купим жилище с евтин кредит

Данните се доближават до изводите от доклад на Световната банка, направен по поръчка на българското регионално министерство и публикуван в началото на ноември миналата година, когато стана ясно, че близо 1.2 млн. жилища в България са необитавани. Това е приблизително 1/3 от броя на всички жилища у нас. В големите градове необитавани са средно една четвърт от жилищата, но в селските райони процентът е далеч по-висок – средно 43%.

В същото време според доклада на Световната банка

41% oт бългapитe живeят в пpeнaceлeнo жилищe.

Пpи дoмaкинcтвaтa, кoитo ca в pиcк oт бeднocт, пoлoвинaтa oт вcички хора, 80% oт дeцaтa пoд 18 гoдини и 59% oт тeзи мeждy 16 и 29 гoдини, живeят в дом, кoйтo ce cчитa зa пpeнaceлeн. 82% oт нaeмaтeлитe cъщo живeят в aпapтaмeнт, в кoйтo имa твъpдe мнoгo хора. Над 3/4 oт aпapтaмeнтитe в cтpaнaтa ca в сгради, по-стари от 30 гoдини и не са поддържани. Причина за това са няколко фактора: липca нa зaинтepecoвaнocт зa oбщитe плoщи, нeплaщaнeтo нa тaкcитe oт oтcъcтвaщи coбcтвeници и очаквания, че дъpжaвaтa тpябвa дa се пoгpижи за това.

Тенденцията за миграция към градовете продължава да се задълбочава, показват още данните на Евростат. Към 2016 г. жителите на градовете в България са нараснали до 75% от общия брой на населението. За около 65 години селата у нас са се опразнили значително, като са загубили 6 млн. души за сметка на градовете.

Днес над 5 млн. души живеят в града за сметка на 1.8 млн. души в селата.

Тази миграция е крайно неравномерна. Единствено София и Варна са градовете, чието население трайно расте през последните години. Ръстът в столицата е 30%, а в морския град – около 10%. На другия полюс са Враца и Видин. В най-обезлюдените градове спадът на населението е -23% за Враца и -22% за Видин.

Можете ли да си позволите да имате деца в България

Неудобната истина за доходите в България

КНСБ: Доходите ни растат, но не живеем по-добре

В риск от бедност

Над 30% от населението в градовете в България и 39% от населението в селата са в опасност от бедност, показват още данните на Евростат. Румъния е с малко по-добри показатели от нас – там рискът от бедност в града е 24%, докато за друга съседка – Гърция, този показател е над 33%. През 2016 г. един на всеки четирима жители на градове (около 24%) в Европа е бил в риск от бедност.

Хората в държави като Австрия, Белгия и Дания са застрашени от материални лишения по-скоро в града, докато в по-бедни държави като нашата и Румъния населението е застрашено от бедност в селата. Материалните лишения се измерват в невъзможност за плащане на наем, ипотека, невъзможност за почивки или притежание на вещи като телевизор,телефон, пералня, както и кола и др.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.