Още по темата

Гласуването на местния референдум в Стара Загора, който цели да установи подкрепата на гражданите за бъдещето на „Бедечка“ – дали местността да бъде застроена или да стане парк, приключи в 20:00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

Протест срещу строежите в градските паркове

Хората в Трън отхвърлиха златодобива

Гласували са общо 22 082 души или избирателната активност е била 15,42%. За сравнение, на предишния местен референдум за полигона Змейово, проведен в Стара Загора през 2013 г., гласуваха 29 784 души или 19,93%.

Общият брой на имащите право на глас граждани е 143 172. За да бъде валиден референдумът трябва да са гласували 40 на сто от тях, а да има резултат „да“ или „не“, трябва повече от половината от гласовете да са в подкрепа на някоя от опциите.

Общинската избирателна комисия в Стара Загора ще обяви резултатите от вота утре сутринта.

По-рано днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров обеща политически действия, ако на референдума са гласували поне 30 хил. души.

Той посочи, че ако зелените площи в „Бедечка“ бъдат запазени, ще разговаря с премиера Бойко Борисов за обезщетяване на собствениците на имоти в него.

„Веднага след резултата от референдума, ще разговарям с премиера Бойко Борисов, за да търсим различни варианти, защото мисля, че можем, да тръгнем с обезщетяване и държавни имоти“, поясни Тодоров.

„Нека да видим резултата от референдума и тогава ще говорим по самото решение“, допълни кметът на Стара Загора.