Още по темата

Няма основания за поскъпване на тока от юли, както твърди бизнесът. Това заяви на извънреден брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Ето ги новите цени на газа, тока и парното

Бизнесът се готви за рязко покачване на цените

Според него за промяна на цената може да се говори едва след края на март, когато бъдат подадени заявленията на участниците на пазара.

Той отчете, че към вчерашния ден средната цена на електроенергията на свободния пазар е била 75 лева, а не 125 лева, както твърдят представителите на бизнеса.

Вчера големите работодателските организации алармираха, че се очаква повишаване на цената на тока между 15 и 30%. Те изразиха опасение, че на енергийния пазар съществува картел.

Министърът  на енергетиката Теменужка Петкова пък ги призова подадат сигнал до Комисията за защита на конкуренцията и обеща, че ако бъдат констатирани нарушения, виновните ще бъдат наказани.

Днес председателят на КЕВР посочи, че с промените в закона регулаторът вече ще има разследващи функции. Решенията за наказания обаче ще взема КЗК, както и досега.

Държавата трябва да отпусне финансиране за кадрите, които ще осъществяват контрола, добави Иванов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК