8

Българският пациент плаща най-много лични средства за здраве в сравнение с останалите страни от ЕС, каза Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), цитирайки данни от проучване, извършено от Световната здравна организация (СЗО) през 2009 г.

Българинът плаща близо 50% от медицинската услуга, още докато я получава, докато европейският пациент плаща 20-25%, сочи проучването.

Общите разходи за здравеопазване като процент от брутния вътрешен продукт са най-високи в Германия - 12%, а България е на последно място о този показател - 8%.

Публичните разходи за здравеопазване от БВП отнова са най-високи в Германия и отново нашата страна е на последно място.

Най-доволни от здравеопазването в държавата си са холандците, сочи още проучването.

След тях се нареждат гражданите на Дания и Ирландия, като българите са на последно място сред близо 30 държави. Преди България са страни като Албания, Румъния и Хърватия, каза още д-р Кацаров.

Днес се отбелязва европейския ден за правата на пациентите.

В класация по този повод, извършена от Българската асоциация за закрила на пациентите, Военномедицинска академия бе поставена на първо място сред болниците.

Класирането е по 17 критерия - акредитация на лечебното заведение, брой преминали пациенти, налични специалисти, съответствие между първоначалната и окончателната диагноза, смъртност, допускане на пациентски организации да проверяват информираността на пациентите и др.

На второ място е класирана болница "Токуда".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@