Още по темата

Най-изгодно за България ще е да построи АЕЦ „Белене” на кредит, като така продава тока от нея на по-евтини и конкурентни цени и по този начин стимулира местната икономика.

Това заяви в интервю за БГНЕС Кирил Комаров, който е зам.-генерален директор на руската компания „Росатом”.

Призрачният град на Белене, недочакал втората АЕЦ

Борисов: Ако не беше „Белене“, щях да ви дам за заплати и униформи

Китай се интересува от АЕЦ „Белене“

Тя произведе оборудването за българската централа, което държавата ни откупи и до края на 2017 трябва да бъде доставено. Същевременно самата съдба на над 30-годишният проект за втора атомна централа у нас остава неясно.

Комаров говори няколко дни след като икономически екип на БАН представи свой доклад относно „Белене”.

В него се изтъкна, че централата може да се построи с инвестиция от 10,5 милиарда евро, от който 30% от капитала да е държавен, а 70% привлечен, с максимална лихва върху евентуален заем 4,5%.

По този начин българските учени определят проекта като „жизнеспособен”. Те още определиха като най-добра идеята производителят на оборудването да построи и централата. „Росатом” са съгласни.

„Често ни задават въпроса дали сме готови да участваме като изпълнител на проекта, ако бъдат намерени средства.

Винаги сме потвърждавали, че сме готови да го направим”,

заяви Комаров, според който всичко зависи от избрания подход на българското правителство.

Ясен план за АЕЦ-а обаче все още няма. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи анализа на БАН като „обективна оценка”, но и че крайното решение на властта не бива да е „прибързано”.

Според Коморов най-перспективният и правилен вариант за България е да реализира „Белене” на принципа, по който в момента се строи АЕЦ „Пакш”-2 в Унгария.

Там правителството е наело „Росатом” да изгради централата, като е изтеглило междудържавен кредит. Целта е после тока от централата да се продава евтино в страната и по този начин да се стимулира националната икономика. 

„От икономическа гледна точка това е най-изгодният вариант. Той предоставя възможност да се получи кредит при най-евтината лихва и за възможно най-дълъг период, да не бъде обслужван по време на строителството на самата електроцентрала, а да бъде изплащан, когато тя вече е завършена”, изброи плюсовете Комаров.

Унгарският модел обаче не е единствен, уточни той и даде пример с турската АЕЦ „Акую”, която също се строи от „Росатом”.

Там руската компания влиза като инвеститор, а турското правителство дава гаранции, че ще купува електричеството на достатъчно висока цена.

„Техният интерес е ясен: те не желаят да рискуват, защото това е първата АЕЦ в Турция. Анкара желае рисковете да се поемат от инвеститора, но са готови да платят за това” чрез по-висока цена на електричеството, смята Комаров.

Той изтъкна, че унгарският вариант е икономически най-изгоден и за България, но представя една експертна гледна точка и не може да вземе решение от името на правителството в София.

Като строител сме готови да участваме във всеки вариант, който българското правителство избере. Като инвеститор зависи от условията и модела”,

заяви Камаров.

Той допълни, че „Росатом” има дългогодишно сътрудничество в България, което не е било помрачено от арбитражното дело, заведено от компанията и спечелено от нея. Именно то задължи страната ни да изкупи вече произведено за централата руско оборудване, заради което Националната електрическа компания дължеше над 1 милиард лева на руската „Атомстройекспорт”.

Според БАН възможно най-лошият вариант е централа да не се строи, а оборудването да се продаде. Подобно развитие е било коментирано от властта. Реакторите и другите машини обаче са създадени за специфичните условия на площадката в Белене и биха се продали на голяма загуба, смятат учените-икономисти.

Теменужка Петкова, а и премиерът Бойко Борисов неведнъж са изтъквали, че реализирането на проекта е невъзможно да стане с български средства. Известно е за интерес от страна на китайски инвеститори. Не е ясно доколко ще се обмисли препоръчания вариант с държавен заем.

До 2023 държавата трябва да върне парите, които се наложи да изтегли, за да се разплати с „Росатом” за оборудването.

„Искрено се надявам, че в най-скоро бъдеще заедно с вас ще можем с гордост да съобщим, че и България е сред страните, които са взели решение да строят ядрена централа”, заяви Комаров.