Още по темата

Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение, и профилактика.

Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК-София отбелязват Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с мащабна информационна кампания на територията на София.

А в световен мащаб данните са стряскащи.

На всеки 17 секунди по един човек се заразява с ХИВ.

От началото на епидемията 35 милиона души са умрели от СПИН, предава Франс прес.

Около 1,8 милиона души в света са заразени с вируса на СПИН през 2016 г. Това означава, че ново заразяване с ХИВ се регистрира средно на всеки 17 секунди, т.е. регистрират се средно 5000 нови заразявания дневно.

Това показват данни, публикувани от Програмата на ООН за ХИВ/СПИН по повод Световния ден за борба със СПИН.

Сред възрастните хора се наблюдава леко намаляване на новите заразявания през последните няколко години, от 1,9 милиона през 2010 г. на 1,7 милиона през 2016 г. Две трети от случаите са в Африка.

Източник: Getty Images/Guliver

Сред децата новите заразявания са намалели почти наполовина,

от 300 000 през 2010 г. на 160 000 през 2016 г. Това намаляване се обяснява с кампаниите за откриване на болестта у бременни в Африка и с антиретровирусните терапии, които пречат на предаването на ХИВ от майката на бебето ѝ.

Няколко болести, които някога са разбирани и третирани грешно

Бил Гейтс инвестира в ново лекарство против СПИН

Учени обявиха, че са излекували мъж от ХИВ

Източник: ЕПА/БГНЕС

36,7 милиона души в света живеят с ХИВ, сочат нови данни на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН.

Броят на живеещите с ХИВ ежегодно се увеличава поради новите заразявания с вируса на СПИН и разширения достъп до антиретровирусни лекарства в бедните страни.

Днес 20,9 милиона души имат достъп до антиретровирусни лекарства, които при редовното им приемане пречат на развитието на болестта и значително намаляват риска от заразяване. Броят на имащите достъп до лекарствата сега на практика е три пъти по-голям в сравнение с 2010 г.

В резултат смъртните случаи вследствие на СПИН са намалели с близо 50 на сто, от 1,9 милиона през 2005 г. на 1 милион през 2016 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.