Още по темата

Кметът на Габрово Таня Христова е уволнила дисциплинарно ръководителката на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Хризантема", където беше установено насилие над малолетни в неравностойно положение.

Маринела Лазарова е получила заповедта за уволнението днес, съобщи Таня Христова.

Тя каза още, че ще настоява служителите, които са си позволили непристойно поведение към децата, да понесат наказателна отговорност.

Преди два дни бяха показани скандални видеозаписи, които разкриват насилие над деца с увреждания, като те бяха публикувани след конфликти и спорове между персонала и управата на заведението.

В дома „Хризантема” живеят 8 деца, за които се грижат 13 детегледачки медицински сестри. Вижда се как персоналът удря деца и им казва, че не искат да ги пипат, защото са гнусни.  Детегледачка заплашва момче с думите: „Ще ти счупя главата”.

В същото време заснетите възпитателки заявяват, че тези случаи са инцидентни, като заплахите са срещу агресивни деца, които дори биели персонала на дома в Габрово.

Вчера срещу ръководителката на центъра Маринела Лазарова в Районната прокуратура в Габрово е подаден сигнал от директора на "Социално подпомагане" Радостина Братованова. Сигналът е свързан с член 7 от Закона за закрила на детето и третира задължението за съдействие. Според Братованова необяснимо е бездействието на ръководителката на центъра, която е трябвало незабавно да уведоми служителите в "Социално подпомагане" и Държавната агенция за закрила на детето.

От прокуратурата съобщиха, че на 16 януари са възложили на полицията да установи дали има данни за престъпление по член 131 алинея 1 от Наказателния кодекс, който третира причиняване на телесна повреда, в случая от длъжностни лица. Срокът за полицейската проверка е 15-дневен и тя не е завършила.

Първият сигнал за насилие над децата в дом Хризантема в Габрово е пратен до омбудсмана в края на октомври. Той е бил анонимен сигнал от служителите в центъра, обяви зам.-омбудсманът Диана Ковачева в "Здравей, България" по NOVA.

Оказва се, че първият сигнал е бил за междуличностни конфликти.

По думите на Ковачева не е имало насилие над деца след проверката. 

Насилието над деца в дома било факт от 2015 г. 

В края на декември омбудсманът е получила още един сигнал, този път подписан от ръководителя на центъра, в който се говори за насилие.

„Незабавно поискахме от кмета проверка за насилие, както и към Отдела за закрила на детето. Направихме и наша проверка, с посещение на място”, заяви Ковачева.

По думите й са установени системни проблеми, които не се отнасят само за този център. 

След проверките обаче шефката на дома се оплаква, че авторитетът й е уронен. 

Кметът на Габрово Таня Христова потвърди, че е получила сигнал за проверка от омбудсмана в края на октомври.

Христова заяви, че чак на 15 януари е получила докладната със записите и е разбрала, че има насилие над децата. На 16 януари е извършена проверка. 

Веднага е уведомила институциите, както и прокуратурата за случващото се в дома. 

Заповедта за дисциплинарно уволнение на служителката, която се вижда, че удря дете, вече е в сила, заяви кметът на Габрово.

Вчера директорът на Агенция за закрила на детето Офелия Кънева беше уволнена по искане на премиера Бойко Борисов. Мотивът е липса на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца с увреждания „Хризантема“ в Габрово, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Една от жените във видеоклиповете – детегледачката Татяна Донева - ще бъде отстранена.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК