28

К анадското военно министерство потвърди за смъртта на парашутиста по време на учението на НАТО край Пловдив. 

"Военнослужещият се казва Патрик Лабри и е починал в резултат на наранявания, получени по време на тренировки с парашути в рамките на учението "SWIFT RESPONSE 19", се казва в съобщение, предаде NOVA.

"Аз съм дълбоко натъжен от загубата на Патрик Лабри. Смъртта му е болезнена загуба за неговото семейство и приятелите му. За канадската армия и изобщо за цялата военна общност. Главен прокурор Стю Хартнел и аз изказваме искрените си съболезнования на семейството и приятелите на Лабри от името на всички редици на канадската армия", заяви командирът на канадската армия генерал-лейтенант Жан-Марк Лантие.

Канадската военна полиция започна разследване на случая.

Трагичният инцидент се случи в нощта на понеделник срещу вторник близо до пловдивското село Чешнегирово. Един човек загина, а трима американски военнослужещи пострадаха. Многонационалното учение, в което Лабри е участвал, се провежда на територията на България, Хърватия и Румъния.

Неспазване на правилата и указанията при скок с парашут е вероятната причина за инцидента.

"Според мен причината може би е недостатъчната подготовка и малкото опит на пострадалите парашутисти, както и нарушаване на някои от правилата във въздуха и при среща със земята". Това коментира пред NOVA председателят на Съюза на парашутистите в България о.р. полк. Сирмо Сирмов, като подчерта, че той не е присъствал на мястото на инцидента и не може да бъде конкретен.

Чуждестранен военен е загинал в учение край Пловдив

"На първо място, скокът е извършен с пълно бойно въоръжение и снаряжение, на следващо място - скокът е извършен през тъмната част на денонощието след полунощ, на трето място - на пределно ниска височина, някъде на около 300 м, времето за реагиране е много малко", каза още той.

Според Сирмов има предпоставки, които при неспазване на изискванията могат да доведат до произшествието.

"Те са два вида – предпоставки за произшествия след напускане на самолета и при приземяване. Парашутистите трябва стриктно да спазват установената дистанция при напускане на машината. При нарушаване на дистанцията се получават сближения, които водят до неприятни последствия.

От друга страна, след напускане на машината може да настъпи пълен или частичен отказ за разтваряне на парашута", коментира той.

Кметът на Чешнегирово заяви, че няма достъп до самото поделение и не знае какви задачи се изпълняват там.

"Научих от ваши колеги за случилото се. Аз нямам достъп до самото поделение и не знаем какви задачи се изпълняват там. Бяхме уведомени за това обучение. Американски военни офицери, придружавани от наши офицери, дойдоха в кметството с информационни материали. Раздадоха на жителите на селото дипляни, друга част разлепихме на видни места. Никой от селото не се е оплакал от провеждането на учението", коментира Христо Атанасов. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@